Norden leder an i å ta i bruk energieffektive strømløsninger. Nå håper IFN-styreleder Anders H. Lier å sette nye standarder på veien mot et smart og bærekraftig samfunn.

250 ansatte og kunder i 10. land, til tross. Kraft-IT-selskapet Enoro er langt fra et navn som befinner seg på alles lepper.

– Det er kjempespennende å få utvikle norske arbeidsplasser og være med å bringe norsk teknologi ut i verden, sier Lier – som også er styreleder i Innovation Forum Norway.

IT-løsningene han snakker om utgjør mye av intelligensen i kraftselskapenes systemer. Det er den samme rollen som den svenske telekomkjempen Ericsson de siste årene har bygd seg opp for å ta i telebransjen.

Her er det enklere å gjøre en forskjell for kundene enn på leveranser av standardisert hyllevareprodukter. Lier signaliserer at han har lignende ambisjoner på kraftsiden.

– Vi vil sette en ny standard for effektiv drift og beslutningstøtte, og gi nye muligheter for markeds- og investeringsanalytikere, sier Lier.

Smartere energihåndtering er for eksempel også noe av kjernen i DNV GLs arbeid for å fremme et mer bærekraftig samfunn.

– Stort eksportpotensial

For å være med i denne kampen må Enoro satse hardt internasjonalt. Kraftbransjen har helt frem til nå vært preget av regionale markeder med tilhørende leverandører.

Per i dag dekker Enoro 400 installasjoner i over 10 land. Allerede nå er det på plass en tydelig ekspansjonsstrategi.

– Ambisjonen vår er å nå lenger ut i Europa og andre verdensdeler så raskt som mulig, sier Lier.

Selskapet mener de kan bidra til å redusere sløsingen med strøm, i mange deler av verden. Lier kjenner til eksempler, som i Ukraina, der en fjerdedel av strømmen sløses bort. Altså kan mer intelligente løsninger – som sikrer at energien blir fordelt på en best mulig måte ha stor samfunnsnytte, mener Lier.

Det vil igjen utsette behov for investeringer i mer nettkapasitet.

Smartere løsninger på vei

Parallellt med internasjonal ekspansjon, forbereder Enoro seg til ett av de største bransjeskiftene i strømmarkedet.

Smarte strømmålere og dramatiske fall i solecellepriser, skaper forventninger om at stadig flere norske husstander vil produsere sin egen strøm.

Det skjer samtidig med at “smart hjem”-konsepter og nye typer velferstjenester, som Lyses Smartly-system, er i ferd med å rulles ut kommersielt.

– De smarte målerne kan bli en gateway for å samle inn informasjon til tingenes internett. Her er det et stort markedspotensial og mange løsninger på gang, sier Lier.

Dette er et felt hvor de store internett, it, tele- og kraft-selskapene ennå ikke har gjort opp om hvem som skal ha de ulike posisjonene.

Googles oppkjøp av smart-løsningen Nest, viser at de er på banen, mens Lyse over tid har bygd opp sin Smartly-portefølje, som nå er klar til å rulles ut.

For mange av disse vil enkel tilgang til dataene i Enoros systemer være viktig, for å skape de mest energieffektive løsningene.

– Vi jobber etter en partnerstrategi der vi vil vokse sammen med partnere, og skape kreative løsninger på vår plattform, sier Lier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here