For alle som så frem til en rolig start på det nye året har vi en melding; Fest setebeltene. Det stormer, regner og koker!

Som om ikke pandemi, krigstrusler mellom Russland og NATO, samt en fyrrig vinterstorm (Gyda) med nok regn i seg til å fortjene betegnelsen en atmosfærisk elv (!) var tøft nok, kom denne uken også meldingen om at inflasjonsspøkelset rører på seg igjen. I USA meldte arbeidsdepartementet om 7% vekst de siste 12 måneder, – det høyeste tallet på 39 år.

Gyda traff vestlandet og Nord-Norge med enorme vannmasser og oversvømmelsene var enkelte steder på nivå med en 50 års flom, – og 9 varmegrader midt i januar er ikke hverdagskost for oss nordmenn. Det er heller ikke svenske soldater patruljerende i vakre Visby Gotland, et tegn på alvoret i påstanden om at vi er nærmere en europeisk krig enn på 30 år.

There’s so many different worlds
So many different suns
And we have just one world
But we live in different ones

Now the sun’s gone to hell and
The moon’s riding high
Let me bid you farewell
Every man has to die
But it’s written in the starlight
And every line in your palm
We’re fools to make war
On our brothers in arms

                        (Fra Brothers in Arms med Dire Straits skrevet av Mark Knopfler)

Hverdagskost var heller ikke avdøde Steve Jobs sin diett, den var i lange perioder kun basert på frukt og nøtter. I følge hans biograf spiste han i en periode kun gulrøtter. Jobs mål var visstnok å slippe unna med et ukentlig bad, – og han trodde det å spise det samme hver dag ville fjerne avfallslukt.

Fungerte det?

Visstnok ikke bedre enn at hans medarbeidere helst tok møtene med Jobs i friluft. Alt kan tydeligvis overdrives, – selv måtehold!

Vi skal ikke påstå at det var pengene som gjorde Steve Jobs så eksentrisk, men la oss konstatere at de sikkert bidro, – og vi ferier at det denne uken er 15 år siden hans berømte iPhone lansering på Moscow senteret i San Francsico endret bransjen. Du kan se hans presentasjon her.

En annen eksentriker som er i ferd med å lykkes stort er Guillaume Pousaz, den sveitsiske entreprenøren som står bak London-baserte Checkout.com. 40 åringen som har holdt på i 10 år ble denne uken kåret av magasinet Forbes til Europas rikeste entreprenør. Hvis du har lyst til å ta opp konkurransen så bør du stille med 200 milliarder norske kroner. Da er det enklere å klatre til topps på listen over kvinnelige toppidrettsutøvere med klekkelig lønn, – der troner Naomi Osaka, som skrapte sammen 480 millioner norske kroner på å spille tennis ifjor. Ny rekord det også.

Ny rekord ble det også på ByteDance, det kinesiske selskapet som står bak TikTok. Som vi skrev allerede i forrige uke var det klart at de ville innta førsteplassen over verdens mest besøkte apper i 2021. Her er hele topp 10 listen:

1. TikTok.com
2. Google.com
3. Facebook.com
4. Microsoft.com
5. Apple.com
6. Amazon.com
7. Netflix.com
8. YouTube.com
9. Twitter.com
10. WhatsApp.com

Ukas tredje store nyhet for oss endringsagenter er meldingen om at en av verdens ledende merkevarer, selveste Coca Cola annonserte at de gjør innovative grep. Selskapet som ble startet for temmelig nøyaktig 130 år siden i Atlanta, USA har denne uken inngått et samarbeid med Constellation Brands som skal resultere i en serie Fresca alkoholholdige coctailsmaker. Constellation Brands er ingen hvem som helst de heller, det er dette selskapet som markedsfører Corona ølet i USA. Samarbeidsavtalen viser nok en gang at gamle skillelinjer er i ferd med å viskes ut. De som ikke innoverer forsvinner, og det gjelder uansett hvor mange lys du kan skilte med på bursdagskaken. Du kan lese mer om Coca Cola avtalen her.

Hvem hevder at ikke gamle sirkushester kan lære nye triks, – det skal bli spennende å se hva som skjer…

Ukens innovasjonsblomst sendes Jens Stoltenberg, Siv Jensen og SMB Norge generalen Jørund Rytman, – på hvert sitt vis har de stått på barrikadene for oss endringsagenter. NATO sjefen forsøker å holde Putin unna krig, Siv engasjerer seg i norske vekstvirksomheter, du kan lese om hennes nye styreverv her. SMB generalen har også startet det nye året sterkt og engasjert seg for å bedre vilkårene for de små bedriftene.

Happy Friday og riktig god helg!