Norge og resten av verden feirer i dag arbeiderens dag vel vitende om at Corona pandemien ikke bare dreper tusenvis av mennesker, den dreper enda flere arbeidsplasser. Det ropes om vaksiner, men slikt tar tid og i mellomtiden er det viktigste vi gjør å innse realitetene og tørre å tenke nye ukonvensjonelle tanker.

«Den største og farligste turbulens i dag er resultatet av kollisjonen mellom illusjonene hos de bestemmende, enten det er i regjeringer, i toppledelsen hos de næringsdrivende eller hos fagforeningsledere på den ene siden, og realitetene på den andre siden.»  Peter Drucker

Spørsmålet tvinger seg frem; Hvordan sikrer vi både Norges, våre virksomheters og vår egen relevans, vekst og innovasjonsevne i en ny tid med helt nye spilleregler? 

Litt banalt sagt trenger vi et oppgradert «operativsystem» som gjør oss flinkere til å bruke innovativ teknologi smart og konvertere dette til reell verdiskapning. De siste ukene har vi nordmenn gjennomført millioner av nettmøter og blitt langt bedre, langt raskere enn de fleste trodde var mulig. I tillegg må vi nå bruke vår nyvunne innsikt til å utvikle økt forståelse for hvilke fantastiske muligheter som finnes i en verden som fortsatt bare er halvveis til fremtiden.

Covid-19 pandemien har vist oss alle hvor sammenvevd våre liv har blitt, og medført hendelser som vi neppe ville trodd var mulig for knappe to måneder siden. Her er et lite knippe;

  • Årets sommermote spås å bli ansiktsmasker i ulike former og farger.
  • Forsiktige svensker sitter på fortausrestauranter og drikker øl, mens vi mer uvørne nordmenn lydig har gått i hi og holdt seg langt unna tappekraner.
  • Enkelte dager de siste ukene har oljeprisen vært negativ, – det koster med andre ord penger å kvitte seg med olje.Hvem så det komme?
  • Mens norske SMB virksomheter sliter med å overleve kommer det frem at den som henter mest ut av refusjonsordningen er Taxfree-butikken på Gardermoen, og vi vet alle at den butikken er statlige Avinor’s største inntektskilde…

Dessverre har ikke alle innsett at den gamle måten å jobbe på ikke lenger holder mål. Norske myndigheter og flyselskapene har i ukas klareste bevis på pandemi-idioti brukt fem uker på å finne ut at fulle fly i disse Corona-tider er suboptimalt. Vi tuller ikke!  Mens resten av Norge har sittet i en nasjonal dugnad to meter unna hverandre og ikke kunnet reise på egne hytter har det helt frem til tirsdag 27. april vært fritt frem for flyselskapene å fylle alle setene på trange fly. Samtidig har norske myndigheter gitt dansk og svenskeide SAS flere milliarder av våre skattemidler i en raus pengegaver, kunne man ikke samtidig bedt de fly med tomme midtseter? Klarere kan man ikke vise sin inkompetanse. Helse- og omsorgsdepartementet har åpenbart viktigere ting å drive med enn å forhindre virusspredning…

Ute i Europa hadde Englands 55 årige statsminister Boris Johnson knapt rukket ut av sykehuset før han måtte tilbake, denne gang for langt hyggeligere begivenheter. Onsdag denne uken ble nemlig han og hans samboer Carrie Symonds (32) foreldre til en gutt, – og det må jo kunne kalles god aldersmessig spredning. Britisk presse som normalt ikke er kjent for å fare forsiktig frem har for øvrig fortsatt ikke klart å enes om hvor mange barn statsministeren har. De tror det er sju, så Boris har åpenbart vært raus med å spre sine gener. Engelske tabloidaviser kan i hvert fall enes om at barnets mor er førstegangsfødende.

Her hjemme satte regjeringen denne uken ned en uavhengig gransknings-kommisjon som skal ledes av Professor Stener Kvinnsland (71) for å evaluere myndighetenes håndtering av coronakrisen. Stener har lang og bred erfaring fra norsk helsevesen og samfunnsliv, og i 2013 ble han kåret til årets helseleder. I begrunnelsen for den prisen het det blant annet at han anses som en svært kunnskapsrik og analytisk leder med forstand, klokskap og stor arbeidskapasitet. I motsetning til Helsedirektoratets ledelse, har vi lyst til å legge til.

Vi ønsker Kvinnsland lykke til og håper på en god analyse av hvordan vi i Norge kunne være så dårlig forberedt all den tid scenarioet har vært snakket om i mange år. Vi håper han også driller ned i hvordan samme department og Bent Høie kan hevde at det ikke spilte noen rolle (!!!) at regjeringen valgte å stemme ned forslaget til en nasjonal handlingsplan for smittevern, slik opposisjons-partiene foreslo i Stortinget i april 2019.

I en undersøkelse som ble lagt frem tirsdag denne uka har Opinion gransket nordmenns oppfatninger om hvem de mener er Norges mest bærekraftige bedrift eller merkevare. Spørsmålet ble stilt helt åpent, uten noen alternativer, og konklusjonen viser at det er mye ugjort. 7 av 10 svarer nemlig at de ikke kan komme på en eneste bedrift, forteller partner og seniorrådgiver Sunneva Kilsti i Opinion til E24. «Norges mest bærekraftige bedrift finnes ikke» avslører hun i en noe tabloid overskrift. Et åpenbart paradoks etter at så mange de siste fem årene har skrevet og sagt så mye om bærekraft!

En verdig kandidat ville vært Amesto som vi har intervjuet denne uka, – Ariane og hennes bror Arild Spandow har vært tidlig ute med å se flere sentrale trender og allerede i 2012 startet de arbeidet. Selskapets ledelse måles blant annet på de tre P’ene (People, Planet, Profit). De har også en svært innovativ tilnærming til hvordan de utvikler nye forretningsområder som imponerer. Du kan lese intervjuet med Ariane og Arild her….

En annen virksomhet som har tatt tak i realitetene og justert slik verdiskapere skal er to brødre som har innsett at stengte treningssenter under koronakrisen har fått langt flere enn vanlig til å ta joggeskoene fatt i sine nærområder. Gründere bak InnoBørs-registrerte Løpetrening AS er brødrene Andreas Gossner og Marcus Johnsen. De leverer treningsveiledning via websiden løpetrening.no og du kan lese om dem her. KUDOS!

Sist, men ikke minst viktig vil vi applaudere at det populære nettkurset «Elements of AI» utviklet av Helsingfors Universitetet og teknologiselskapet Reaktor denne uken ble lansert på norsk. Mer enn 400.000 personer fra over 170 land har allerede gjennomført kurset. Kunstig intelligens er en av de viktigste tingene menneskeheten jobber med.

Det vil ha en større innvirkning enn, vel, strøm eller ild, uttalte Google-sjef Sundar Pichai i 2018.

Grunntanken bak kurset er at alle skal kunne forstå hva kunstig intelligens er og ikke er, sier Annita Fjuk i DigitalNorway.

Ukas innovasjonsblomst går til Ariane og Arild i Amesto som leder et selskap som definitivt evner å følge med på skiftende realiteter og utnytte de mulighetsvinduene som oppstår. Blomsten deles med grûnderbrødreparet Marcus og Andreas!

Happy Friday!

PS! Glemte vi å si at Peter Druckers sitat i innledningen ble skrevet i 1980?