Energiteknologi som ikke påvirker miljøet finnes ikke. Få andre industrier krever en så balansert miks av innovasjon og omtanke som kraftsektoren, fastslår CLP Holdings’ Jeanne Ng.

Denne artikkelen er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL.  Artikkelen er hentet fra boken NEXT der 32 tankeledere og praktikere snakker om hva en sikker og bærekraftig fremtid betyr for dem. Når det kommer til en sikker og bærekraftig fremtid, har ingen debatt større potensial – eller flere ulike meninger – enn den som berører bruk av energi i samfunnet. Jeanne Ng poengterer at selv om energisektoren er i hjertet av bærekraftsdebatten, er kraftnettselskapene ofte veldig risikoaverse og trege til å handle. For å lykkes må de kombinere innovasjon og tenksomhet. 

Den globale energisektoren er i sentrum for bærekraftsdebatten. Men i motsetning til andre, mer innovasjonsdrevne bransjer, unngår energiselskaper risiko og er langt tregere til å reagere, ifølge Jeanne Ng. Hun er konserndirektør for miljø i Hong Kong-baserte CLP Holdings, som leverer energi til familier og bedrifter i Asia- og stillehavs-regionen.

Det krever ansvarlig bruk av nye løsninger.

– Vi har en tendens til å være observatører i utviklingen av nye teknologier. I CLP Holdings er vi teknologibrukere, og ikke utviklere. Vi er innovative i drift og prosesser, og å gjøre ting effektivt og trygt. Det er intellektuell kapital vi har fått fra læring gjennom erfaring.

Fordeler og ulemper med teknologi

Ifølge Ng er det en populær oppfatning av teknologien at den kan gjøre alt. Det hele startet med at den gjorde prosesser mer effektive, vanligvis ved å kutte ut arbeidskraft.

– Folk tror teknologien skal redde oss. Det kan den, men bare når vi tenker riktig, sier hun og legger til:

– I dag trenger vi flere arbeidsplasser for å sikre sosial harmoni. Teknologien må bidra til dette, og ikke bare levere en tjeneste eller et produkt, sier Ng.

Hun husker fra barndommen gleden ved å ha det nyeste, som FX3600-kalkulatoren, eller hvor sjeldent og kostbart det var med langdistansesamtaler til familien i Canada.

– Nå har alle flere enheter til en hver tid, som hver er mange ganger kraftigere, og til en brøkdel av prisen.

Men som med nye legemidler, trenger ny teknologi konstant testing og kontroll.

– Du tror kanskje testingen er tilstrekkelig, men du vet egentlig ikke nok før det er tatt i bruk veldig mange steder. Vi må være årvåkne, opprettholde forskningen og dempe bivirkninger av det vi ikke hadde forutsett, sier Ng.

Hun bruker vindkraft som et eksempel på ønsket teknologi, inntil det også her oppstod bekymringer blant annet for lav-frekvenslyder og effekt på fuglebestanden.

– Vi må overvåke konsekvensene proaktivt. Det er bare en liten del av en større sak, nemlig bærekraft; alt kommer ned til bedre planlegging og langsiktig perspektiver, sier Ng.

Sett pris på fordeler, men håndter ulempene

Ng tror nøkkelen til energiinnovasjon er mindre skala, desentralisert kraftproduksjon koblet sammen med en grunnproduksjon, som må være der for stabiliteten i nettet.

– Små fornybare nett kan, for eksempel, støttes av større nett. Det vil tillate oss å tilpasse eller innovere raskere, og gi oss stabilitet gjennom diversifisering, sier Ng.

Hun tror fossilt brensel vil vare i hvert fall til 2030, og også kan sees på med mer innovative øyne.

– De er billige og pålitelige, så kanskje vi burde ha dem for å forsikre oss om at vi ikke er “frakoblet” for lenge i en krisesituasjon, og at vi har energien som trengs for å komme tilbake. Det var et problem etter orkanen Sandy i New York, fastslår Ng.

Det er en forlokkende visjon. Ng ser en fremtidig energimiks som inkluderer fornybar energi, lagringsteknologi, smarte nett og kjernekraft.

– Enhver teknologi har sine fordeler og ulemper. Vi må håndtere ulempene slik at de ikke påvirker menneskers helse eller ødelegger miljøet, sier Ng.

Alle land må gjennomgå sine energiressurser, risikovilje og energisikkerhet. Likevel tror Ng en regional strategi er det mest effektive.

– Det er mer effektivt å dele fordi det gir lavere kostnader, men det kan være en ulempe når det kommer til tilpasning og stabilitet. Det å være avhengig av andre gjør deg mer sårbar, men kanskje det fremmer mer sosial harmoni.

Skalafordeler for myndigheter

Ng vet fra sin erfaring i Hong Kong at politikk og regulering er nøkler for utvikling.

– Spesielt innen kraftinfrastruktur, kan det peke oss i riktig retning og motvirke at vi går i feil retning. Det påvirker hvor raskt vi kan gå, mener hun.

Myndigheter bringer skala og investeringer som ikke kan matches av andre.

– Karbonfangst og lagring er et eksempel hvor hundrevis av milliarder dollar trengs for å kommersialisere, men intet enkelt selskap eller land vil kunne legge på bordet de summene med penger. Det må være et multilateralt konsortium eller samarbeid, sier Ng.

Men myndighetenes støtte derimot, kan endring skje raskt. Ng peker på det velkjente eksempelet på hvordan Tyskland endret sin kjernekraftspolitikk etter Fukushima-ulykken. Kina har bestemt seg for en storstilt fornybar strategi og er på vei til å rulle den ut.

– Kina er en av de stedene jeg har stor tro på, sier hun.

– De lærer raskt og kan spre sin politikk raskt.

Alt har virkning

Ng opplever at tradisjonelle mål på økonomisk vekst ikke lenger er tilstrekkelige. Ved siden av de ofte påpekte manglene ved BNP, mener hun det også gjelder de globale rating-byråene.

– Hvis vi er mer bærekraftige ved å balansere løsningene, kan vi bli belønnet med bedre rating?

Hun viser også til markedsføring som et problemområde for bærekraftsbevegelsen.

– Av en eller annen grunn bruker vi ikke markedsføringseksperter på bærekraftsområdet. Jeg skulle gjerne sett en utrolig kampanje slik at folk bestemte seg, “Vet du hva, jeg grenger ikke å gå og handle”. Hvis verdipapiriserte lån kan bli solgt som et produkt, kan jeg ikke skjønne hvorfor de ikke kan selge bærekraft, argumenterer hun og konkluderer:

– Bærekraft handler om sosial- og økonomisk utvikling, sosial harmoni, men også om miljømessig betydning. Vi drømmer alle om teknologier som ikke påvirker miljøet, men spesielt i energisektoren, finnes det ingen slike som kan skalere i dag. Så vi må sørge for at vi ser på hvordan alle planene i sin helhet, fastslår Ng.

Denne artikkelen er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here