Om siste skift, store smil og sinte ordskift

Oktober er i gang, og selv for våre stortingspolitikere er nå sommerferien over. I dag, fredag 2. oktober er det høytidelig åpning av det 165. Storting. Vi håper de 169 representantene som nå tar fatt på sitt siste skift før neste valg definerer seg som endringsagenter. Til tross for at mange av dem nok er noen illusjoner fattigere enn da de vandret inn på Løvebakken for første gang.

Uka har også bydd på tre store politiske skift, tøffe tårer og store smil. Trine Skei Grande, lederen av Norges eldste politiske parti stod for tårene da hun sammen med dyktige Terje Breivik og Ola Elvestuen ble takket av på Venstres landsmøte forrige søndag. 10 år er lenge og nå gis stafettpinnen videre til yngre krefter.

Venstre-dronningen avsluttet med en tale en leder verdig og inkluderte en oppfordring som bør gjentas også utenfor landsmøtesalen; Vi må sette laget først og vinne diskusjoner med argumenter, ikke maktkamp og renkespill.

Smilet fra øre til øre tilhører Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum. I går kunne han nemlig melde at Arbeiderpartiets jordnære muskelmann Jan Bøhler melder overgang etter å ha blitt lovet førsteplassen på Senterpartiets Oslo-liste. Tidligere var politisk parti noe som nærmest gikk i arv, men aner vi nå en utvikling der politikere oppfører seg nærmest som fotballspillere på jakt etter bedre lag og mer fremskutte posisjoner?

Like interessant er det at en annen Arbeiderpartileder, Geir Lippestad bryter ut og danner partiet Sentrum sammen med Kristelig Folkeparti-nestoren Kjell Magne Bondeviks sønn. Alt tyder på at Arbeiderpartiet under Jonas’ ledelse vil fortsette å miste velgermagneter og oppslutning. Det sier også en del om oss nordmenn at oppegående politikere mener landet trenger nok et nytt parti. Vi har jo minst ni fra før!

Det pussige er jo at USA med 325 millioner innbyggere klarer seg med to partier, og når man ser på de to presidentkandidatenes særdeles sinte ordskift natt til onsdag kan det jo virke som de sliter med å få frem de gode unge talentene. Kanskje Trump og Biden ikke fikk med seg Trine’s avskjedstale?

Likevel, vi hilser det nye Sentrum-partiet velkommen og mistenker at de som et nytt sentrumsorientert parti med hjerte både for religiøse verdier og FNs 17 bærekraftsmål har mulighet til å komme over sperregrensen på 4%. Fornyelse er viktig og kanskje et nytt parti klarer å opptre mer lettbeint og innovativt?

Imidlertid vil dette sannsynligvis gå på bekostning av Kristelig Folkeparti som trolig vil forsvinne under sperregrensen og dermed blir det tøft for Erna Solberg. Kanskje burde sperregrensen heves til 7,5%, og kanskje burde flere følge oppfordringen om økt toleranse og evnen til å sette laget først?

For oss var ukas merkeligste nyhet New York Times artikkelen over seks sider som avslører at Trump i mange år ga faen i å betale skatt, før han i 2018 klinket til med hele 750 US dollar, og det etter å ha krevd skattefradrag for frisørutgifter på mer enn 700.000 kroner. Tydeligere er det vel ikke mulig å bevise for en hel nasjon at USA’s president lider av et kolossalt ego, en løgnaktighet og en forfengelighet som for lengst har inntatt usunne proporsjoner. Nå som han også har fått påvist Corona smitte regner vi med at han og Melanie bøtter ned med isopropylalkohol, også kalt blekemiddel, selv om kuren risikerer å ødelegge både hud og hårfarge!

Trumps totale mangel på lagånd og politisk lederskap minner oss om historien om mormoren som løftet brillene av nesen og spurte lille Knut-Cato på åtte år om hva han ville bli når han ble stor. Kunstner, lege eller vindusvasker, svarte dattersønnen umiddelbart. Mormoren stusset litt over variasjonen og fulgte opp med oppfølgingsspørsmålet om det var en av disse yrkene som var å foretrekke. Neida, svarte Knut-Cato – Spiller ingen rolle så lenge jeg får se nakne damer!

På sportsfronten mangler det ikke på gladnyheter og suverene Bodø Glimt solgte denne uken 20-åringen Jens Petter Hauge til selveste AC Milan og unge Casper Ruud fortsetter å storspille i viktige tennisturneringer, – og beviser for både stolte foreldre og oss andre at yngre krefter ofte skaper resultater. Det samme er Ingrid Janbu Holthe, konserndirektør for privatmarkedet i If Skadeforsikring inne på i ukens lederintervju. Den nordiske forsikringskjempen med 3,6 millioner kunder og over 6500 ansatte har nylig lansert et samarbeid med Startup Lab. Et godt eksempel på at norske ledere har innsett betydningen av innovasjon og viktigheten av å være tett på de yngre innovasjonsmiljøene og den kraften de utstråler. Du kan lese intervjuet her.

Ukas innovasjonsblomst går til norske stortingsrepresentanter i håp om at de tenker mer på fremtiden enn på å bevare fortiden, samt Ingrid Janbu Holthe for holdningen om at samarbeidet mellom små innovative startups og store If Skadeforsikring med over 3,6 millioner kunder bør være givende for begge parter. KUDOS!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »