Det er nå bare dager igjen til Oslo Innovation Week – høstens store ekstravagansa – sparkes i gang, som byr på over 90 arrangementer som skal sloss om vår oppmerksomhet, tid og glød. Det er rett og slett imponerende å se kreativiteten og de gode idéene myldre frem, og årets tema er Powercouples, – kunsten å koble dagens store virksomheter med de nye startupmiljøene.

Det som lenge fortonet seg som en rolig uke eksploderte i går med Therese Johaug’s leppeblemme, som nok en gang viser at en av verdens minste idretter tillegges enorm betydning i Norge. Vi har åpenbart ikke kompetansen som skal til for å konkludere med om asmamedisin og leppesalver virker prestasjonsfremmende, men det er lett å konstatere at skiledelsen har sovet i timen og sølt bort en utrolig mengde tillit på kort tid.

Tillit tar lang tid å bygge, men går utrolig fort dukken.

Vi spår at norsk skisport vil måtte belage seg på å møte vinteren med en viss porsjon ydmykhet, og det vil nok fortone seg som nye takter for en skiledelse som har lang erfaring i å sloss mot nye tanker, innovasjon og selvransakelse. Du var kanskje ikke klar over det, men det er et faktum at vi var imot innføringen av olympiske vinterleker – stafetten ble også ansett som et fullstendig «nedsnødd» forsøk på å ødelegge den enkelte skiløpers kamp gjennom skogen. Da er det jo heller ikke så rart at verken fellesstart eller noe så kjettersk som skøyting var noe våre brave landsmenn i Norges Skiforbund kunne gå inn for – for ikke å snakke om kvinnelige skiløpere, Bokløvs famøse V-stil eller innføringen av alpine grener. Når det kom til stykket viste norske skiløpere seg som absolutt konkurransedyktige, og vi føler oss trygge på at norske skihelter også i fremtiden vil vise både svensker og andre sine brede ryggtavler. La oss håpe at vi klarer det samme også når det gjelder kunsten å skape nye arbeidsplasser og nye verdier.

Fra Sverige kommer for øvrig to interessante nyheter denne uka; Den gamle storheten Ericsson, som har vært i gang i 140 år, mistet denne uka over 35 milliarder i verdi etter at salget svikter fordi man i for lang tid har prioritert kostnadskutt på bekostning av innovasjonskraft. En vekker for alle virksomheter som i for lang tid har høstet av dagens goder uten å investere i morgendagen. Den andre store nyheten fra broderfolket står det ærverdige svenske Nobelakademiet for. I år viser de evne til å tenke og handle innovativt, gjennom å velge Robert Allen Zimmerman, kjent amerikansk musiker, sanger, låtskriver og poet, og noe bedre kjent som Bob Dylan, til årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Kult og definitivt nytenkende, – så denne ukas Innovasjonsblomst sendes det ærverdige svenske akademiet.  Vi gratulerer og konstaterer at svenskene i år er langt freskere enn vår hjemlige fredspris komitee. Det er for øvrig slett ikke første gang mannen med en stemme som går Ole Paus en høy gang, er nominert til Nobelprisen i litteratur. Den godeste Bob Dylan, som også var Steve Jobs sin store helt, ble også for 12 år siden listet som nummer to på magasinet Rolling Stone’s kåring «Greatest Artist of All Time», kun slått av The Beatles, og for oss endringsagenter er sangen «The Times They Are A-Changin’» kanskje den største ever!

Ukas tredje store nyhet, slik vi med litt subjektive øyne ser det, er at Norge nå endelig har fått sitt første åpne fremtidssenter, utnevnt av svenskenes verdenskjente professor i intellektuell kapital, Leif Edvinsson. Han har valgt Open Innovation Lab of Norway som Norges første åpne fremtidssenter og det er vi stolte av. La det være nevnt at undertegnede i tillegg til å være ansvarlig redaktør i InnoMag også innehar rollen som leder av Open Innovation Lab of Norway.

Les også: Nå åpnes Norges første Open Future centre

For de som var til stede på årets INNOVASJONSDAGEN-konferanse den 6. September, ble det mye fokus på samspill mellom ulike virksomheter, og det er nettopp dette vi InnoMag ønsker å fokusere på. Det handler om å generere økt verdiskapning gjennom å bygge flere gode relasjoner, stimulere til bedre innovasjon og fjerne tradisjonelle barrierer på tvers av firmaer, bransjer og landegrenser. Med partnere som Stanford Peace Innovation Lab, Centre for Creative Leadership, University of California, Berkeley og SRII (Service Research & Innovation Institute) og nå også Japan Innovation Network er det spennende perspektiver som åpner seg.

La oss likevel konkludere med at uka nok vil munne ut i en kakefoni av oversikter, tabeller og lister over landets skatteytere, i og med at Norges skattelister legges ut i dag. Vi nordmenn er og blir nysgjerrige, og det er jo som kjent en positiv egenskap for endringsagenter.

For å gjøre Leif Edvinsson’s positive ord til våre, Happy future og god helg!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here