Denne uken passerte vi høst-jevndøgn og de neste seks månedene vinner mørket over lyset her oppe i det nordlige hjørnet av denne kloden vår. For enkelte ble det en heller mørk uke, men selv denne uken bød på enkelte lysglimt.

Et ektepar som åpenbart har hatt en mørk uke er Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes. Det ble ikke mye tid til å feire Høyres valgseier for stjerna Erna og klippen Sindre viste seg å være en aksjespekulant av dimensjoner. Sjelden får vi ekteskapsproblemene brettet ut like offentlig som her, og selv om det slett ikke er sikkert at han har gjort noe ulovlig er og blir “Sindregate” en trist historie. Uansett utfall kan vi slå fast at dette handler om både løgner servert over tid og elendig gangsyn fra Sindres side, – og hvor blir det av lojaliteten til arbeidsgiveren NHO når man spekulerer i aksjefall hos NHO‘s medlemsbedrifter?

Vi føler med Erna som i hele valgkampen har stått på som en maratonløper, og minner om at det kun er 8 små uker siden utenriksminister Anniken Huitfeldts ektemann ble avslørt som aksjespekulant. Vi kan slå fast at tilliten til våre folkevalgte og deres nærmeste dessverre nærmer seg et nivå som slett ikke er bærekraftig.

Vi er usikre på om NRK‘s debatt i går der revolverjournalist Fredrik Solvang skulle stille Erna Solberg tøffe spørsmål om sviket og tilliten som ble borte skaffet statskanalen nye venner. Det ble et merkelig intervju som minnet mer om Anne Lindmo – og slett ingen debatt. Etter en lang rekke med tabber på direkten i blant annet Dagsrevyen det siste året trodde vi lavmålet lå lavt, men dette var en sjelden Solvangmiss.

Av og til kan det jo være lurt å ikke si så mye… Overgangen til ukens lille smil er syltynn, men vi forsøker oss lell :

The other day my wife asked me to pass her lipstick, but I accidentally passed her a glue stick. She still isn’t talking to me.

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenten igjen, og for mange nordmenn med høye lån nærmer den seg også et nivå som ikke er bærekraftig. For virkelig å skru til klasket sentralbanken med en klar melding om at det kommer en ny renteheving allerede før jul. Det betyr at boliglånsrentene for de fleste vil passere 6 prosent før julepresangene deles ut.

Da kan det jo være mange som trenger et norsk lysglimt som Oslo Business Forum og Oslo Innovation Week som går av stabelen i neste uke. Et forsøk Oslo kommune i samarbeid med flere aktører som UDI, Politiet, Skatteetaten og Abelia står bak lover for eksempel at behandlingstiden for å hente inn en ny medarbeider utenfor EU skal tas ned fra 9 måneder til 3 dager. DET kaller vi en innovasjon med mening! Du kan lese mer om alle aktivitetene her.

I Irland har EU denne uken klasket til med en bot på hele 3,5 milliarder kroner for brudd på GDPR personvernloven. Den uheldige mottakeren av rekordboten er kinesiske TikTok. Årsaken til at de får boten skyldes deres mangelfulle håndtering av sensitive data fra barn i alderen 13 til 17 år som har brukt appen – og vi vet alle at også barn under 13 år benytter denne appen. Det hadde imidlertid TikTok valgt å se bort fra, og dermed fikk selskapet en dyr, men velfortjent smekk over fingrene. I tillegg til rekordboten krever EU kommisjonen at TikTok må gjøre databehandlingen i samsvar med kravene innen utgangen av året. Da passer det jo godt å peke på vårt intervju denne uken med den norske GDPR aktøren Traq som hjelper virksomheter med å håndtere nettopp slike utfordringer. Du kan lese intervjuet her.

I USA er de fleste av verdens ledere samlet til åpningen av FN’s 78. generalforsamling i New York. FN’s generalsekretær António Guterres la lite imellom da han i åpningstalen proklamerte at vi gjør for lite for å unngå klimakrisen og istedet er på vei mot en farlig og ustabil verden. I talen advarte han verdenslederne om at

«Menneskeheten har åpnet helvetes porter»

Samtidig kommer nyheten om at den Nairobi-fødte engelske musikeren Roger Wittaker har gått ut av tiden, 87 år gammel. Altfor få husker i dag at dette var sangeren som skrev og fremførte tidenes kanskje beste kampsang for klima og nedrustning helt tilbake i 1971 i sangen Will the last word ever spoken be why;

there’s a strange and empty sky
where the wild birds used to fly
And I never tasted bitter rain before
And will the grass be gone
from underneath the sky
Will the golden flower wither soon and die
Will the fire burn out the land
and the sea fill-up with sand
Will the last word ever spoken be why?

Siden vi er inne på nedrustning bør vi også nevne at denne uken bød på en relativt uvanlig savnet melding. Avsender var to amerikanske flybaser i South Carolina – Joint Base Charleston og Marine Corps Air Station Beaufort som etterlyste et F-35 jagerfly som var ute på egenhånd etter at piloten hadde skutt seg ut. Utfordringen var at flyet var i autopilotmodus og på Facebook og i X (Twitter) ba de derfor publikum om å ringe basen hvis de hadde informasjon som kunne hjelpe dem med å finne det savnede F-35 flyet!

Vi kan alle trenge hjelp av og til!

Ukens innovasjonsblomst går til alle arrangørene av neste ukes Oslo Innovation Week mer enn 60 aktiviteter. Det har gått over 30 år siden vi og flere andre dro dette i gang, og det er godt å se at initiativet har vokst til å bli så bærekraftig og relevant. Vi håper de deler blomstene med Roger Whittaker‘s etterlatte. Verden har mistet en sanger og låtskriver av dimensjoner!

Happy Friday og riktig god helg!