For en uke, for noen feiringer og for noen seire!

På søndag gjestet selveste Elon Musk kongeriket og på Skøyen besøkte Tesla sjefen Norgeskontoret på tidenes snarvisitt. Det var kun 9 år gamle Rita Antuna og hennes mor som fikk møte superhelten. Fokus var visstnok på forbedringer som gjør at verkstedsoppholdene for landets mange Teslaeiere skal bli kortere og færre. Selv sendte Elon jo sin egen Tesla ut i verdensrommet for under et år siden, og noe frustrerte nordmenn som har ventet i måneder på å få tilbake sin Tesla lurer nå på om det var i mangel av reperatører.

Vi er usikre på om Teslas nye hundemodus som ble lansert denne uka kommer til å gjøre den store forskjellen, men det viser i hvert fall at Elon lytter på sine twitrende og bjeffende kunder. Visstnok er også Tesla-eierne nå i stand til å koble inn prompemodus hver gang du blinker med lysene. De har også i Valentineuka innført mer passende  romansemodus, som endrer hovedskjermen til en koselig peis mens romantisk musikk skrus på. Hvilken seier for innovasjonsarbeidet i Tesla. Kan det være for å tekkes årets russekull?

Det er ikke bare Elon Musks første Tesla som er Lost in space, denne uka kom nyheten om det første dødsfallet på Mars. Etter femten års tjeneste meldte verdenspressen at NASA erklærte roboten Opportunity død, etter visstnok å ha forsøkt flere livreddende forsøk. Legg merke til språkbruken, ikke lett å forstå at vi snakker om en robot. På Twitter tok det helt av, forskeren Tanya Harrison fortalte  om tårer, klemmer og stillhet da de aller siste radiomeldingene ble sendt til Opportunity.

Egentlig burde de feiret at robotkjøretøyet Oppo holdt seg operativ i 15 år, en ingeniørbragd av de store siden de som laget Opportunity påpekte at forventet levetid var 90 dager.

Mens verden sørger over en robot på Mars kom nyheten om at verden ble 14 billioner dollar rikere i 2018, bare så synd at mesteparten av rikdommen som genereres ender opp hos noe få heldige, blant annet oss nordmenn. Hvis du synes det høres ut som mye penger har du rett, det er 122 tusen milliarder kroner – eller 24 000 kryssere som «KNM Helge Insdahl» eller 20 000 norske børser.

Mens mange nordmenn feiret Valentinerdagen med sine utvalgte inviterte Norges Bank sjefen utvalgte norske næringslivstopper til årets middag, der han tradisjonen tro manet til forsiktig feiring. Øystein Olsen var i sin årstale bekymret, noe sentralbanksjefer får betalt for å være. Bekymringene dreide seg dels om utfordringene global handel møter, vekstutsikter og usikkerhet om virkningene av høyere rente og britenes uttreden av EU. I tillegg kommer nyheten om at Erna Solberg og hennes regjering vurderer å holde milliardinvesteringer til ny fregatt, helkoptere som ikke virker og regjeringskvartal utenfor budsjettet, og bruke ekstra oljepenger. Ingen mangel på utfordringer, nå som Opportunity er død.

Tilbake i USA var søndagen også kvelden der Grammy utdelingen skulle feire de gjeveste låtene, – i år for 61. gang. Det ble til slutt Childish Gambino’s “This Is America” som vant den gjeve årets sang og noe klarere bevis på at det meste går galt i USA har vi ikke sett på lenge. Videoen og sangen er en slags misforstått hyllest til alt som går galt i USA, inkludert drap og regelrett nedslakting med maskinpistol. Definitivt ikke en seier for positivitet, kjærlighet og fremtidstro!

Lite visste de at den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO på onsdag kom med sin årlige rapport som viser at over 750 millioner mennesker står uten en skikkelig jobb, du kan lese mer om den rapporten her, – og Ukas grundercase, Greenstat AS ønsker å bygge et konsern folk kan identifisere seg med innen bærekraftig, fornybar energi. Selskapet oppgir allerede å ha over 350 eiere og en konsernstruktur med fire datterselskaper for hver sine satsingsområder. Du kan lese mer om caset her.

Ukas innovasjonsblomst går til roboten Oppo, – som denne uka ble global kjendis, – og som etter 15 år uten å se en blomst så definitivt fortjener muligheten til å lukte på blomstene. Imidlertid, uten batterier fikk han ikke selv oppleve kjendistilværelsen.