Joda, vi vet at Norges lag i friidretts EM har levert så det imponeres langt utenfor landets grenser og Elon Musk fikk tidenes lønnspakke og ja, vi vet at både Fotball EM og Færderseilasen starter i dag.

Likevel, ukas store nyhet for endringsagenter som oss er ukas utgivelse av Innovasjonsmagasinets 2024 utgave. Narvesen hyllene er fyllt opp og neida, vi er slett ikke objektive, men påstår likefullt at årets utgave inneholder mange gullkorn fra kjente og ukjente endringsagenter, – og befriende lite om Durek og Martha’s kommende bryllup!

En av de årlige høydepunktene er kåringen av Norges 25 mest innovative virksomheter. I år med et jubileum, det er nemlig 10. gang vi i samarbeid med Computerworld kårer landets beste innovatører. Den faglig svært kompetente juryen har tatt utgangspunkt i gode forslag fra InnoMag’s lesere og etter en grundig evaluering endt opp med årets oversikt, og endt opp med en liste som inneholder både gamle travere og nye norske vekstvirksomheter. Her finnes også viktige innovative offentlige aktører, og helt til topps klatret i år familiebedriften Lærdal Medical som i over 60 år har hjulpet verden med innovative løsninger innen gjenopplivning, både for lekfolk og profesjonelle førstehjelpere. Vinneren av prisen for sju år siden, Aker Biomarine ASA og som året etter ble kåret til Europas mest innovative virksomhet er i år som i fjor å finne på en knallsterk annenplass.

Nye sterke navn blant de ti fremste er Jets Vacuum fra Hareid utenfor Ålesund med sin innovative vakuumpumpe-teknologi, Batteriinnovatøren Pixii, PropTech aktøren Consigli med sin AI-løsning og 1X Technologies fra Moss som er i gang med å lage noen av verdens kuleste roboter. Juryen har hatt en vanskelig oppgave og oppfatter at det skjer mye flott innovasjon i de fleste bransjer og sektorer. Det har vært et mål å heie på ulike aktører som tør å utfordre status quo og det er ingen tvil om at norske toppledere har blitt langt flinkere på innovasjonsfronten de siste årene. Blant selskapene som juryen har latt seg imponere av, finner vi innovative aktører som Tibber, Torghatten, Gelato og Hyke som alle tør å gå nye veier på svært forskjellige områder. I tillegg er store solide norske selskaper som Posten Norge, Yara og Jotun fortsatt inne på listen.Verdt å merke seg er det også at gamle innovative fyrtårn som DNV og Telenor ikke lenger er å finne blant landets 25 mest innovative virksomheter. Du kan lese hele saken her.

I Tallinn, Estland har ISPIM (International Society for Innovation Professionals) denne uken arrangert sin årlige konferanse og InnoMag’s redaktør var invitert som taler, – og vi kan melde om at det var kort mellom professorenes innlegg og noe lengre mellom de store gullkornene, men det var mektig å høre 500 akademikere fra alle verdenshjørner stemme i med en humoristisk hymne til de som ikke ønsker å endre seg:

I’m proud to be a laggard.
Though folks might think its mighty strange.
In a world where there’s so much progress
I’m the one thing that aint gonna change!

I USA fikk Tesla-sjef Elon Musk sin etterlengtede og enorme kompensasjonsavtale fra 2018 – estimert til å være verdt utrolige 500 milliarder norske kroner. På oss virker det som norske journalister ikke har fått med seg at dette ikke er en ny avtale, men betalingen for de siste 6 års innsats og den utrolige verdiskapingsreisen Tesla‘s aksjonærer har nytt godt av. Visst er betalingen raus, men det var ikke mange som i 2018 trodde at det var mulig å løfte Tesla til de nivåene eksentriske, elleville Elon har fått til. Inngåtte avtale bør overholdes, det overrasker oss at Nicolai Tangen i Oljefondet ikke ser dette poenget.

For oss endringsagenter står Elon Musk som et ikon på linje med Steve Jobs når det gjelder å vise verden at ekte innovatører kan skape store verdier – og redde virksomhetene de jobber i. Felles for Tesla og Apple som i dag begge er på listen over klodens 10 mest verdifulle selskaper er nemlig erkjennelsen av at de i sin tid kun var dager unna konkurs.

Gode endringsagenter skaper verdier og redder selskaper, som Elon sier det;

“People should pursue what they’re passionate about. That will make them happier than pretty much anything else. Me, I’d rather be optimistic and wrong than pessimistic and right.”

Når det gjelder Apple som mange har oppfattet som litt av en raudilter på AI-fronten sammenlignet med konkurrentene bød uken på en gedigen opptur etter at de lanserte nye generative AI-funksjoner for iPhone brukerne, inkludert direkte integrering med OpenAI’s ChatGPT. Aksjekursen bykset oppover, selv om brukerne må vente til høsten for å få tilgang til nyhetene som ble lansert her.

Vi håper alle våre lesere er med oss når vi gir ukens innovasjonsblomst og våre varmeste gratulasjoner til Lærdal Medical teamet for årets imponerende 1. plass, og til de 24 øvrige virksomhetene som kan pynte seg med tittelen “en av Norges 25 mest innovative virksomheter”. Vi som leser dette vet at bak en slik utmerkelse ligger mye beinhard jobbing, selv om belønningen ikke alltid kan måles i Elon-milliarder.

Happy Friday, god helg – og riktig god Færderseilas til alle oss som skal ut fjorden idag!