På Svalbard vinket de denne uken farvel til solen for i år. I Nord Norge forbereder de seg på snømåking denne helgen, mens vi søringer fortsatt opplever tosifrede varmegrader. Likevel, det går definitivt mot mørkere tider og natt til søndag går hele vårt langstrakte land nok en gang over til vintertid.

Næringsministeren har funnet det nødvendig å sende ut en egen pressemelding for å minne oss om at vi må huske å stille klokka én time tilbake, han “glemte” å legge til at med den næringsfiendlige politikken som nå føres burde vi stilt klokka flere år tilbake.

Mens dette skrives sitter et samlet Storting på slottet og nyter en middag med både syltet ishavsrøye, gresskar fra Bygdø kongsgård, elg fra Sikkilsdalen og melkesjokolade-mousse. I talene fleipes med strømprisene og det gjøres et poeng av at Stortingets badstu er skrudd av, men ingen nevner at tusenvis av norske virksomheter sliter med å overleve.

Det virker ikke som verken regjering eller Storting har forstått hvor alvorlig situasjonen er for mange nordmenn. I et Norge der politikere snakker om viktigheten av likhet har det blitt hårreisende forskjeller i strømprisen avhengig av hvilken side av veien man bor på. I enkelte områder er strøm nesten gratis, men de fleste blør nå med strømpriser som ikke er til å leve med, – og mens noen får støtte må andre klare seg med strømregninger som er skyhøye. Denne uken kom strømstøtten til næringslivet og nok en gang beviser regjeringen at den slett ikke forstår situasjonen, mens noen nærbutikker får strømstøtte får andre ikke en krone. I stedet velger regjeringen å stille med over 4 milliarder til den børsnoterte batteriprodusenten Freyr, der avisen DN denne uken kunne avsløre at sjefen sjøl, i fjor fikk over 26 millioner i lønn og der aksjene stort sett er eid av Wall Street baserte investorer. Freyr er nemlig ikke børsnotert i Norge, men i New York. Som om ikke det er nok har selskapet allerede sikret seg en «svært gunstig strømpris» i en avtale med Statkraft, dette ifølge toppsjefen Tom Einar Jensen som for øvrig er Siv Jensens lillebror.

I Norge forskes det for øvrig på mye rart, men kaka må ukens avsløring om brasilianeren som egentlig er russisk spion ta, den siste gjesteforskerjobben hans har utrolig nok gått ut på å finne svakheter i det norske gassleveransesystemet.

Hvor blåøyde er det lov å være spør vi?

Nå lages det et poeng av at den antatte spionen hadde bestilt enveisbillett ut av landet, men poenget er vel i større grad at vi snart må våkne opp. Dagsrevyen viste oss at på NVE sine hjemmesider så kan man enkelt hente ut koordinatene til enhver strømstasjon i Norge. Hvorfor skal russiske spioner fly droner over våre norske kraftanlegg, når NVE og Statnett har gjort jobben for dem?

NOKIOS i Trondheim lanserte Brønnøysundregistrene i samarbeid med Skatteetaten og EY denne uken sin tilstedeværelse i Metaverse, det er både innovativt og sikkert også lærerikt – og noe vi heier på! Du kan lese mer om dette her.

Ukens innovative forskningsgjennombrudd står nok likevel våre skandinaviske naboer for. En rapport som kom ut denne uken avslører at en laserdrevet databrikke klarte å overføre nesten dobbelt så mye data gjennom en fiberoptisk kabel på ett sekund som tidligere – en verdensrekord. Mengden data som de danske og svenske forskere har overført, hele 1,84 petabyte, overstiger langt de omtrent 1 petabyte med data som overføres over hele internett hvert sekund. Dette er forskning på høyt nivå. Hvis dette kommersialiseres, vil brikken åpne for langt raskere bredbåndshastigheter og økt datakraft, men det viktigste er likevel at oppfinnelsen vil kunne redusere betydelig mengden energi som kreves for å drifte internett, – og ja dette vil monne. Vi snakker omtrent 10 prosent av det globale strømforbruket. Kudos!

Det går for øvrig opp og ned også i børsverdenen om dagen og selv globale mastodonter som Microsoft, Amazon og Meta opplever enorme verdiforskyvninger. Nasdaq Golden Dragon China Index, som består av 65 kinesiske selskaper børsnotert i USA, har i år falt med nesten 80 prosent.

Opp og ned går det også for den amerikanske rapperen og mote-gründeren Kanye West. “Jeg kan slenge ut en rekke rasistiske antisemittiske kommentarer og likevel tør ikke Adidas kansellere avtalen med meg,” utfordret rapperen som nå kaller seg “Ye”. De siste 9 årene har han i samarbeid med den tyske skogiganten Adidas utviklet og solgt en mengde super dyre, superpopulære Yeezy joggesko. Til tross for at Adidas tjener flere milliarder i året på salget av disse produktene avsluttet de denne uken samarbeidet med den kranglevorne rapperen, – og viser oss alle det er en grense for hva selv verdenskjente artister kan tillate seg. De ga seg dog ikke før tusenvis av amerikanere oppfordret til boikott av skoprodusenten, – men når fokus i økende grad ble lagt på det faktum at de to tyske brødrene Adolf og Rudolf Dassler, som grunnla henholdsvis Adidas og Puma, begge var medlemmer av Nazipartiet under andre verdenskrig var løpet kjørt for Ye.

Elon Musk kjøper ikke bare Twitter, han er også i gang med å utvikle med en revolusjonerende ny mobiltelefon som selvsagt både skal være integrert med hans biler og roboter, men den skal også fungere på Mars. Kanskje ikke så essensielt for de fleste av oss?  Derimot ryktes hans Tesla Pi-telefon å benytte hans eget satelittsystem Starlink som allerede er tilgjengelig i 36 land. Dette ER interessant, fordi det gjør det mulig for Elon å omgå alle eksisterende mobilnettverk. I Ukraina har de allerede stor glede av hans Starlink i kampen mot russerne.

Apropos krigen i Ukrania, har du hørt historien om den russiske soldaten som løp bort til en nonne og andpusten spurte «Vær så snill, kan jeg gjemme meg under skjørtet ditt, jeg skal forklare senere»?

Nonnen var grei og ett øyeblikk senere løp to militærpolitimenn forbi og spurte: «Søster, har du sett en soldat løpe forbi?» Nonnen svarte: “Ja, han løp den veien.” Etter at militærpolitiet var borte krøp soldaten ut under skjørtet hennes og utbrøt takknemlig: «Jeg kan ikke takke deg nok, søster. Du skjønner, jeg vil absolutt ikke bli sendt som soldat til Ukraina, og forresten har du et par flotte ben” Nonnen svarte: “Jeg forstår deg godt, og hvis du hadde sett litt høyere, ville du også ha sett et flott par baller. Jeg vil nemlig heller ikke til Ukraina.»

Ukens innovasjonsblomst går til Brønnøysundregisterne i samarbeid med EY og Skatteetaten, samt de svenske og danske forskerne som bidrar til å hilse morgendagen velkommen på nye og innovative måter.

Happy friday og riktig god helg!