Torsdag kjemper 10 finalister om 50 000 kroner og en inngangsbillett til den anerkjente startup eventen SLUSH, under årets Scale Up Challenge. Målet er å utfordre unge selskap som trenger 10-15 millioner kroner i investeringer.

Blant finalistene er oppstartsbedriften PeopleUknow som tilbyr en helt ny, digital og interaktiv læringsarena for trivsel, selvinnsikt og motivasjon i klasserommet.

– Vi mener at økt sosial kompetanse kan bidra til å løse ensomhet, dropouts, mobbing og psykiske problemer blant barn og unge, sier CEO i PeopleUKnow, Marianne Johnsen.

– PeopleUknow skal gjennom praktiske øvelser innen kommunikasjon, empati, selvinnsikt og selvhevdelse bidra til å skape positive klassemiljøer der eleven elsker å være og blir motivert til å lære, fortsetter hun.

Hvor kom ideen fra?

– Ideen startet for ca 4 år siden med historien til en 16-år gammel jente. Da hun i 10. klasse begynte på en ny skole ble hun ignorert av de andre elevene i klassen. Det var ikke noe vold eller massiv terging, men ingen sa hei og hun ble ikke invitert inn i fellesskapet. Et par år senere når moren spør henne hva hun mener må til for å skape gode klassemiljøer sier hun disse få, men viktige ordene, “Alle må bli kjent med alle.” Det ble starten på det som i dag er PeopleUknow.

Ifølge Johnsen er det viktig at elevenes læringsmiljø alltid må være et sunt psykososialt miljø. – Vår tilnæring er å kombinere en «gamified» verden med aktiv handling i hverdagen og øvelsene er inspirert fra forskning på ulike felt innen personlig utvikling.

Hvorfor er dette et viktig produkt å satse på?

– Mangel på motivasjon og selvfølelse er et problem for mange ungdommer. De siste 20-30 årene har det vært ca 30 % frafall av elever fra videregående utdanning. Ensomhet, dropouts, mobbing, vold, psykologiske problemer er en del av hverdagen for mange og det påvirker hele klassemiljøet i en negativ retning. Det påvirker hvordan vi utvikler oss som mennesker og det samfunnet vi lever i – lokalt og globalt, sier Johnsen.

– PeopleUknow mener at økt sosial kompetanse kan bidra til å løse alle disse problemene og vi mener sosial kompetanse er like viktig som fagene i seg selv.

Det siste året har PeopleUKnow hatt økt fokus også på regjeringsnivå når det gjelder skolemiljø og mobbing. Den 17. februar i år fremmet regjeringen et nytt lovforslag for Nulltoleranse mot mobbing og i fjor vår presenterte regjeringen den nye stortingsmeldingen Fag – Fordypning – Forståelse, der folkehelse og livsmestring blir et av tre tverrfaglige tema som skal prioriteres i norsk skole.

– Dette er svært gode nyheter og PeopleUknow er den nye læringsarenaen som gir skolene konkrete verktøy for å oppfylle de nye kravene, sier Johnsen.

“Dagens ungdom er morgendagens voksne,”

– Motiverte mennesker som fungerer både på egen hånd og i samarbeid med andre er noe samfunnet trenger og arbeidslivet forventer.

Hvordan fungerer det?

– Løsningen har tre viktige basisfunksjoner, sier Johnsen.

1) Et bli-kjent verktøy der alle i en klasse blir kjent med alle på tomannshånd og alle får et nytt bekjentskap hver uke.

2) Et bibliotek med praktiske øvelser som kobles til fag og kompetansemål gir elevene mulighet til å øve på og forbedre sin sosiale kompetanse og utvikle seg som menneske. Kommunikasjons, kroppsspråk, empati, selvinnsikt og selvhevdelse er bare noen få temaer som beskriver hva øvelsene handler om.

3) En app og et lekent brukergrensesnitt gjør at elevene kan dele opplevelser, erfaringer, kunnskap og utfordringer i et format de allerede kjenner – med ulike grupper, enten det er klassen, venneklasser, foreldre eller lærere.

– Folk du kjenner vil bidra positivt til livet ditt – hvis du tillater det. Vær nysgjerrig og bli kjent, sier Johsen.

Juryen har valgt ut 10 startups som får delta på Scale Up Challenge under Technoport konferansen 8. og 9. mars. Blant de kvalifiserte oppstartsbedriftene er åtte norske, en finsk og en nederlandsk.

 

StartUp Challenge er et samarbeid mellom Technoport, NVCA, Investinor, Abelia og FIN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here