Ukens lille oppsummering starter i Stortinget, hvor Arbeiderpartiet i et forsøk på å unngå konflikter har sveipet 30 år tilbake i tid. Der fant de at visepresident Sverre Myrli tro det eller ei har hatt et kjærlighetsforhold til en ung kvinne fra samme parti, – og ikke nok med det; I tillegg har han visstnok fortalt en grovis i et møte. Dermed var det game over og rett i skammekroken for stakkars Sverre, – temmelig grovt gjort mot en politisk veteran synes vi . Makan til dyneløfting har vi sjelden sett!

Når takhøyden i Arbeiderpartiet ser ut til å nærme seg et nivå hvor ingen som har gjort unna barnehageårene lenger kan stå oppreist vitner det om en ukultur og mange med svin på skogen. I et slikt klima sier det seg selv at det må bli vanskelig å finne verdige kandidater. Da kan det være greit å huske på at det andre regjeringspartiet kan skilte med en minister som i hvert fall kan både grisevitser og forfatte slibrige SMS’er til egen partileder…

Vi stoler på at Buskerud politikeren Masud Gharahkhani har holdt sin sti ren og sine svin på bås. Der ligger nok mye av årsaken til at vi for første gang i historien har fått en stortingspresident som ikke er født i landet, Masud er nemlig født i Iran og kom til Norge og Drammen sammen med sin far og mor med en dollar i lommen.

Som Petter Stordalen startet de som jordbærplukkere, og denne uken opplever de å se sin sønn få vervet som landets stortingspresident. Man kan bli rørt av mindre, – vi gratulerer!

I går inviterte Digital Norway til åpningsfest i Rebel’s toppetasje. Styreleder Walter Qvam som for 6 år siden hadde ideen om å starte Digital Norway var synlig stolt, og holdt en flott velkomsttale før næringsminister Jan Christian Vestre klinket til med en entusiastisk tale om norske utfordringer og muligheter. Både direktør i HK-Dir, Sveinung Skule, direktør i Digitaliseringsdirektoratet, Steffen Sutorius og Tina Lihaug Selbæk fra SIVA fulgte opp med korte innspill om behovet for økt innovasjonskraft og samhandling.

Det er ikke bare i Norge at det røyner på for tilliten til politikerne. I Sverige måtte den nye statsministeren trekke seg etter kun 7 timer, og da kan man jo spørre seg om noen har misforstått hva demokratiet handler om. På twitter hvor det sjelden mangler vittige kommentarer stilte en spørsmål ved om man egentlig kan sette statsminister på CVen når det bare var for 7 timer?

Tilliten røyner på også når det gjelder helsemyndighetenes evne til å lære av sine feil. VG har avslørt at 70.000 sykehus-feil samlet over 8 år som skulle brukes til læring ved en feil (ja, du leste riktig) er slettet. Målet med ordningen var edelt nok å forebygge feil på tvers av sykehus – og på den måten bidra til økt pasientsikkerhet. Av grunner vi sliter med å forstå ble ordningen nedlagt, og åtte års erfaring fra 70 000 feil i sykehusene ble slettet.

Konsekvensen er at de fleste sykehus-feil ikke blir kjent utenfor sykehusets fire vegger, – og ingen lærer av andres feil. Snakk om å gruse tillit med uhyrlige konsekvenser!

Det minner oss om historien om legekontoret som hadde sendt inn prøver på to ulike menn som begge het Hansen, – og fordi de ikke hadde påført fornavn og fødselsdato visste de ikke lenger hvem som var hvem. Da kona til den ene kom innom måtte de innrømme miseren. Legen sa som det var at resultatet enten var ille eller enda verre. Den ene prøven viste nemlig at pasienten hadde Altzeimer, den andre prøven var AIDS positiv. Hva skal jeg gjøre, sa kona fortvilet – min mann sitter i bilen utenfor og venter, – og slike tester tar jo flere uker…Jo, svarte legen, det har vi diskutert og vårt forslag er at du slipper av din mann noen kilometer hjemmefra… og hvis han finner veien hjem må du får all del ikke invitere ham til sengs..

Vi innser at noen vil oppfatte vitsen over som en grovis, – og dermed er nok også våre sjansjer for å bli stortingspresident spolert, men skitt au!

I dag vil sannsynligvis både din og våre innbokser flomme over at mer eller mindre gode tilbud, – Black Friday har blitt alle shopoholikeres festdag og det estimeres at vi vil handle for over 3,3 milliarder kroner denne fredagen. I Norge glemmer vi at Black Friday henger sammen med Amerikanernes årlige feiring av famileverdier – Thanksgivingmiddagen. Vi nærer likevel et grynende håp og tro om at stadig flere av oss fokuserer mer på gleden av å gi, og mindre på behovet for å kjøpe varer vi ikke trenger for å imponere folk vi ikke liker.

Ukas siste store nyhet er at SMB Norge i dag har fått en ny sjef, og det er den erfarne politikeren Jørund Rytman som de siste 4 årene har jobbet i SMB Norge som nå får kapteinsvervet. Du kan lese intervjuet med ham her, – og det er innovative og spennende tanker han bringer til torgs…

La oss avslutte ukas oppsummering på denne svarte fredagen med å feire de som feires bør. Ukas innovasjonsblomst går til vår nye stortingspresident som får en tøff oppgave med å bygge tillit, – og vi håper han raust deler blomsten med Jørund Rytman og det dyktige teamet som utgjør Digital Norway.

Happy Friday og rikitig god helg til alle våre lesere!