Ukas høydepunkter har stått i kø, men la oss være enige om at lite slår vaktskiftet i Washington. Det var nok mange som pustet lettet ut da Donald Trump til tonefølge av Village People og Frank Sinatra stakk av like flaut som han har herjet USA de siste årene. 400 000 døde sier mye om manglende lederskap! Greta Thunberg’s tweet sa det best av alle!

Vi skrev i forrige uke om Arbeiderpartiets dårlige målinger, men nå avslører VG at AUF i Trøndelag har vervet intetanende ungdommer på 16 år. Med sjokolade og pepperkaker som lokkemiddel har ungdommer som trodde de signerte på en underskriftskampanje for å fjerne fraværsgrensen, uvitende endt opp som medlemmer i AUF. Over halvparten av medlemmene i 2019 var nyvervede medlemmer som kun betalte ti kroner, og hvis de samtidig fikk sjokolade blir det jo fristende. For Arbeidetpartiets unge fremadstormende  går regnestykket opp fordi de takket være de oppblåste tallene henter ut millioner av kroner fra diverse støtteordninger. Tallene VG har gravd frem vitner om en ukultur som er alt annet enn OK.

Det er så pillråttent at vi skjems – er det slike politikere vi i Norge ønsker å heie frem?

Denne uken fikk også Norwegian et betinget ja fra regjeringen om nye milliarder i støtte. Det betyr at vi nordmenn i praksis støtter selskapet med over 10.000,- hver. Dette til tross for at selskapet fortsatt har over 20 milliarder i gjeld. I sin begeistring går leder for Norwegian Pilot Union i Parat, Alf Hansen jublende ut og sier åpent at det politiske presset i stor grad har bidratt til å få regjeringen på banen.  Vi liker Norwegian, men finner grunn til å stille spørsmålet om det egentlig er politikernes jobb å belønne lobbyisme som i praksis gir et selskap 5 milliarder som igjen gjør det tøffere for konkurrentene?

Det manglet heller ikke på positive nyheter, Prospera annonserte at de deler gratis ut en rekke verktøy, du kan lese saken her. Dessuten går noen av Norges mest erfarne klimaeksperter sammen og danner Klimapsykologene, –  de er ukens lederintervju. I tillegg kunne Posten Norge denne uken infomere om at de er i gang med å bygge et helautomatisk lager som vil gjøre den innovative virksomheten enda mer effektiv, – til beste for mange norske nettbutikker. De sier det ikke selv, men det er ingen tvil om at Amazon bys opp til konkurranse når det gjelder effektiv logistikk.Du kan lese saken her.

Uansett hvordan vi vrir og vender på det blir ukens store begivenhet Joe Bidens innsettelse som USA’s 46 president. Med Kamela Harris som den første kvinnelige visepresidenten i USA’s historie var det historisk sus over innsettelsen. Likevel, det var den 22 år gamle poeten Amanda Gorman som stjal showet med et egetskrevet dikt fremført på en måte som løftet henne til varig kjendisstatus. Ingen ringere enn Hillary Clinton twitret rørt at 22-åringen bør stille som presidentkandidat i 2036. Diktet var dagsaktuelt, gripende, vakkert og inspirerende, – og du kan se det fremført her.

We are striving to forge our union with purpose. To compose a country committed to all cultures, colors, characters and conditions of man… We close the divide because we know to put our future first, we must first put our differences aside. We lay down our arms so we can reach out our arms to one another. We seek harm to none and harmony for all.”

Og avslutningen var egnet til å gi også norske endringsagenter frysninger

“For there is always light, if only we’re brave enough to see it, if only we’re brave enough to be it.”

Allerede samme dag som han la sin høyre hånd på den største bibelutgaven vi noensinne har sett og offisielt ble president satte Joe Biden i gang med arbeidet. Her hjemme gledes vi over at de noe av det første han gjorde var å melde USA inn igjen i World Health Organization og Paris avtalen. Kraftige signaler om at vi igjen kan stole på at USA stiller opp. Biden har også sagt at han ønsker å vaksinere 100 millioner amerikanere de første 100 dagene, – og allerede på tiltredelelsesdagen kom Amazon med en utstrakt høyre hånd. De vil bidra til å nå målet og sitter med både teknologi, logistikk og medarbeidere som kan bistå. Et godt eksempel på at myndigheter og innovative virksomheter kan bistå hverandre i arbeidet med å nå viktige samfunnsmål.

Før vi gir oss svinger vi også innom Kina der den tidligere engelsk-læreren Jack Ma som etter at han bygget opp Ali Baba og Ant Group har blitt Kinas rikeste mann viste seg offentlig for første gang på tre måneder. Spekulasjonene har pågått om den lille kineseren med det store smilet har gått for lang i sin kritikk av regimet…

Ukens innovasjonsblomst sendes de ferske Klimapsykologene og erfarne Prospera som begge gjennom sitt engasjement bidrar til å gjøre en rekke norske virksomheter litt bedre, – og slik blir vi alle bedre.

Happy Friday – og stay safe!