I gårsdagens DN har stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde fra Høyre en herlig satirisk kronikk hvor hun peker på at stortingspolitikere nok ikke er helt tanketomme og villige marionetter, selv om debatten denne sommeren av og til kan tyde på PR rådgiverne har vel fritt spillerom. Kronikken er god og i høyeste grad lesverdig.

Vi i 3in mener det er på høy tid norske politikere tar inn over seg tre tydelige trender som vil endre vårt demokrati i årene fremover.

De tre trendene er;

1)      Folk er lut lei meningsløse debatter som kun viser hva flankene sloss for, – nye former for meningsytring tvinger seg frem og demokratiet vil tjene på det.

Dagens debatter som stort sett bare befester standpunkt vil erstattes av mer konstruktive dialoger hvor også gode konstruktive innspill via twitter og Facebook vil bidra til å gjøre vårt land til et bedre sted å leve. Et eksempel på hvor vi er på vei er Arendalsuka der politikere og ulike frivillige interessegrupper setter hverandre stevne en uke i august. Det hele etter modell fra svenskenes Almedalsveckan som gjennom 30 år har samlet topp- og grasrot sammen til en hektisk uke i Visby på Gotland. Et herlig kakofoni av meninger – er du i nærheten så møt opp og opplev ekte demokrati og det beste av alt, det som sies forventes fulgt opp i etterkant!

2)      Kombinasjonen av engasjerte ildsjeler, ny teknologi og viruseffekten i sosiale medier vil fremover sette agendaen  – og demokratiet vil tjene på det.

Norske politikere med store ord og små leveranser har bidratt til at altfor mange har mistet troen på det politiske system, og ved de siste valgene har hjemmesitterne utgjort det nest største «partiet». Det er et åpenbart demokratisk problem at så mange velger å ikke delta. Fremover vil vi se at enkeltpersoner takket være sosiale nettverk og digitale møteplasser i en helt annen grad enn tidligere vil sette agendaen, finne støttespillere og bidra konstruktivt til å belyse en sak fra langt flere vinkler enn tidligere.  Vi kan like eller ikke like at Snowdon gjennom Guardian avslørte hvordan amerikanske myndigheter i årevis har overvåket både venner og antatte uvenner, men faktum er at en hel verden i dag har oppdaget NSA’s skitne dobbeltspill. Vi vil i tiden fremover se flere eksempler på at enkeltpersoner og organisasjoner forene krefter og avslører dobbeltspill og urent trav.  I tillegg vil lobbygrupperinger og uavhengige organisasjoner som Holder De Ord (se holderdeord.no og sjekk ut deres løftedatabase) bruke moderne teknologi til å følge opp i hvilken grad politikerne leverer på et helt annet vis enn tidligere

3)      Nettverk vokser i verdi – og de opererer smidigere, raskere og smartere enn gammeldagse politiske prosesser – og demokratiet vil tjene på det.

Nettverk har tradisjonelt vært usynlige stier mellom mennesker og organisasjoner som gjør det mulig å samhandle for å oppnå større effekt enn det man

makter alene. Trenden fremover er at slike «koalisjoner av likesinnede» får økt oppmerksomhet, makt og synlighet. Et eksempel på slike nettverk er World Economic Forum i Davos, som årlig samler kremen av beslutningstakere på tvers av næringsliv, akademia og politikk. Gjennom 20 år har det bygget seg opp til å bli stedet man valfarter til siste uka i januar, enten man er kronprins, statsoverhode, entreprenør eller industrileder.

Jean François Rischard, tidligere visepresident i Verdensbanken, foreslår å opprette nettverk for globale spørsmål (Global Issues Networks –GIN). Hans argumentasjon er interessant: Gode nettverk er smidigere, kan bli enige om nye standarder langt enklere, og agere betydelig raskere enn fastgrodde politiske systemer. Mens det ofte tar mange år, om ikke tiår, å oppnå enighet og ratifisere internasjonale avtaler kan nettverk få til det samme på en weekend. Richard hevder også at vi lettere identifiserer oss med et nettverk som er opptatt av et konkret problem enn med en abstrakt byråkratisk institusjon. Vi tror han har helt rett!

Vi ser også at utviklingen presser frem økt synlighet om tidligere skjulte allianser. Nylig så vi hvordan Aftenposten bidro til å så tvil om hvem som egentlig stod bak First House sin tydelige interesse for å fremme Kina’s interesser. LO’s omfavnelse av landets redere som resulterte i at Arbeiderpartiet i 1992 og 1996 godtok nullskatt på overskudd for landets rikeste skipsredereog alliansen mellom Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet som gjorde at Fred Olsen og andre milliardærer i 2001 endte opp med Norges mest verdifulle eiendom (Fornebu) er kun eksempler på slike lyssky allianser. Takket være engasjerte privatpersoner og organisasjoner som synligggjør hvem som påvirker og hvordan, ikke så ulikt hvordan wikileaks i dag opererer får vi et bedre og mer åpent samfunn. PR selskapene vil også tvinges til offentliggjøre hvem de jobber for, og som bransjenestoren Hans Gelmuyden allerede har sagt vil de seriøse aktørene gå foran som et godt eksempel.

En av de som har pekt ut retningen er den australske statsviteren John Keane som mener verdens demokratier er på vei mot en ny og mer avansert form for folkestyre, såkalt undersøkende demokrati (monitory democracy), der tilgjengelige data brukes til å følge opp at det som sies faktisk overholdes, tomme setninger vil legges ut på Youtube og gjøres narr av. Vi returnerer på sett og vis til måten de gamle grekere fulgte opp sine politikere med samlinger på torget, den eneste forskjellen er at dagens torg kalles Internett og favner bredere enn i gamle Hellas. Engasjerte politikere som er genuine vil vinne på utviklingen, politiske værhaner som sier en ting i opposisjon og stemmer noe annet i posisjon vil bli avkledd og ledd ut – og demokratiet vil tjene på det. Vi kaller det demokrati 2.0 og vi i 3in hilser det velkommen!

«It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it.»

 
 
 
Warren Buffet, amerikansk forretningsmann og milliardær

 

2 COMMENTS

  1. Vi er en gruppe engasjerte innbyggere i Stokke kommune ved Tønsberg som har opprettet en åpen side på Facebook med formål å påvirke den pågående prosessen mot kommunesammenslutning. Vårt kommunestyre har vedtatt ensidige forhandlinger med Sandefjord. Vi arbeider for likeverdige forhandlinger med også Tønsberg. Parallelt med dette har vi et innbyggerinitiativ som også er knyttet opp mot FB-siden, på statens egne sider. I løpet av kort tid er det blitt et viktig forum for informasjonsdeling og debatt. På Nøtterøy finnes tilsvarende side på FB for planer om en broforbindelse til fastlandet.
    Slike sider gir innbyggerne en unik mulighet til å debattere og påvirke- i åpne prosesser. Det er en styrke for demokratiet.

  2. Hvordan kan man påstå at det ikke er problematisk at nettverk i større grad tar over politiske prosesser? Nettverk kjennetegnes ofte ved at de er eksklusive og at ikke hvem som helst har adgang eller får være med å bestemme. De har heller ikke samme ansvar til fellesskapet som politikere har, ei heller er det valgt av folket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here