I en vinterlig Norge som måler vindrekorder og vekselsvis vasser rundt i vann eller sklir på isen, er det denne uken både grunner til å feire og å minnes.

Først og fremst er det hyggelig å kunne hilse Norges fremtidige dronning Ingrid Alexandra velkommen som myndig 18 åring! Vi gratulerer med dagen og håper hun setter pris på den litt uvanlige feiringen hun blir til del. Den kommende tronarvingen fikk i går nøkkelen til sitt eget kontor på slottet og i dag får hun 21 skudd fra alle norske saluttsteder. Det hun IKKE får er en bil slik hennes far og tante fikk da de ble 18 år, det er Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) som nå bryter tradisjonen med å gi en bil til kongelige 18 åringer. Visstnok får hun likevel livsvarig medlemskap, men uten bil er den verdien jo marginal…

Vi kunne sikkert skrevet om en massemorders patetiske forsøk på å oppnå oppmerksomhet, men i motsetning til Dagbladet og andre nyhetskanaler synes vi ikke drittsekken bør verdiges spalteplass, men vi finner likevel grunn til å feire at Norge som rettstat besto testen. Kudos!

Ukens tristeste nyheter er meldingen om at både Nils Arne Eggen og den amerikanske sangeren Meat Loaf som egentlig het Michael Lee Aday har gått ut av tiden. Artisten som kalte seg Meat Loaf, navnet mobberne på skolen ga ham og hans «Bat Out of Hell» fra 1977 er høyst fortjent på listen over verdens mest solgte album noensinne. Hans samarbeid med en av historiens beste låtskrivere Jim Steinman vil bli stående igjen.

Nils Arne Eggen, fotballtreneren som ble nasjonens motivator viste oss nordmenn betydningen av å bygge gode team. Han var uten tvil en motivator av høy klasse, og jobben han gjorde for Rosenborg vil også bli stående igjen. Fargerike Eggen var en av verdens beste fotballtrenere, men hans engelsk var slett ikke like god. Artig er historien da han fortalte nyinnkjøpte Robert Boateng fra Ghana i 1997 om antrekk på trening; “You have to come in joggedress»  Boateng som var mer bevandret i det engelske misforsto og kom visstnok joggende til treningsfeltet i dress dagen etter…

Det er ikke bare prinsesse Ingrid Alexandra som har bursdag denne uken. Feire gjør også Tone Wille og Posten Norge. Det hersker ingen tvil om at de begge fortjener kake med lys på, selv om vi mistenker at konditoren som har fått oppdraget med å sette lys på Posten’s bursdagskake får et problem: Innovative Posten Norge feirer nemlig anselige 375 år… Du kan lese mer om bursdagsselskapet og selskapet her.

Vi minnes 90-åringen som ble spurt om hun ønsket lys på bursdagskaken. Hun svarte nei takk og la til at det var kake hun ønsket seg og ikke et fakkeltog.

I England har det som vi har skrevet om tidligere ikke manglet på feiringer og fester i statsministerboligen, dessverre har timingen vært temmelig skral. Festene foregikk nemlig mens partyglade Boris hadde lukket resten av landet. Fest og fjasminister Boris Johnson’s bortforklaringer om at festen egentlig var arbeidsmøter er på et nivå vi ikke har sett siden Saddam Husseins pressetalsmann gjorde seg fortjent til kallenavnet komiske Ali da han høylydt hevdet at de hadde full kontroll over Bagdad mens bombene ramlet ned i bakgrunnen.

I USA feiret de også Martin Luther King denne uken. Egentlig var hans bursdag den 15. januar, men pragmatiske amerikanerne har gjort den tredje mandagen i året til offentlig fridag for å feire en av landets største ledere. For alle som mener at det tar tid å endre verden er det verdt å huske på at hans «I have a dream» tale kun varte i 17 minutter, – og sikret King både Nobels fredspris og en plass på topp 10 listen over verdens viktigste taler. Du kan se den her. King viser oss i talen hva en god leder bør utstråle, han peker ut en tydelig vi, og hans evne til å inspirere til innsats la grunnlaget for positiv endring. Minst like aktuelt nå som i 1963.

“It would be fatal for the nation to overlook the urgency of the moment….I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”                            Martin Luther King

Også i det hvite hus i USA feires det. President Joe Biden har nemlig denne uken ettårsbursdag som verdens mektigste mann, – men til tross for at USA det siste året har skapt hele 6.4 millioner nye jobber er hans popularitet raskt synkende. Det er ikke lett å lede når motstanderene er mer opptatt av å rive ned, skape konflikter og oppføre seg som cowboyer…

Mens vi er inne på cowboymentalitet så meldes det nå om et økende antall togrøverier i Los Angeles fra togene som frakter varer fra verdens største havn i Long Beach og ut i det enorme landet. Det er nesten så vi må klype oss i armen, men rapportene melder om tog som plyndres, – det er kun hestene som mangler…

Mens Bill Gates skal holde et innlegg på Norad konferansen i neste uke her i Oslo (vi gjetter på digital opptreden) har hans Microsoft denne uken annonsert at de ønsker å kjøpe videospillgiganten Activision Blizzard, kjent for titler som World of Warcraft og Call of Duty. Hvis du er blant de som tror at slikt er unødvendig tidtrøyte for unge menn kan vi ile til med opplysningen om at tilbudet på 68,7 milliarder dollar representerer Microsofts største oppkjøp noensinne. Vi gjetter på at oppkjøpet er et kraftig svar på Mark Zuckerbergs ønske om å eie Metaverse eller Web 3.0 verdenen som vi nå begynner å se konturene av…

I Nigeria, ikke et land vi så ofte skriver om kom det denne uken frem at Interpol i samarbeid med politet i landet har arrestert 11 hackere. Deres spesialitet var å hacke e-postadresser, og lure selskaper til å sende penger til svindlerne i stedet for forretningspartnere som egentlig skulle ha pengene. Det var nettopp dette norske Norfund ble utsatt for for to år siden. Nettkriminalitetsgjengen, kjent under navnet SilverTerrier, var i følge Interpol i besittelse av mer enn 800 000 brukernavn og passord, så ukens artikkel om nettsikkerhet som du kan lese her er betimelig. I følge FBIs siste årlige nettkriminalitetsrapport utgjør dette problemet i et globalt perspektiv nesten 5 milliarder dollar de siste tre årene. Det gjør det til en langt mer økonomisk skadelig kriminalitet enn løsepengevare, en av de mer kjente typene nettangrep.

I Kina nærmer det seg Vinter OL, og for alle som kan litt om Kina er det nok ikke tilfeldig at OL starter samtidig som man markerer begynnelsen på et nytt måneår.  Den 2. februar feirer de av vi går inn i Tigrenes år, og kun to dager etter så åpnes vinter-OL. I følge tradisjonen representerer Tigeren et år for de modige og dristige, og de som har både entusiasme og raushet.

Unektlig gode egenskaper og siden det antas av over 2 milliarder feirer dette snakker vi om en fest som er langt større og vikitgere enn selve vinter-OL.

Ukens innovasjonsblomst sendes til prinsesse Ingrid Alexandra og konsernsjef i Posten Norge, Tone Wille – endringsagenter med tigerenes egenskaper. Vi sender samtidig en vakker blomsterbukett til de to endringsagentene Nils Arne Eggen og Meat Loaf og takker for alt de ga oss.

Happy Friday og riktig god helg!