– Mange forstår ikke at fenomenet har spredd seg til så mange ulike produktområder, og at også solkremen du kjøper kan være piratkopiert, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

De aller fleste som har vært i utlandet har sett mennesker som selger såkalte designervesker på stranda og skjønt at veskene er piratkopier. Men hva om du plutselig en dag ikke kan være sikker på at maten og drikken du kjøper i dagligvarebutikken er den de utgir seg for å være? Eller hva om den livsviktige medisinen du kjøper på apoteket ikke har noen effekt – eller i verste fall gjør deg enda dårligere?

For det er nemlig ikke lenger slik at det bare er luksusklokker og vesker som blir piratkopiert. Også produkter som kan være direkte helseskadelig for oss, som for eksempel kosmetikk, matvarer, drikkevarer, legemidler, leker og bildeler piratkopieres i stort omfang. En ny undersøkelse gjort av OECD sammen med EUIPO (EUs design- og varemerkemyndighet), viser at hele 5 % av alle varer som importeres til EU er piratkopier.

– Forbrukere kjøper piratkopier og ignorerer at dette er ulovlige og i noen tilfeller helsefarlige produkter. Mange forbrukere ser ikke at handel med piratvarer har alvorlige konsekvenser, og anser kjøp av piratkopier for å være harmløst. Det er det ikke!, sier Bengston.

Med døden til følge?

Spesielt forfalskning av legemidler bekymrer mange. Mye av salget av piratkopier foregår på nett og i følge Legemiddelverket driver omtrent 90% av «apotekene» som selger legemidler på internett ulovlig virksomhet. Verdens Helseorganisasjon WHO kan rapportere at spektere av legemidler som kopieres er mange, fra medisiner som skal behandle livstruende tilstander, som kreftmedisiner og HIV-medisiner, til billige smertestillende og antihistaminer.

– Dette er et alvorlig problem og kan i verste fall være livsfarlig. Europeiske myndigheter har derfor gått sammen om å lage et nytt system som i teorien vil gjøre det umulig å forfalske medisinene, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Bakgrunnen for dette arbeidet er EUs forfalskningsdirektiv fra 2011 som skal sikre legemiddelmarkedet mot forfalskede legemidler gjennom bruk av digitale koder som skal kunne verifisere legemiddelpakningene. Unike koder skal også kombineres med bedre fysiske sikkerhetsanordninger som skal gjøre det lettere å oppdage om pakningen har vært åpnet eller forsøkt åpnet. Et norskt prøve-prosjekt vil sannsynligvis starte i begynnelsen av 2017 og ordningen har som mål å være på plass i løpet av 2019.

Tapte inntekter og arbeidsplasser

I tillegg til at produktene kan være farlig for forbrukernes helse og sikkerhet, har handel med piratkopier også klare forbindelser til organisert kriminalitet, i følge Europols risikoanalyse fra 2013. Ved å kjøpe piratkopier risikerer du derfor å støtte opp om kriminelle nettverk.

Legitime virksomheter taper også enorme summer hvert år som følge av piratkopier. Tapet av inntekter fører til tusenvis av tapte arbeidsplasser, fordi lovlige virksomheter selger mindre enn de ville gjort uten piratkopiene og dermed genererer færre arbeidsplasser. De som produserer og selger falske varer betaler heller ikke skatter og avgifter, noe som fører til store tap til statskassen.

– Det gjelder å støtte de som produserer ekte og lovlige varer, og ikke de som snylter på andre. Noen merker er nærmest synonymer for trygghet og kvalitet. Innehaveren av merkenavnet har ofte brukt store summer på tekniske nyvinninger, produktsikkerhet, testing av materialer og et attraktivt design. Kopisten kommer rett inn fra sidelinjen uten å ha brukt penger på annet enn å lage en billig kopi. Dette ødelegger både ryktet og livsgrunnlaget for produsenten av det kjente merket, sier Bengston.

Så hva skal bedrifter gjøre for å beskytte seg med piratkopiering?

– Det viktigste er at man legger en strategi, sørger for å ha hensiktsmessige rettigheter til det man har skapt og at man også har et bevisst forhold til hva man gjør hvis man kommer i en situasjon der man skal håndheve rettighetene. Mange er kanskje ikke klar over at man for eksempel kan tegne forsikring som dekker utgifter til håndheving. Andre råd kan være å lære av liknende bedrifter som har opplevd kopiering, og overvåke markedet systematisk.

Mer info om piratkopiering finner du på velgekte.no 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here