Nok en sommer går mot slutten og nordmenn kommer ut av feriefølelsen med spørsmålet; Hva gikk jeg glipp av og hva skjer fremover?

Nettopp derfor iler vi i InnoMag til med svaret på nettopp disse eksistensielle spørsmål. Mens dine ferieturer ubønnhørlig erstattes av høylydt tastatur-vandring i et hav av ubesvarte meldinger, oppdaterer vi deg på 3 minutter – så godt vi kan.

Blant sommerens agurknyheter er det ingen som overgår NRK’s usmakelige video der en ung mann spiller Scrabble med en jøde, og nøler med å legge på sine siste brikker. Ikke så rart siden bokstavene hans former ordet «jødesvin». Videoen klarte kunststykket å engasjere tusenvis, til tross for at det var elendig humor og dårlig satire. Det ironiske for NRK og oss andre var at produksjonsselskapet kaller seg Norske grønnsaker. Et åpenbart solstikk og vår kandidat til årets agurknyhet, i formidlende retning kan tillegges at det må ha vært behagelig kort vei fra intervjuer til intervjuobjekter på Marienlyst for NRK journalistene, – før de inntok badevannet.

Blant de langt hyggeligere nyhetene verdt å nevne er at Norge fikk en ny verdensmester da Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen og David «aqua» Wang vant duo-turneringen under VM i Fortnite i New York. Nyhrox kan nok ikke vente seg like store oppslag som norske skistjerner, selv om sporten på verdensbasis er langt større. Vi gjetter på at det er en god trøst at 16 åringen og hans makker stakk av med omlag 26 millioner kroner sammenlagt. Selv om duoen nå oppløses har vi helt sikkert ikke hørt det siste fra vår ferske og unge verdensmester. Vi gratulerer Emil og ønsker ham lykke til videre!

Sommerens egentlig store begivenhet for oss endringsagenter er at Bjørn Kjos, Norwegian’s karismatiske leder siden selskapet begynte sin fantastiske oppstigning og en av Norges største entreprenører gjennom tidene vekst ble takket av og fikk endelig lov å dra på seilferie. Vi gleder oss til å høre ham på scenen på INNOVASJONSDAGEN 2019Epicenter den 4. september. Der får han for øvrig selskap av Salesforce sin innovasjonsdirektør Phil Komarny, som vil fortelle om de 7 grepene som gjør SalesForce til verdens mest innovative selskap ifølge amerikanske Forbes.

Kommer gjør også Japan Innovation Networks leder Noburo Konnu, Googles tidligere Nord Europa sjef Alfred Tolle, Hollands innovasjonsguru Paul Iske og svenskenes Jonas Birgersson!  Fra vår egen steinrøys stiller i tillegg til Bjørn Kjos, Åsne Havnelid fra Norsk Tipping, Bjarte Bogsnes fra Equinor, Katinka Greve Leiner fra Ferd og Yngvar Ugland og Ingjerd Spiten fra DNB for å nevne noen. Som om ikke det var nok kommer også Ragnhild Nilsen, multi-innovatøren med doktorgrad i innovasjon og ledelse og en av Norges beste og mest spennende foredragsholdere.

Målet er å skape årets beste dag for nye tanker i samspill med noen av verdens ledende innovatører.

Vår anbefaling er derfor klar, ta med deg gode kollegaer og møt opp!  Mer info her.

Et sikkert tegn på at høsten snart banker på er at fotballnyhetene igjen begynner å handle om fotball, og ikke bare hvor dyre fotballstjernene er og hvor dyrkjøpte erfaringer de gjør seg. Denne helgen sparkes Premier League i gang, og med en nordmann som trener for et av verdens største klubbnavn er det duket for stor interesse rundt Ole Gunnar Solskjær og Manchester United denne høsten. En av årsakene til at de 38 rundene med 22 spillere på jakt etter ballen vekker så stor interesse skyldes alle de som spiller i Fantasy Premier League. Et godt eksempel på hvordan man får passive tilskuere til å bli aktive ambassadører, og i mange kantiner vil dette samtaletemaet nok bli en gjenganger denne høsten.

Stor interesse er det også for Arendalsuka som arrangeres i hele neste uke.  Den norske kopien av svenskenes Almadalsveckan på Gotland er i ferd med å vokse seg større enn originalen, og kjennetegnet er en mengde arrangementer der alt skal være gratis. Resultatet er en kakefoni av stemmer som sloss for sine standpunkt og norsk demokrati på sitt best – og norsk lobbyisme på sitt verste. Selv om alt er gratis er overnattingsprisene nesten like astronomiske som fotballstjernenes lønnsvilkår. Likevel er det ikke lett å skaffe verken hotellseng eller tak over hode. Skal du nedover anbefaler jeg deg å bruke tid på programmet i forkant   – og ja, forbered deg på kaos.

I fjor var det fiskeriminister Sandberg og kjæresten hans som stjal mye oppmerksomhet. I år blir det mye fokus på årets valgkamp og deltagerne vil nok bli tvangsforet med analoge brosjyrer om digitalisering, grønne skift og nye tider. Skal du nedover anbefaler vi deg å bestemme deg i forkant for hvilke tre mål du har – hvis ikke går det galt 😊

Været engasjerer naturlig nok, og også i sommer meldes det om varmerekorder. Paris målte 42,4 grader og i Nordland ble den norske varmerekorden tangert i sommer med 35, 6 varme grader. Selv om enkelte gleder seg over slikt, vil vi minne om at FN’s klimapanel denne uka kom ut med en spesialrapport om klimaendringer.  Vi håper den studeres nøye av de som skal debattere på stappfulle torg og i halvtomme saler i Arendal i neste uke. Kort oppsummert gir rapporten frontkjempere som Gunhild Stordalen og Greta Thunberg rett i at dagens ledere ikke prioriterer riktig.

“You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess. Even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake. You are not mature enough to tell it like it is. Even that burden you leave to your children” 

Greta Thunberg i Katowice, desember 2018

Rapporten sier rett ut at klimaendringene delvis skyldes nedhoggingen av regnskog og peker på at det er på høy tid vi verner bedre om verdens gjenværende skoger. I tillegg må produksjon og forbruk endres drastisk. Mindre kjøttforbruk og overgang til et mer plantebasert kosthold, kombinert med riktigere utnyttelse av landbruksjord, er viktige nøkler. Vi må redusere vårt karbonavtrykk med 50% innen 2030, og slikt får vi ikke til uten mer innovativ tenkning, langt tydeligere politikere som tør å agere og økt samarbeid over landegrensene.

På høy tid hver enkelt av oss tenker over sitt eget fotavtrykk og velger politikere som ikke bare snakker, men også er villige til å foreta de nødvendige prioriteringer. Du kan for eksempel lese hva Asker’s ordfører Lene Conradi sier her.

Ukas innovasjonsblomst går til Bjørn Kjos, Emil «Nyhrox» og Lene Conradi, buketten deles raust med iniativtakerne og arrangørene av Arendalsuka!

Happy Friday!