Ingen uke uten innovative krumspring og som kjent er landets ledende politikere en hyppig kilde til slikt. Av og til ender det dessverre i kommunikasjonsmessige katastrofer. Så også denne uken…

Først dukket Hadia Tajik opp igjen i avisene, og vi som trodde at hun hadde lært av fjorårets pendlerkaos som medførte at hun til slutt måtte gå ut av regjerningen. Neida, Hadia forteller Dagbladets lesere i et portrettintervju at det var som å smelle i asfalten da hun ifjor gikk fra å være Norges mektigste kvinne til å bli menig stortingsrepresentant nærmest over natten, men så bedyrer hun til avisen at hun har fulgt alle regler til punkt og prikke og til og med synes synd på de som har fått skattekrav. Under et døgn senere avslører så Aftenposten at hun som folkevalgt til Stortinget fortsatt henter ut pendlerfradrag til Sandnes. Hun bor nemlig fortsatt på pikerommet hos hennes foreldre samtidig som hun har mann og barn i Oslo.  Vi klyper oss i både arm og nese, – og lurer på om Hadia nærer en Trump-lignende iver etter å se hvor langt hun kan gå før velgerne takker for følget.

Det er i hvert fall ikke slik man bygger tillit hos velgere, – og det må være lov å spørre om både hun selv, Arbeiderpartiet og Stortinget har lært noe som helst av pendlermiseren når de tror vanlige folk synes slike krumspring skal være innafor…

Omtrent samtidig kommer nyheten om at Jonas Gahr Støre har hentet inn to nye PR rådgivere. Ikke før var Kristoffer Thoner fra McKinsey på plass så dukker diskusjonen om de hemmelige kundelistene og svingdøren mellom politiske rådgivere og PR byråene opp igjen. Dette er en styggedom som Arbeiderpartiet og Senterpartiet i sterke ordelag har advart mot. I et slikt perspektiv hjelper det jo ikke akkurat med hemmelige kundelister og vi stiller oss spørsmålet om Støre & co har glemt målet av syne og kastet prinsippene til sjøs.

I Dagsavisen som jo er Arbeiderpartiets egen avis kaller de en spade en spade og skriver det slik i en lesverdig lederartikkel; “Det er knapt til å tro at Støre og hans mange rådgivere ikke har evnet å stille spørsmålet: Hvordan vil det se ut? Og ikke evnet å forestille seg at det må bli bråk av at Kristoffer Thoner får en stilling ved SMK på premisser man ikke ville akseptert fra sine politiske motstandere”.

Kommunikasjonskunst på høyt nivå, nope!

Som amerikanerne sier; You simply can’t make these things up!

Det er ikke bare i Norge prinsippene får seg en svømmetur denne uken. I England godkjente regjeringen tirsdag planene om å bygge en omstridt kullgruve i Cumbria området, den første nye kullgruven i landet på flere tiår. Greenpeace kaller onsdagens tillatelse «klimahykleri», mens regjeringen påstår at driften av kullgruven skal bli klimanøytral.

dette kaller vi grønnvasking i et forsøk på å unngå svartmaling av en klein beslutning.

Ukas villeste historie er det likevel Tyskland som står for, 25 forvirrede nynazistiske konspiratører skal visstnok ha hatt langt fremskredne planer om å begå statskupp i et Trump lignende angrep på nasjonalforsamlingen. I spissen for det hele står en obskur tysk prins på 71 år ved navn Heinrich XII. Innovativt nok godkjenner deltagerne i det som kalles Reichsbürger bevegelsen ikke de tyske regjeringene etter 1918 som legitime, medlemmene mener nemlig at Tyskland slett ikke tapte verken den første eller den annen verdenskrig, og at alt var mye bedre før da Tyskland var styrt av en keiser…

Det minner oss om ole paus sin sang; alt var mye bedre under krigen,den gang hadde vi kultur
Da vi hadde det fælt, da hadde vi det helt topp, For fjernsynets underholdningsavdeling var ikke funnet opp…

Ukens oppturer skal ikke glemmes, og først og fremst vil vi trekke frem at uken begynte med en hyllest til de frivillige på frivillighetens dag i frivillighetens år. Unge Hasnain Asghar fra Stovner og Søvna kommune fikk to synlige priser på at de bidrar positivt, – og bak står titusener av ildsjeler som står på landet rundt både tidlig og sent. KUDOS til både vinnerne og alle landets ildsjeler.

I tillegg bør Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen nevnes, denne uken gikk han ut og advarte mot kjøp av tanks for 19 milliarder. Uten tvil en erkjennelse om at droner i stor grad gjør dyre tanks til dyre mausuleumer på belter. Han sa fra, vel vitende om at mange av hans egne offiserer allerede har bestemt seg for at tanks vil de ha, enten de nå skal leveres fra tyske Leopard eller sørkoreanse K2 Black Panther.

I tillegg vil vi takke professor Arne Krokan fra NTNU for en perle av en bok om hvordan teknologiutviklingen endrer våre liv. Boken heter Homo Appiens og den ble lansert denne uken. Boken burde vært pensum for norske politikere uansett politisk ståsted, og du kan lese mer om den her.

Siden vi er inne på droner tar vi også med oss at EU-kommisjonen denne uken presenterte sin dronestrategi med strengere regler for sikkerhet og personlig integritet, men også med god støtte til forskning og innovasjon. Spådommen er i følge EU’s transportkomissær Adina Valean at markedet for dronetjenester i Europa vil være verdt 14,5 milliarder euro innen 2030 og skape 145.000 arbeidsplasser.

Ukens innovasjonsblomst går til professor Arne Krokan som i en mannsalder har pekt på konsekvensene av den teknoligiske utviklingen i en rekke bøker, og hans siste fortjener en plass under mange norske juletrær, enten de er av plast eller ei.

Happy Friday og riktig god adventshelg!