Tirsdag fikk Tøyen storfint besøk da finansministeren troppet opp for å lære mer om Tøyen Startup Village. Etter modell fra lignende miljøer i London, Berlin og New York – har blant annet Oslo kommune, IKT Norge (som representant for High Tech-miljøet) og Entra (som eier lokalene) jobbet videre med tanken om å samle ulike gründermiljøer og skape et multikulturelt startupmiljø på Tøyen. At finansministeren, på eget initiativ, ønsker å se nærmere på dette kan ikke sees på som noe annet enn positivt – i en tid der arbeidsledigheten øker og nye næringer og arbeidsplasser må skapes.

På møtet tok flere gründere ordet for å gi landets kanskje mektigste kvinne gode råd. Johan Kvarving Vik i Kikora pekte på verdien av de tre K’ene; Kapital, Kunnskap og Kontaktnettverk – og fremhevet verdien av de gode samtalene de hadde hatt med Kahoot.

IMG_1280

– Gründere som hjelper gründere kan ikke overvurderes. Kapital som drar med seg kompetanse og nettverk er det beste, jeg kjenner veldig få gründere som har hatt glede av såkornkapitalene, forteller Johan.

Gründeren Geir Sand, som har et hårete mål om å starte 100 startups, pekte i sitt innlegg på verdien av selskaper som Opera Software, og at unge gründere trenger å se at det er mulig å lykkes i et globalt perspektiv, noe Opera Software jo er et strålende eksempel på med sine nesten 300 millioner brukere.

– Den beste hjelpen jeg har fått er en god mentor som vet hva han snakker om, den dårligste og dyreste hjelpen er en dårlig mentor. Det handler om å finne de bra folkene – og de har ofte gode jobber, fin hytte og en OK jobb.  Jeg vil ha de bra folkene hit, sier Geir.

Hallstein Bjerk, Venstres engasjerte byråd for kultur, påpekte at Oslo har meldt seg på den globale kampen for å tilrettelegge for gründere og startupmiljøer.

– Vi skal måle oss mot de beste; Berlin, Austin og London. Ingen tvil om at vi har store muligheter innen teknologi, der kan vi bli virkelig gode, se bare på hva Norge er i ferd med å få til på EdTech og FinTech.

– Entra Eiendom ser på dette som et spennende innovasjonsprosjekt og ønsker å bidra til å skape et mangfoldig entreprenørfelleskap her på Tøyensenteret – og vi mener at en slik innsats fra vår side både er samfunnsmessig og bedriftsøkonomisk fornuftig bruk av ressurser, sa Tom Bratlie, som representerte gårdeieren og det etablerte børsnoterte næringslivet, og som dermed fikk frem poenget om at det å hjelpe lokalmiljøet med å tiltrekke seg entreprenører også er god økonomi.

Ikke så gode – ennå

Siv Jensen synes ikke at gründerskap er noe Norge har vært veldig gode på tidligere – men at dette er nødt til å endres fremover.

– Vi må bli så gode at vi kan konkurrere globalt, samle gode miljøer, jobbe med alle rammebetingelsene og utvikle virkemidler som virker. Når ting blir annerledes kan det skapes noe nytt, noe Norge trenger, sa hun.

Fredrik Syversen i IKT Norge mener at dagens olje og gass nedtur er en gylden mulighet for å øke fokus på IKT-næringen.

­– Det å forlenge sykeleiet til gårsdagens virksomheter i stedet for å investere i morgendagens vinnere blir feil fokus. Vi skal ikke tilbake, vi skal til noe nytt og må tørre å tenke annerledes, sa han i en kommentar.

Johan Brand, som er daglig leder i Kahoot, har gått fra 0 til 35 ansatte på et år, og er nå på god vei til å ta igjen Khan Academy.
– Hvor er det samfunnet er på vei?  Et råd til finansministeren er å fasilitere – og se når bølgen kommer, sier Johan.
– Tidligfasepenger er ikke så vanskelig å få, men de kommer med mye bagasje. Vi har vært med på bølgen i London, skal vi få de rette ansatte trenger vi oppmerksomhet og eksponering – det handler om å skape gode historier, fjerne myter og skape helter. ”Look to London”. Som gründer må du satse alt. Jeg solgte til og med sakene på mitt eget rom på Ebay for å fokusere. Vår store drøm er å gå i pluss, i dag bruker vi alt vi har til å vokse, lønnskostnader spiser det meste.

Camilla Wilhelmsen, i Oslo FRP, svarte avslutningsvis;
– Vi er opptatt av at det tilrettelegges for økt gründerskap både i Oslo og nasjonalt, og er enig (med gründerne) i at den kompetente kapitalen må gis kraftigere insentiver. For oss i Fremskrittspartiet er det innlysende at private investorer med de tre K’ene vil kunne hjelpe mange av de som i dag faller utenfor. Gjetter på at 3in’s lesere er kjent med vårt syn om at fremtiden må skapes, og det er innovative grundermiljøer som ser muligheter Oslo trenger flere av.
Vi ser frem til å følge utviklingen rundt Tøyen Startup Village fremover.

Les også http://www.3in.no/grunderne-vil-ha-startup-landsby-pa-toyen/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here