Om ulykker i kø, ugler i mosen og urettforferdeligheter

Noen kamper er tøffere enn andre, – og mens glade solbadere sloss for å bevare koronasonen på badestrender med 30 graders varme er det mange bedriftseiere som sloss for livet der ute i vårt langstrakte land nå.

Denne uken skulle tøffe momskrav betales og feriepenger gis trofaste medarbeidere, – og slett ikke alle får det regnestykket til å gå opp. Vi måtte som mange husker i april kansellere vår populære FUTURE INSIGHT 2030 konferanse fordi myndighetene stengte ned og vi vet ennå ikke om vi får noen kompensasjon, – og det er mange der ute som er verre stilt enn oss. For mange står dessverre kanselleringer og andre bedriftsmessige ulykker i kø!

Regjeringen har delt ut milliarder i krisepakker for at flest mulig skal komme seg gjennom krisen, men det er vanskelig å hjelpe alle. Derfor var det med stor interesse vi benket oss for å få med oss Innovasjon Norges årlige PR Jippo  – “Innovasjonstalen2020”. I år med temaet hvordan ruste norsk næringsliv til restart.

Mot, midler og utholdenhet må til sa HKH kronprins Haakon før konferansier Birgit Liodden inviterte til grønn og digital brobygging og spilte ballen over til Børge Brende. Børge som for tiden leder World Economic Forum hilste til alle venner av innovasjon og pekte på at de store problemene ikke kjenner eller respekterer noen grenser. Hans melding var klar, hvis vi skal forbli relevante må vi innse at Asia kommer for fullt, teknologi blir avgjørende og kunsten å utvikle fremtidsrettet næringsvirksomhet handler om å bli bedre på innovasjon. Formidabel start og vi riktig koste oss i stolen.

Med et bakteppe som hoppet og spratt , skiftet farger i hytt og gevær og en ugle som gjorde sitt beste for å forvirre både de som snakket og oss som så på var det beroligende å høre alltid tydelige Jon Gunnar Pedersen snakke om førsteordens-endringer og annenordenes-virkninger og også han var tydelig på behovet for å lykkes med innovasjon.

Innovasjon Norge hadde hentet inn dyktige Morten Fon som leder Jotun, verdens kanskje ledende malingprodusent, en bransje vi så langt aldri har hørt noen virkemiddelaktører heie på. Næringsminister Iselin Nybø sa det kanskje best av alle; Det gjelder å ha tro på næringslivet, og så må det offentlige virkemiddelapparatet bli bedre på å samarbeide med næringslivet. Vi er litt usikre på om Innovasjon Norge sjefen fikk med seg dette rådet, for vår erfaring er at det er langt mellom de gode samtalene med de som egentlig trenger hjelp. Håkon Haugli er uansett en dyktig taler og malte i sin tale opp et fremtidsbilde fra 2030, – med tillit, tempo og teknologi som ledesnorer. Hele to av tre arbeidsplasser skapes i unge vekstvirksomheter minnet han oss alle om og pekte på at innovasjon sannsynligvis aldri har vært viktigere. Vi skal klare det sammen avsluttet han, og vi gleder oss til å se om det er ekte samhandling man ønsker eller om virkemiddelmastodonten nok en gang forveksler fine ord med konkret handling. Alt annet ville vært urettforferdelig (et ord min eldste datter innførte i det norske språk når hun syntes noen tok seg vel mye til rette i barnehagen) for alle de flotte miljøene som allerede jobber med det som Haugli nå sier han skal prioritere. Haugli’s fem anbefalinger kan du lese her.

Vil du gå raskt, gå alene, vil du nå langt så gå sammen sier de i Kenya og to kvinner som har innsett at samarbeid er smart er Melinda Gates og MacKenzie Bezos, sistnevnte er Amazon sjefens ekskone og begge er inne på listen over de 10 rikeste kvinnene i verden.

Nå vil de sammen arrangere en konkurranse som setter søkelyset på diskriminering og vi håper Marie Louise Sunde og Isabelle Ringnes i Equalitycheck tar kontakt så de to amerikanske damene får med seg hva de dyktige norske grunderene har startet opp.

I USA smalt sjefen selv, neida, vi tenker ikke på Donald Trump, men selveste Bruce Springsteen denne uka neven i bordet og skjelte ut presidenten for hans slappe, skammelige respons på Covid 19. Disse menneskene fortjener bedre enn bare å utgjøre en brysom statistikk i vår presidents kamp for å bli gjenvalgt. Det er en nasjonal vanære.

  • – Med all respekt, Sir, vis litt medfølelse og omsorg for dine landsmenn og landet ditt. Få på deg et jævla munnbind. Klar tale fra The Boss her!

Det er umulig å oppsummere uka uten å nevne at 13 års valgkamp og over 30 millioner kroner onsdag ga resultater: Lille Norge er for femte gang valgt inn i FN’s sikkerhetsråd. Så gjenstår det å se hvordan vi forvalter det ansvaret de neste to årene, men for Erna og Norge er nok dette utvilsomt en fjær i hatten.Vårt håp er at vi bruker plassen til å sloss nettopp for god innovasjon som verktøy for å skape en bedre verden!

Ukens innovasjonsblomst går til Innovasjon Norge som gjennom sin noe pompøse tilnærming til det som egentlig er deres jobb bidrar til å sette søkelyset på innovasjon – og for gode taler med viktig innhold fra alle som bidro. Neste år håper vi de også bringer frem flere reelle vekstvirksomheter, og ikke børsnoterte virksomheter som allerede er verdensledende…

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!