Om kronekrakk, sorte svaner og korona-kaos

Verden er i pandemi-modus, de sorte svanene flyr i flokk og Norge er altfor høyt oppe på en statistikk vi slett ikke burde vært på. Uka vil nok ellers bli husket mer for alle arrangementene som ikke ble avholdt enn for de få som ble gjennomført. Til og med South by Southwest (SXSW) festivalen i Austin, Texas som skulle startet i dag måtte kanselleres…

At verdens helseorganisasjon (WHO) denne uken erklærte offisiell pandemialarm var ikke til å unngå etter at antall smittede passerte 120 000 i mer enn 120 nasjoner. Eksponensielle vekstkurver er skumle saker og snittalderen på dem som er smittet er nå lavere enn du trodde, kun 46 år…

Kun Island, Sør-Korea og Italia har en høyere smitteandel enn oss nordmenn, – situasjonen på Sagaøya er alvorlig og viser hva som skjer når man ikke får stoppet viruset i tide. Islendingene har også erfaring med sterkt fallende kronekurser, og vår egen kroneverdi har visstnok ikke vært lavere mot dollaren de siste 15 årene. Slikt er problematisk!

Enkelte har pekt på at både Koronaviruset, oljeprisens svalestup og børsenes maveplask i realiteten er sorte svaner. Dette er en metafor som brukes om alvorlige hendelser som vi ikke hadde tenkt på eller som var ansett som noe som rett og slett ikke kunne skje. Både den eksponentielle korona-utviklingen, oljepriskollapset og kronekrakket er hendelser selv ikke ekspertene klarte å forutse og milliarder er tapt de siste dagene. Det er greia med sorte svaner, de kommer alltid overraskende, og nå opplever vi nordmenn intet mindre enn tre samtidig!

Helsemyndighetenes tafatte håndtering her i Norge vitner om handlingslammelse og amatørmessig opptreden. Det er rett og slett ikke akseptabelt at våre ledere lar fulle fly fra Milano og Bergamo i Nord-Italia lande på norske flyplasser uten restriksjoner en hel uke etter at nyhetene forteller oss at Nord-Italia er avstengt. Norske helsemyndigheters manglende evne til å ta grep tidlig nok og kraftig nok har medført at vi nå må lukke ned landet på en måte vi tidligere aldri har opplevd. Alvoret kan illustreres med at nordmenn nå i praksis har reiseforbud og for første gang i historien sendte Helsedirektoratet i går ut en SMS til alle over 18 med telefon registrert i Norge!

Det er derfor ikke lenger noen tvil, de neste månedene blir tøffe!

Den gode nyheten er at venner i Shanghai kan fortelle at Kina er i ferd med å vinne kampen mot viruset, – ingen nye tilfeller i millionbyen der borte den siste uka. Også Sør-Korea ser ut til å vinne kampen etter å ha tatt grep massivt og tidlig.

Også norske myndigheter har nå voknet og vi slutter oss til deres oppfordring om å bli med på en nasjonal dugnad og ikke bidra til smittespredning. La oss samtidig bruke anledningen til å takke alle de som står på i helsesektoren og i viktige samfunnsjobber som ikke alltid får så mange godord. Vi tenker på vår nye landsmann som vasker både gulv og toalett grundigere enn noensinne, trikkeføreren som loser sin trikk gjennom byen og Rema 1000 ekspeditøren som gir oss et smil og en dusj antibac når vi handler vår mat. De fortjener vår takk og vår respekt, – alle som en!

Som i enhver krisesituasjon blir det viktig å skille mellom det vi kan påvirke og det vi kun kan forholde oss til. Nå gjelder norsk dugnadsånd, tiden er inne for å ta en for laget!  Det er en av mange flotte egenskaper ved vårt norske demokrati at alle politiske partier slutter opp om grepene som nå settes inn. Vi er litt mer i tvil om hvor oppofrende nordmenn flest oppførte seg, da butikkene kunne melde om lange køer av hamstrende nordmenn, noen timer etter at statsministeren oppfordret oss til ikke å tømme butikkene. Kjedelig for sykehusansatte som kommer til tomme butikkhyller…

Det sies for øvrig at det aldri har vært så fullt på fødestuene i New York som 9 måneder etter at byen opplevde strømbrudd, og med myndighetenes klare oppfordring om å holde seg hjemme i tiden fremover spår vi at statsministerens nyttårstalebønn om flere barn vil slå til, – samtidig legger vi til at nok også skilsmissestatistikken får en boost når par som allerede er smålei hverandre i tiden som kommer skal tvinges til å tilbringe mye tid sammen.

Som den engelske poeten og levemannen Oscar Wilde sa det så vakkert; Some cause happiness wherever they go; others whenever they go.

Alt er ikke helsvart, det meste tyder på at mange netthandelssteder vil oppleve en sterk vekst i tiden som kommer, men stakkars alle vi som har investert i flyaksjer, restaurantbransjen og eventindustrien…

Uka bød også på en trist sorti i form av at Venstre’s Trine Skei Grande så seg nødt til å kaste inn håndkleet etter mange år som leder av Venstre. Dette skjer under tre måneder etter at hun i et merkelig grep inviterte inn sine utfordrere Sveinung Rotevatn og Abid Rajai i regjeringen og kun en uke etter at valgkomiteen enstemmig innstilte henne for to nye år som Venstre-leder. På bakrommet hadde de tre musketerene visstnok blitt enige om å gi Venstre lederen fornyet tillit som leder, men de glemte blant annet Ola Elvestuen som ikke fant seg i å bli dumpet.

Enden på visa er ikke sunget ennå, men det er mye sant i det gamle munnhellet om at man ikke skal forstyrre sine konkurrenter når de graver sine egne graver. Derfor er det ingen som forstyrrer Venstre ledelsen nå. Det triste er at de fleste også glemmer at partiet Venstre mer enn noe annet parti har stått på barrikadene for norske SMB virksomheter, mye takket være nestleder Terje Breivik’s flotte engasjement for norske gründere. Vi tror partiet som er Norges eldste samler seg rundt dyktige Sveinung Rotevatn. Kan 34 år gamle Sanna Marina lede Finland så bør en 32 år gammel vestlending og klimaminister kunne styre Venstre, – selv om finner ikke sier så mye, mens Venstrefolk krangler støtt.

Ukas innovasjonsblomst går til Snøhetta og det norske design- og teknologiselskapet Bakken & Bæck som denne uka ble kåret til to av verdens mest innovative selskaper av det amerikanske businessmagasinet Fast Company. Vi gratulerer begge to og du kan lese mer om de her. Begge selskapene har for øvrig det til felles at de først dukket opp på InnoMag’s oversikt over Norges 25 mest innovative selskaper i fjor. Den oversikten ble for øvrig toppet av 372 år gamle Posten Norge som imponerte juryen stort i fjor.

Happy Fredag!

– og så håper vi alle våre lesere følger myndighetenes helseråd. Selv om vi har passert 25 000 lesere har vi ingen å miste!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »