Vi nærmer oss med stormskritt årets lyseste netter, og i dag går startskuddet for det som for mange er sommerens vakreste eventyr, nemlig Færderseilasen. Regattaen som er en av verdens største pleier å by på både oppturer og nedturer, medvind og motvind. Uansett er det et spektakulært skue når over 700 båter skal gjennom Drøbaksundet på vei ned mot Færder fyr og målgang utenfor Tønsberg.

I morgen åpner Norges nye nasjonalmuseum, og det spektakulære bygget som blir Nordens største kunstmuseum byr visstnok på over 100 000 kunstverk. Imidlertid er det kun funnet plass til å vise 6 500 verk, så det er slett ikke alt vi får sett. Både eldre og moderne kunst er selvsagt representert og så gjenstår det å se hvilket av de over 90 rommene som blir mest populært. Til tross for alle kunstverkene gjetter vi på at den enorme takterrassen også vil vinne mange hjerter…

Mange hjerter har også det blide paret Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom smeltet.  Til uken skal de altså smis i hymnes lenker i et bryllup som visstnok også skal vises på TV, som omtrent alt annet de to foretar seg. Det blir sikkert spektakulært, men vi minner om den gamle sannheten om at når man inviterer pressen så til de grader med på oppturene så møter de nok garantert også opp på nedturene…

Enda mer spektakulært er det for mange at vår svært alternative prinsesse nå velger å forlove seg med den selverklærte sjamanen Durek Verett, mannen som selv hevder han kan helbrede alt fra kreft til kjønnslepper. Vi gleder oss over at Martha Louise har funnet kjærligheten igjen, men det skal innrømmes at vi noe skeptisk til hennes svakhet for posører med ego større enn Kielfergen. Trygve Hegnar, Finansavisens flittige og erfarne redaktør var relativt tydelig i sin advarsel i sin lederartikkel denne uken, – kongehusets langsiktige posisjon svekkes når familien skal utvides til å inkludere en selverklært og ufrivillig tragikomisk reptil-sjaman. Som kjent har Martha Louise tidligere vært gift med Ari Behn, mindre kjent er det at også Durek har vært både fengslet og gift. Ekteskapet strandet etter at sjarlatanen viste frem en mindre sjarmerende side og valgte å melde sin kone, Zaneta Marzalkova, til myndighetene i USA som ulovlig innvandrer…

Siden vi er inne på området kjærlighet og ekteskap tar vi med historien om ekteparet som dro til byens største supermarked for å handle. Det gikk ikke bedre enn at mannen etter en stund ikke klarte å finne sin kone. Etter lang tids leting stoppet han en vakker kvinne som gikk forbi og sa: «Jeg beklager, men jeg finner ikke kona mi, har du noe imot at jeg snakker med deg et minutt eller to?» Kvinnen ble forvirret og spurte mannen hvorfor. Mannen svarte: “Hver gang jeg snakker med en vakker kvinne, finner min kone meg på et blunk.”

Spektakulær er også stormen flyselskapet SAS sliter med om dagen. Interne stridigheter truer med å rive selskapet i stykker innenfra, et stolt selskap med en solid fortid er trist nok i ferd med å styrte. I forrige uke var det den svenske regjeringen som tydelig sa fra at de ikke anser det som sin jobb å redde selskapet. Denne uken er det SAS pilotene som velger å bruke streikevåpenet i sin kamp for å bevare goder som i stor grad tilhører fortiden. Bjørn Kjos og hans Norwegian team fikk for noen år siden mye kjeft fra SAS ledelsen som mente at Norwegians bruk av innleide piloter var uetisk. Nå har SAS valgt den samme løsningen…

Hvorfor kan man jo spørre?

Jo, fordi det gir økt fleksibilitet og lavere faste kostnader. Til syvende og sist handler det om ledelse, kriseforståelse og evnen til å spille hverandre gode, i stedet for å etterlate egne kollegaer i en umulig situasjon – det gjelder både fotballag og flyselskaper. Laginnsats fordrer felleskapsfølelse og lagkultur skapes kun når alle bidrar. Dette er SAS sitt største problem, – mye tyder på at de ulike fagforeningene (SAS har minst 40 av dem!) ikke innser at de på denne måten forverrer stormen selskapet nå står i. Lærdommen for oss endringsagenter står skrevet tydelig på veggen;

En stolt fortid garanterer ingen sikker fremtid, og enda viktigere: Ingen lykkes alene, uten et godt lag vinnes ingen kamper og alle må gjøre sitt for å bidra til verdiskapende og bærekraftige arbeidsplasser.

Norges landslagsherrer viste nettopp verdien av lagkultur i en merkelig fotballkamp på Ullevål i går kveld. Førsteomgangen mot Slovenia ble en nedtur og viste hva som skjer når ingen tar ansvar for helheten. Imidlertid var den andre omgangen en sann fryd å bivåne, – kun scoringene manglet. Enkelt-prestasjoner i særklasse, og lagkultur som varmet!

I USA hvor vi tilbrakte forrige helg er Elon Musk fortsatt i gang med sitt spektakulære forsøk på å kjøpe Twitter, men den eksentriske mogulen har stoppet kjøpsprosessen fordi han mener spektakulært nok at opp mot 25% av alle twitter kontoene i verden i realiteten styres av automatiske bot’er. Twitter sjefen Parag Agrawal hevder på sin side at dette er en grov overdrivelse, men han vedgår at 5% av de aktive kontiene visstnok er bot’er som spyr ut meldinger på egen hånd. Mange tror Elon kun er ute etter å få prisen ned, andre mener han har innsett at kjøpet ikke er blant hans smarteste trekk.

Ukens innovasjonsblomst går til professor Sjur Dagestad og hans innoco nettverk som nå går sammen med Open Innovation Lab of Norway og starter Innovation Forum Norway. Vi håper han raust deler blomstene med vinnerne av designprisene som ble delt ut onsdag kveld, en av prisene gikk hyggelig nok til 260 årige Hadeland Glassverk. Den saken kan du lese mer om her.

Happy Friday, og riktig god helg, – nå skal vi få med oss Innovasjon Norges innovasjonstale før vi hopper ombord i 35 fot’eren SMIL i årets utgave av Færderseilasen!