Denne uka har bydd på oppturer som Forskningsrådets Næringsdag, den første (og garantert ikke siste), Blockchain dagen og offisiell åpning av Sentralen – sosiale entreprenørenes nye høyborg midt i tjukkeste Oslo sentrum. 

Først ut var Forskingsrådets årlige Næringsdag der de i partnerskap med Aftenposten gikk tøylesløst ut og tok en fullsatt sal med på en spennende reise inn i fremtidens muligheter. Fellesnevneren var god forskning på tvers av grenser. Årets tema var «Uten grenser» og over 800 tilhørere fikk høre om CRISPR, teknologien som nå gjør genredigering ikke bare mulig, men også enkelt tilgjengelig. Åpenbart et etisk minefelt, engasjert forklart av Sigrun fra Biotekrådet. Alf Inge Wang, Norges eneste spillprofessor og en av grunderene bak Kahoot, ga oss et innblikk i hvorfor læring nå begynner å bli gøy og pekte på globale utviklingstrekk. Værprofeten og grunderen Siri Kalvig snakket varmt om grensesprengende Stavanger og mulighetene som ligger i EU’s Horizon 2020 program, – og tilhørerne fikk økt innsikt i hvordan det står til i oljehovedstaden nå. De fikk også høre av en flybåren Alexa Clay fra USA som pekte på at det er mye innovasjon å lære av de kriminelle – hun trakk like godt mafiaen frem som gode på risk management i en presentasjon som vi i InnoMag håper var en arbeidsulykke. Alternativet er verre,  – Aftenposten og Norges Forskningsråd gikk tirsdag langt i å mene at vi skal lære av de kriminelle og de som ikke følger regler og lover i et innlegg med tvilsom moral. Enda godt at vi har en kunnskapsminister som var i godt slag, dagen før han måtte gå kanossagang på Stortinget om Westerdalmillionene, – og som fleipet bort brodden av det etisk tvilsomme i å fremheve Hells Angels og mafiaen som innovasjonsforbilder.

Torbjørn Røe Isaksen tok oss med på en småfilosofisk reise der han poengterte at fremtiden kan enten bli et vidunderlig utopia eller en dysplektisk 1984 – eller noe midt mellom som han selv konkluderte med som det mest sannsynlige. Alt i alt en god konferanse sjarmerende ledet av Aftenpostens Mala Wang-Naveen.

Dagen etter var festen flyttet noen kvartaler, og denne gang var det de sosiale entreprenørernes tur til å feire seg selv og over 500 inviterte gjester i byens nye storstue for alle landets entreprenører med både hode, hjerte og hender bankende for en bedre morgendag. Vi i InnoMag ble ikke lenge nok til å slukke lyset, men lenge nok til å konstatere at dette blir et spennende arnested for nye initiativer.

Ukas største opptur må likevel sies å være Henrik Syse og Rune Semundseths etiske dypdykk som dessverre hadde fortjent langt flere deltagere enn de som dukket opp. I en tid der alle fokuserer på teknologi og digitalisering, hever to av Norges beste talere nå sammen pekefingeren og sier at du må gi plass til deg selv, og dine egne tanker om hva som er viktigst i livet. Altfor mange av oss prioriterer i for liten grad refleksjon og det som er aller viktigst. Vi kommer tilbake med en egen artikkel om dette snart, men sender allerede nå ukas innovasjonsblomst til Syse og Semundseth for arbeidet de gjør med å sette fokus på verdier og vår egen adferd.

Ukas berg og dalbane må Erna Solberg ha fått. Kun timer etter at hun glad via Facebook legger ut et 5 minutters klipp med Elon Musk, verdens kanskje største nålevende innovatør, får både hun og alle oss andre nyheten om at hennes favorittartist Prince er død, – nok en av de store popinnovatørene og en nyskaper av rang har dermed gått ut av tiden. La oss hylle en stor artist med å gjengi noen av linjene fra hans megahit Purple Rain.

I know times are changing

It’s time we all reach out

For something new, that means you too

You say you want a leader

But you can’t seem to make up your mind

I think you better close it

And let me guide you to the purple rain

Ukas stagnasjonskaktus sendes næringsminister Monica Mæland som i dag har brukt ett år på å følge opp møtet hun lovet InnoMag da vi satt sammen på Debatt 18 for nøyaktig ett år siden. Vi vet alle at hun har hatt mye å gjøre med statseide milliardkonsern som har vist seg å operere uten grenser, men det fritar ikke en næringsminister som påstår å arbeide for nyskaping og entreprenører å følge opp egne løfter. Kaktus er avsendt.

Med varme aprilhilsener

Truls

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here