Ledelse er vanskelig, – ikke bare handler det om å ta valg, det handler også om å se fremover og maksimere verdier over tid. Ikke ulikt oppskriften for å vinne Sjakk – VM!

Både ledelse og sjakk handler også om å tenke og handle raskt. Magnus behersket dette best og vant derfor en fortjent seier etter å ha blitt analysert og dissekert gjennom flere uker. Enten man er hekta på sjakk eller kun måtelig interessert, er det lett å være enig i Magnus Carlsens kommentar om at hans tre strake hurtigsjakkseire etter hele 12 remis representerte en «veldig, veldig god dag på jobben». Kult var det også at den ferske verdensmesteren allerede på seiersintervjuet påpekte at han måtte bli bedre, – det viser både seiersvilje og innovasjonskraft.  La oss også glede oss over Twitter-meldingen fra Jonas Gahr Støre, der han sammen med Erna Solberg gratulerer Magnus med VM-tittelen. Dette er god og raus ledelse   – norsk politikk på sitt beste og et godt eksempel på at våre to største politiske motstandere evner å skille mellom sak og person.

For Magnus er heltestatusen sikret for nye år, og sjakk er i ferd med å bli folkesport. Hvem ville spådd det for noen år siden?

Bjørn Kjos, den karismatiske gründeren av flyselskapet Norwegian som i år ble kåret til Norges mest innovative virksomhet, hevder at hemmeligheten med å lykkes ligger i å være villig til å kontinuerlig vurdere dataene og raskt justere beslutningene når nye fakta oppdages. Det var dette de glemte, de som rattet «Helge Ingstad» den skjebnesvangre natten. Denne uka kom det frem at de som styrte vår stolte fregatt inn fjorden ikke evnet verken å lede eller se hvor det bar da de i 20 knop dundret inn i tankskipet Sola. I følge Ingvild Ytrehus, leder for fagstab ved Havarikommisjonen, hadde mannskapet på fregatten fått inntrykk av at tankskipet var et stasjonert objekt. De som styrte den stolte skuta manglet med andre ord evnen til å skille mellom skip og land, og det må vel kunne kalles elendig evne til å vurdere både data og realiteter. Det har tidligere kommet frem at det var en kvinnelig amerikansk offiser på broen da ulykken skjedde, og i går ble det påpekt at de vanntette skottene kanskje ikke var så smarte likevel, nesten så man skulle tro at ingen i marinen har hørt om Titanic forliset…

Havarikommisjonen innrømmer at det handler om menneskelige faktorer, men de innrømmer ikke menneskelig svikt. Vi synes det er underlig at slikt dras frem, et norsk marinefartøy har åpenbart en ansvarlig norsk offiser på vakt, og vanntette skott har ingenting med regelrette kollisjoner å gjøre. Her må det skilles mellom informasjon som belyser saken og regelrette bortforklaringer, – og selv om forliset skal analyseres like inngående som Magnus Carlsens trekk, advarer vi mot å akseptere ledelse på et lavmål og ansvarsfraskrivelse på farlig høyt nivå. Ikke så offiserene om bord fremover, ikke klarte de å skille land fra skip – og nå er 4 milliarder i verdier borte. Det er også ledelsen, legg merke til ordvalget i den uthevede setningen over, det er kun mannskapet som omtales.

 Definitivt veldig, veldig dårlig natt på jobben, – hvor var ledelsen?

Internasjonalt vekker det oppsikt at den kinesiske forskeren He Jiankui på en konferanse i Hongkong denne uken innrømmet at han har via CRISPR-klipping genredigert én av to nyfødte tvilling-jenter. Takket være klippingen i DNA molekylet skal den ene av de to være immun mot farens HIV-virus, den andre er ikke behandlet. Vi har skrevet om dette før, den teknologiske utviklingen er i ferd med å revolusjonere medisinfeltet og det er på høy tid vi skiller mellom hva som er teknologisk mulig og hva som er etisk forsvarlig.

Sist, men ikke minst, er ukas nyhet i innovasjonskretser at Anita Krohn Traaseth har valgt å seile ut av Innovasjon Norge 5 år etter at hun seilte inn på en egenkomponert twitter – og bloggbølge. Det har ikke manglet på verken overskrifter eller bruduljer i Innovasjon Norge i hennes regjeringstid.  Neste stopp på veien er visstnok et norsk vekstselskap, men hun nekter å si hvilket –  vi håper styreleder informerer om at det er viktig å skille mellom rollen som gavmild utdeler av offentlige midler og potensiell mottager av de samme midlene.

Det ryktes at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og styret har begynt jakten på ny leder. Vi håper at man finner tiden moden for å få om bord en som rent faktisk har skapt arbeidsplasser og vet å skille skip fra land og sak fra person. Til tross for mye fjas, flagrende fagre ord som drømmeløft og fikse lanseringer, har Innovasjon Norge gjort mye bra, men vi er fortsatt i stuss over at man kan samle 1000 av Norges ledende innovatører, to statsministre, tre statsråder og fire konsernsjefer for å presentere noe så uferdig som det Innovasjon Norge presterte i Oslo Rådhus 31. mai i år.

Definitivt en veldig, veldig uferdig lansering, – og vi spør fortsatt; Hvor er løsningen som skulle gjøre Norge kjent for en hel verden?

Ukas innovasjonsblomst går til vår ferske sjakk-verdensmester, ikke kun fordi han vant, men fordi han umiddelbart innså behovet for å bli enda bedre. Det er slike helter Norge trenger og slike forbilder vi vil ha!

Happy Friday!