Lei av å se amerikanske ledere kaste bort hans rett til en trygg og sunn planet, tok Alec Loorz verdens mektigste nasjon til retten bare 16 år gammel.

Denne artikkelen er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL.  Artikkelen er hentet fra boken NEXT der 32 tankeledere og praktikere snakker om hva en sikker og bærekraftig fremtid betyr for dem. Når vi utforsker disse temaene, blir det klart at vi må tenke på vår næringers fremtidige betydning for våre omgivelser – enten det dreier seg om arktis eller regnskogen. “Bærekraft handler bare om å leve som om fremtiden betyr noe”, sier Alex Loorz – som tok amerikanske myndigheter til retten som 16-åring for å beskytte planeten.  

I de stadig mer høylydte klimadiskusjonene, krever det noen ganger de unges stemme for å bryte gjennom støyen:

– Bærekraft betyr bare å leve som om vår fremtid betyr nor, sier Alex Loorz, grunnlegger av Kids vs. Global warming.  som nylig bragte amerikanske myndigheter inn for retten.

Og legger han til:

– Det er det alt handler om. Å lære å forstå at alle handlinger har betydning for fremtiden, på vår verden og andre mennesker. Det er den koblingen som vil gi oss en trygg og bærekraftig fremtid, sier Loorz.

Livet snudd opp ned

Med sin høye, slanke figur, kvalifiserer ikke 19-årige Alex som et barn lenger. Men hans budskap har vært krystallklart siden han knapt var i tenårene.

Kun få dager før tretten-årsdagen, endret livet hans seg for alltid.

– Den første gangen jeg hørte om klima var da jeg så Al Gores film, En ubehagelig sannhet. Det ga meg et øyeblikk hvor jeg følte et direkte kall. Det var nesten som om jeg hadde denne dype forståelsen av at noe var galt med vår verden, og at vi er årsaken til det. Så forstod jeg at det er min generasjon som må leve med konsekvensene, sier Loorz – som vokste opp i Ventura, California med sin mor og søster.

Den natten så Alec dokumentaren to ganger, overbevist om at han ville bruke resten av livet på å spre budskapet. Da han mislyktes i å finne en organisasjon som gjenspeilte hans behov for å handle, satte han opp sin egen, Kids vs. Global Warming.

– Først var det bare ment å være en overskrift for å presentere budskapet. Men så førte det til iMatter-kampanjen, en marsj vi organiserte for å gi unge mulighet til å påvirke sine lokale myndigheter. Det endte opp med å spre seg via sosiale medier til barn over hele verden, sier Loorz.

Et ubehagelig søksmål

Alec brukte sine tenår på å reise landet rundt for å snakke om “bærekraftsrevolusjonen”. Hans nettverk av unge miljøforkjempere vokste og 16 år gammel, ble han gitt en unik mulighet til å ta det i bruk.

– Vi ble koblet til en gruppe advokater som utviklet en juridisk teori kalt “Atmospheric trust litigation”. Enkelt sagt innebærer det at myndighetene har et juridisk ansvar for å beskytte planeten og atmosfæren for fremtidige generasjoner, forklarer Loorz.

Alec ble gitt oppgaven med å finne unge saksøkere som var personlig rammet av klimaendringer.

– Vi hadde tusenvis av barn i vårt nettverk med spesielle historier, som Nelson fra Alaska som bodde i en landsby bygd på smeltende permafrost. En elv i nærheten av huset hans kom stadig nærmere. Under en stor storm eroderte hele landsbyen inn i elven, forteller Loorz.

Han føler sterkt med sin venns opplevelse.

– Vi tenkte at ved å knytte unge ansikter til disse historiene om klimaendringer, ville vi gjøre det virkelig for folk. Selv de amerikanerne som tror på global oppvarming synes å tro at det skjer langt unna i India eller i Stillehavsområdet. Poenget er at disse barna lider i USA akkurat nå. Det er ikke lenger et fremtidige forskningsbaserte fremskrivninger, sier Loorz.

Et frustrerende resultat

I 2011, i samarbeid med non-profit-organisasjonen Our Childrens Trust, gikk iMatter til retten og saksøkte amerikanske føderale og regionale myndigheter, og krevde 6 prosent reduksjon i amerikanske CO2-utslipp i 2013.

Til tross for stor medieoppmerksomhet rundt søksmålet, avviste retten saken. De vurderte det juridiske grunnlaget til å være for svakt.

For Alex, som blant annet har vunnet den norske Sophie-prisen og DNVs Future Sustainability Leaders-konkurransen, var dette en øyeåpner.

– Det at fossilindustrien sendte sine beste advokater beviser at vi hadde en sak. Jeg mener at det er en suksess at de ikke lenger argumenterer mot forskningsresultatene. Men at de fortsatt nekter å gjøre noe med det er skuffende, sier Loorz.

At retten avviste søksmålet frustrerte Loorz, og fikk ham til å gruble på hvordan en kan skape handling som fører til endring. Hvem som vil være de mest effektive endringsagentene, er han ikke i tvil om.

– Det verden mangler er mer involvering fra yngre mennesker. Vi har en moralsk autoritet som ingen andre grupper har. Vi har en unik kraft til å trenge igjennom politiske barrierer eller økonomiske begrensninger og komme til poenget: Vår fremtid er på spill. Det er vår overlevelse som står på spill, sier Loorz.

 

Om Alex Loorz

Posisjon: Grunnlegger av iMatter, Kids vs. Global warming
Utdannelse: Forlot skolen 15 år gammel for å studere på egen hånd.
Karrierehøydepunkt: Grunnlag Kids vs. Global Warming 12 år gammel. Vinner av Sophie Legacy Award og DNVs Future Sustainability Leaders Competition. Har gitt over 200 presentasjoner for 100.000 mennesker på verdensbasis.

Også kjent for: Anla gruppesøksmål mot amerikanske myndigheter 16 år gammel.

Denne artikkelen er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here