Norge feirer denne helgen bursdag, mens andre feirer at de sprenger nye grenser.  Slikt sett er uken blant de mer interessante…

La oss for en gangs skyld starte i Qatar, der kongefamilien har valgt å forære et luksuriøst Boeing 747-8-fly til en verdi på minst 5 milliarder norske kroner. Planen er at Dumold Trump skal bruke flyet som Air Force One under resten av presidentperioden og ta det med seg når han forhåpentligvis forlater sittt hvite hus. Det eneste problemet er at amerikansk lov forbyr presidenter å ta imot gaver verdt mer enn 5000 kroner. Gaver verdt mer enn det regnes som en gave til det amerikanske folket. At andre mistenker at Qatar har noen baktanker og kaller dette for tidenes største åpenlyse korrupsjonsforsøk, stopper ikke Dumold Trump fra å ønske seg flyet.

Man kan jo av og til lure på om kompetansen til Trumps rådgivere holder mål. En ondsinnet tunge har tidligere uttalt at den eneste personen som var kvalifisert for jobben Trump hyret henne til var Stormy Daniels…

Her hjemme kom så nyheten om at LO er anmeldt for korrupsjon, avsløringen kommer uken etter at LO-kongressen bevilget nesten 30 millioner kroner i støtte til partiene på venstresiden. Til sammen har Arbeiderpartiet mottatt over 30 millioner så langt i år og nå stilles det spørsmål om dette også kan kalles et korrupsjonsforsøk.  Det er noen av de bedriftene som har fått sin forretningside ødelagt av forbudet mot innleie som har anmeldt LO, melder Nettavisen.  Saksøkerne mener at LO kjøper seg fordeler, lovendringer og posisjoner, noe som de anser som korrupsjon etter straffeloven.

I hvilken grad kjøpt innflytelse også her til lands fører til fordeler og derfor kan og bør regnes som korrupsjon er en interessant problemstilling vel verdt å få belyse, synes vi!

På mandag avholdt SalesForce sin Agentforce World Tour i Oslo, og med over 1200 deltagere var det en imponerende fremvisning de fremmøtte fikk se, -det meste handlet om AI og agenter som gjør det enklere å automatisere. Selskapet som fortsatt ledes av gründeren Mark Benioff er i dag et av verdens største programvareselskap, og i Norge har de over 850 virksomheter som kunder. Blant disse finnes aktører som DNB, Orkla, NAV og Remarkable. Samtidig er selskapet et innovativt fyrtårn og de står blant annet bak det flotte globale Pledge 1% initiativet. Her kan virksomheter donere 1% av arbeidstiden, omsetningen eller overskuddet.

dyktige Christen Seeberg fra Salesforce sa det godt fra scenen; Vi er den siste generasjon som jobber uten AI baserte assistenter, – fremtiden er her og fremtiden er nå!

Samme dag holdt Innovasjon Norge sjefen Håkon Haugli sin innovasjonstale. I år hadde de hentet inn dyktige norske entreprenører som Meltwater gründer Jørn Lyseggen, styreleder i Innovasjon Norge Ola H. Strand, Pixii sjef Kenneth Bodahl, hundeselegründer Tonje Wahl Evensen, Espen Gylvig i Cyvix og Jonas Helmikstøl i en påkostet produksjon som nok kostet langt mer enn de fleste gründere kan drømme om å få i støtte.

Den innleide (!) programlederen Mette Fossum gjorde en flott jobb og det hele kan bivånes på Innovasjon Norges hjemmeside. Seansen begynte med et fake NRK nyhetsinnslag hvor aktører som Tomra og Kahoot, Jotun og lakseoppdrettsnæringen ble brukt som implisitte eksempler på hva som kunne skjedd dersom ikke Innovasjon Norge fantes.

Det eneste problemet med dette er at ingen av disse selskapene egentlig har blitt hjulpet frem av Innovasjon Norge. Det er først i ettertid at de benyttes som referanser…

Som redaktør av InnoMag, var jeg selvsagt invitert, men etter å ha påpekt i Finansavisen store lørdagsoppslag for en uke siden at Innovasjon Norges arrogansefaktor av og til overgår deres kompetansefaktor ble jeg fjernet ikke bare fra invitasjonslisten, men også fra Håkon Haugli’s linkedinprofil (vi har kjent hverandre i 20 år)… En bagatell, selvsagt, men som redaktør av Norges ledende innovasjons-magasin med 16 000 ukentlige lesere og leder av Open Innovation lab of Norway, er jeg opptatt av en åpen og konstruktiv dialog rundt innovasjon og utvikling i Norge.

Det urovekkende er tilbakemeldingene om at en rekke aktører også har opplevd å bli slettet. Sosiale medieplattformer som LinkedIn er viktige arenaer for profesjonell utveksling, nettverksbygging og meningsutveksling. Å slette kontakter på grunnlag av uenighet i kommentarer reiser derfor viktige spørsmål om hvordan vi best fremmer en kultur for åpen dialog og konstruktiv kritikk.

Jeg syntes den erfarne lederen Birger Steen sa det bra i en Linkedin kommentar;

Om det er en ting en skattebetaler-finansiert investor skal være god på, så er det å redegjøre for sine ferdigheter og resultater på en transparent måte. Om det er en til, er det å møte kritikk i åpent lende og med fakta. I begge disipliner har Norges Bank Investment Management og Nicolai Tangen lagt lista høyt. Kan noen peke på gode grunner til at den skal ligge lavere for Innovation Norway?

I Japan har Nissan Motor denne uken lagt frem tall som viser at selskapet tapte utrolige 671 milliarder yen (nesten 50 milliarder kroner) i årets tre første måneder.  Selskapet varsler en dramatisk restrukturering for å sikre videre drift og den nye toppsjefen Ivan Espinosa sa det rett ut;

– Vi har en veldig høy kostnadsstruktur, og den globale markedsusikkerheten gjør planlegging og investeringer svært krevende.

Han kunne like gjerne snakket om det norske virkemiddelapparat og den realiteten norske gründere og investorer møter om dagen. Tallene er skremmende, men ble ikke berørt i Innovasjonstalen. Les derfor gjerne dyktige Tor Wallin Andreassens kommentar her…

Den erfarne seriegründeren Morten Wiese skrev det like godt slik i en kronikk i Finansavisen; “Innovasjon Norge kunne like gjerne hett Stagnasjon Norge.” der han pekte på at innovasjonspolitikken i Norge blir stadig mer byråkratisk, politisk koreografert og sentralstyrt – på bekostning av faktisk nyskaping.

Denne uken deler vi for første gang i år ikke ut noen innovasjonsblomst!

I stedet sender vi et åpent brev (du kan lese det her) og en innovasjonskaktus til Innovasjon Norge sjefen for å signalisere at vi synes lite om hans “Cancel og føleri” politikk.  Vi er selvsagt klar over at i en travel hverdag kan det føles utfordrende å ta imot kritikk. Likevel, ledere i viktige offentlige institusjoner må unngå barnsnlige følerier som kun bidrar til å sementere oppfatningen av at arrogansefaktoren er faretruende høy.

Vi heier på en kultur der ulike synspunkter verdsettes og konstruktivt brynes mot hverandre, og tror det er avgjørende for å stimulere kreativitet, kritisk tenkning og innovasjon. Vi tror at vi alle, inkludert Innovasjon Norge, kan bli bedre gjennom å lytte, dele og ta imot råd – etter mottoet “sammen blir vi bedre”.

Happy Friday og riktig god helg – og gratulerer med dagen i morgen alle sammen!