Forskere ved NTNU Samfunnsforskning i Trondheim deltar på et nytt prosjekt som studerer lungeceller på den internasjonale romstasjonen.​

Forskningen skal gi kunnskap som kan bli svært nyttig for fremtidens romreiser med mennesker, fremgår det i en pressemelding.

Den vil også kunne gi et bredere grunnlag for å utvikle nye behandlingsmetoder for lungesykdommer som kols og astma her på jorda.

NTNU Samfunnsforsknings biolog- og romforskeravdeling CIRiS – Senter for tverrfaglig forskning i rommet – håper de er klare for oppskyting av utstyret til den internasjonale romstasjonen (ISS) i 2022.

Kan reparere ødelagte lunger
Frem til da skal forskerne utvikle helt nytt utstyr her på jorda, på Dragvoll i Trondheim. Her skal de lage såkalte kultiveringskammer, egnet til å studere lungeceller fra friske mennesker.

Det er disse kamrene som etter hvert sendes til den internasjonale romstasjonen.

– Forskningen vår kan bidra til å få nye metoder i jakten på å reparere og regenerere lungevei, gjennom medisin, rehabilitering og fysisk trening, sier prosjektleder Irene Karoliussen i pressemeldingen.

Forsker på vektløshet
Kamrene skal bestå av ulike beholdere for henholdsvis lungeceller, kultiveringsmedium og fikseringsmidler. Integrerte pumper, ventiler og elektronikk skal sørge for at forskerne kan overvåke og styre eksperimentet fra jorda.

Slik får forskerne studert hvordan lungecellene klarer seg i vektløs tilstand, noe som er viktig for å kartlegge hvordan lungefunksjonen påvirkes av gravitasjon.

Det er tyske OHB som er prosjektleder, med Kayser Italia og CIRiS som partnere.

Unik mulighet for CIRiS
De ulike selskapene skal lage utstyr som til slutt sendes opp til og integreres i ESAs (den europeiske romstasjonen) biolab-inkubator, som er koblet til den internasjonale romstasjonen ute i verdensrommet (ISS), kretsende rundt oss omtrent 35 mil fra jorda.

ISS bruker drøyt 90 minutter på én runde.

CIRiS har ansvaret for å utvikle utstyr til det ene av tre ulike prosjekt.

– For oss i CIRiS er dette en spennende og helt unik mulighet til å være med og posisjonere Norge for mer utforskning av rommet, sier Karoliussen.