Uka begynte med skolestart og gode nyheter, men COVID19 viruset gir seg ikke. Mens Oslo blinker rødt og ligger over grensen, er det andre områder av landet som oppleves som koronatrygge, dog ikke Vestvågøy som nå sender over 5000 i karantene.

Ikke bare Vestvågøy, men også New Zealand opplever en solid oppblomstring nå. Alt tyder på at viruset vil være med oss frem til godkjente vaksiner kan distribueres.

En av de som skal bistå i dette arbeidet er dagens sjef i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen. Denne uken fikk han jobben som global helseambassadør. Vi gratulerer og ønsker ham lykke til!

Et godt eksempel på en utnevnelse som virker fornuftig, i motsetning til Norges Banks amatørmessige ansettelse av Nicolai Tangen som oljefondets nye sjef. Kandidaten er åpenbart kvalifisert, men prosessen står til stryk og oppfattes nå som vinglete. Øystein Olsen som nok trives bedre når han kan lekse opp overfor politikerne i sin årlige tale med påfølgende middag, er i trøbbel og røde lys blinker også i Norges Bank.

Det kan være farlig å ikke velge side, blir du stående midt i veien kan du bli truffet av enhver møtende bil, sa Margaret Thatcher

Ikke vet vi om Petter Northug hadde smurt med rødt eller gult klister, men det er ingen tvil om at uka vil bli stående igjen som hans tøffeste på mange år, – og dette klisteret har han smurt seg inn i selv og det er nok ikke så enkelt å bli kvitt. Rusa eller ei!

Grønt lys har NRK fått for å selge Marienlyst og denne uken kunne de feire 60 år på lufta. Det sier litt om norsk politisk sendrektighet at vi var Europas siste land som innførte fjernsyn – såvidt foran Albania. Rikskringkaster var også et temmelig visjonært ord, og på åpningsdagen den 20. august 1960 hadde hele 16 876 vågale endringsagenter kjøpt TV-apparat. De første årene var det forøvrig kun de som bodde sør for Dovre som fikk gleden, og statskanalen sendte hele 8 timer. Ukentlig!

Vi gratulerer og konkluderer med at de som spådde at fjernsynet ville ødelegge alt, tok feil. Verdt å huske på for de som tror det er mulig å stoppe utviklingen. Teknologikreftene vi nå avdekker og tar i bruk i årene fremover åpner enorme muligheter for hva vi kan skape, hvordan vi vil leve og hvilke drømmer vi kan virkeliggjøre.

I USA har demokratene denne uken avholdt sitt landsmøte, og det er normalt litt av et arrangement med 50 000 delegater. Lite er imidlertid normalt i år, og både visepresidentkandidat Kamala Harris og Joe Biden ønsker å fremstå som ansvarlige med sine drømmer og en visjon om å gjenskape USA. I natt holdt Joe Biden sin kanskje viktigste tale og pekte på at de representerer lyset som sloss mot mørket.

Til tross for at tusenvis dør daglig og mange amerikanere trenger statlige penger for å overleve, feirer aksjemarkedet og Wall Street der borte “all time high” denne uken. Det minner litt om en slags makaber dans der det virker som ingen har hjerte til å fortelle partydeltakerne at musikken for lengst har stoppet.

Hadde Forrest Gump levd på «ordentli» ville han i dag vært en rik mann. Hans aksjer i «fruktselskapet Apple» passerte onsdag 2.000 milliarder US dollar. Verdien er nå så høy på Steve Jobs og Steve Wozniaks oppstartselskap fra 1976 at den overstiger bruttonasjonalproduktet til land som Italia, Brasil og Russland. Snart kommer Apple med nye lanseringer og aksjen har steget med over 50% de siste to årene og også Tesla stiger videre. Vi skal ikke spå om aksjekursene, men det må være lov å konstatere at virksomheter som oppfattes som innovative, belønnes med høyere verdiskapning. Det at noen får en verdsettelse som virker rusa får vi tåle!

Realiteten er at de globale mastodontene Facebook, Apple, Amazon, Microsoft og Google blir stadig mer dominerende, både i den store S&P-500-aksjeindeksen i USA og i det norske Oljefondets aksjeportefølje hvor de utgjør i underkanten av 10% av alle fondets aksjeverdier. De fem selskapene er til sammen verdt 570 milliarder kroner for Oljefondet, en økning på utrolige 233 milliarder kroner på ett år. Har disse selskapene fått lov til å vokse seg for store? Ukens ekspertkommentator professor Tor W. Andreassen fra NHH tar dette temaet opp i kronikken sin.

Ukas innovasjonsblomst går til John-Arne Røttingen, Tor W. Andreassen og NRK’s ildsjeler og endringsagenter som sloss seg frem de første årene.

Happy Friday!

PS! Neste uke avslører vi Norges 25 mest innovative virksomheter i 2020