Kun èn norsk startup-investering i tredje kvartal. 

Norge er like usynlige i investeringsstatistikken som på oppstartskonferansene.

Det vises igjennom at de totale investeringene i norske oppstartselskaper hittil i år er for små til å nå opp på topp-10 listen over de største investeringene i Norden, ifølge nye tall fra Nordic web.

Kort oppsummert viser statistikken:

  1. I tredje kvartal fikk kun èn norsk startup tilført penger. Totalt dreide det seg om 15 millioner kroner.
  2. I årets tre første kvartaler har norske oppstartselskaper hentet inn i underkant av 70 millioner kroner. Dette tilsvarer i underkant av 5 prosent av totalen.

Nordic web oppgir ikke hvilket norsk selskap som hentet penger. Og en kan ikke utelukke at det er selskaper som har fått penger, uten at det er registrert i statistikken.

Det gir likevel en god pekepinn på situasjonen sammenlignet med de andre nordiske landene: Faktum er at svenske, danske og finske selskaper stikker av med pengene.

Les også: Oppstart i bakvendtland

Tradeshift topper

Årets toppinvestering tilhører danske Tradeshift som fikk tilført over 400 millioner kroner tidligere i år.

På de neste plassene følger velkjente selskaper som den svenske betalingsaktøren Izettle (340 millioner) og det finske spillselskapet Rovio (212 millioner kroner).

På de neste plassene følger svenske Saltside, danske Trustpilot og svenske Truecaller.

Finsk og svensk i tredje kvartal

I årets tredje kvartal topper de svenske selskapene Tobii og KnCMiner listen.

Deretter domineres topp 10-listen av seks finske investeringer. (tallene i figuren er målt i euro, gult er Sverige, blått er Finland og rødt er Danmark)

Kilde: The Nordic web

2 COMMENTS

  1. Det er både leit og tragisk at rike Norge ikke ser de mange mulihetene og spennede selskaper som finnes der ute. Eg regner med at desse tallene også innkluderer de statlige såkorn fondene, og da blir denne statistikken enda dystrere. Hvorfor er det slik i et land som renn over av oljepenger, og der de rike blir enda rikerer, og grunderselskapene enten blir solgt ut av landet eller ligger igjen i en blodpøl, helt uten mulighet til å få hjelp? Statsbudsjettet som det no blir forhandla om ser heller ikkje ut til å kunne gi noko førstehjelp, og våre få rike forretningsengler blir heller ikke flere.
    Er det ingen som bryr seg, er vi for opptatt av å speile oss i glansen av egen rikdom at vi ikke klarer å se en fremtid der oljeindustrien ikkje lenger smører maskineriet Norge.

    Kvar dag når eg går på butikken og kjøper matvarer, så er eg i realiteten en investor i Stein Erik Hagens lommebok, når eg er på reise så investerer eg i Petter eller Olav, eller når eg kjøper kjøper en bil så sitter det noen rike mennesker som vi fyller lommeboken til. Noen av desse rike har tatt sitt samfunnsansvar og sett nytten og viktigheten av å være med å bygge, ikke bare eget imperium, men også tatt del i den dugnaden som må til for å skape nye spennde bedrifter. Vi har mange tusen mennesker i dette landet med mer enn 20 millioner i formue, men vi har vel berre 20 aktive forretningsengler som kvar dag er med å gjør en forskjell på liv og død for mange startups. Som inndirekte investor i mange norske selskaper så hadde eg håpt at mange av desse kunne tenkte seg om neste gang de står på en luksusbutikk i Oslo og skal kjøpe en ny veske, eller en Rolex til 500.000 eller mer, desse pengene kunne skapt mange arbeidsplasser, Bli forretningsengel, bruk noen av de pengene det norske folk har investert i dere til å løfte nye spennende selskap opp og fram.

  2. Hei!
    Hvorfor er det så aldeles håpløst å finne engler til f.eks oppstartselskaper innen fornybar energi i Norge? Betyr Formuesskatten mye? Er statens rammebetingelser for dårlige? Gis det for lite insentiver for dem som løper stor risiko i tidlig fase?
    Gårsdagens kronikk i Aftenposten og opptreden i Dagsnytt18 av en IT-gründer var utmerket, men vi trenger tilsvarende fokus på innovative oppstartbedrifter og deres utfordringer innen fornybar-feltet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here