(Fra venstre: Hilde Marie Hunsbedt, Sindre Tøsse og Andrea Marie Stangeland er Lyses nye innvasjonstraineer.)

Lyse ansatte i fjor Norges to første innovasjonstraineer. Det fungerte så godt at selskapet valgte både å fortsette ordningen og utvide til tre traineer.

− Her kan vi jobbe med ting som ikke krever en umiddelbar økonomisk gevinst. Det gir oss friere tøyler til å jobbe med ideer litt utenfor boksen, sier Sindre Tøsse, en av tre nye traineer i Lyses avdeling for forskning og utvikling.

Tjenestedesign og velferdsteknologi
Sindre er fysiker, har erfaring innen softwareutvikling er og nesten ferdig med en doktorgrad i prosessikkerhet ved Høgskolen i Telemark. 29-åringen fra Samnanger utenfor Bergen gleder seg til oppgavene som venter.
− Da jeg studerte i Bergen bodde jeg med en fra Bryne, og det første jeg hørte om Lyse var at det var de som skulle bygge ut fiber til Lyefjell. Jeg husker jeg tenkte at der skjer det ting, sier han.

Hilde Marie Hunsbedt er utdannet sykepleier, har studert i USA og gått Gründerskolen i Singapore før hun fullførte en master i endringsledelse i Stavanger. 28-åringen fra Sveio er særlig interessert i velferdsteknologi.
− Jeg skrev en oppgave om Smartly i fjor, og jeg har fulgt Lyses prosjekter lenge, forklarer hun.

Andrea Marie Stangeland er utdannet industridesigner fra NTNU med master innen tjenestedesign. 25-åringen fra Sandnes er opptatt av at tjenestene fra Lyse skal være brukervennlige.
− Jeg er opptatt av menneskene som skal bruke teknologien. Det må ikke være skummelt, sier hun.

Øker innovasjonsgrad i næringslivet
Det var over hundre søkere til stillingene.
− Jeg datt først over demolyse.no og tenkte at det så ut som et bra sted å jobbe. Da annonsen på finn.no kom var jeg ikke i tvil om jeg skulle søke eller ikke, forteller Andrea.

− En 50 prosents finansiering av FoU- og innovasjonstraineer er klart det mest effektive tiltaket for å øke innovasjonsgraden i norsk næringsliv.

Dagfinn Wåge, som leder Lyses innovasjonsavdeling, var i fjor pådriveren for ordningen med traineer. Han mener fortsatt at dette er et viktig tiltak for å øke innovasjonsaktiviteten i Norge.
− Innovasjon er ikke bare å tenke store tanker, men også å faktisk gjennomføre dem. Med denne ordningen kan studenter få praktisk innovasjonserfaring ved siden av et akademisk løp, og bedriften får gode innspill og ny kompetanse, forklarer han.

Avdelingslederen etterlyser fremdeles et initiativ fra forskningsrådet, Innovasjon Norge og ulike departementer.
− En 50 prosents finansiering av FoU- og innovasjonstraineer er klart det mest effektive tiltaket for å øke innovasjonsgraden i norsk næringsliv, konstaterer han.

Smart teknologi kommer for å bli
De tre er samstemte i at smartteknologi vil bli enda viktigere i tiden framover.
− Tid er viktig. Om systemer kan snakke sammen for å forenkle hverdagen og frigjøre tid, tror jeg det har stor verdi for folk flest. Og erfaringen min er at mennesker heller vil bo hjemme enn på sykehjem, og teknologi som kan bidra til det blir viktig, forteller Hilde.

− Noe kommer for å bli. Varmestyring er noe som burde gå av seg selv og som man ikke burde trenge å tenke over, skyter Sindre inn.

− Det bør bli innarbeidet i vanlige husholdninger, slik at overgangen blir enkel den dagen du virkelig trenger teknologi for å klare deg i hjemmet, legger Andrea til.

Smartbykonferanse

Norges første smartbykonferanse, Nordic Edge Expo (www.nordicedgeexpo.com) finner sted denne uken i Stavanger (17. – 18. september).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here