Merete Lütken har over 20 års ledererfaring fra norsk næringsliv, og bred styreerfaring fra en rekke bransjer. Nå har hun skrevet finansthrilleren ”Supergirl”,  som gir et skremmende innblikk i næringslivets skyggesider.


Den erfarne styrekvinnen inviterer til en forrykende boklansering på Nordic Innovation Summit den 13. mars. 3in.no har i den anledning fått en forsmak før neste ukes lansering.

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har ønsket å skrive en roman som illustrerer risikoen og ansvaret du påtar deg når du takker ja til et styreverv. Poenget har vært å gi et spennende innblikk i hva som foregår bak lukkede dører i norske styrer, med grådighet, bedrageri og maktmisbruk som viktige ingredienser.

Du tegner et ganske skremmende bilde av næringslivet i romanen din. Står det virkelig så dårlig til med etikken her til lands?

-Vi har en tendens til å tro at vi er så mye bedre enn andre land, men Norge er ingen søndagsskole når de gjelder økonomisk kriminalitet. Mange av de tingene jeg skriver om skjer i norsk næringsliv. Det viser blant annet PwCs egen Global Economic Crime Survey. Undersøkelsen viser at omfanget av økonomisk kriminalitet er like stort i Norge som i andre land. Når det er sagt er det selvsagt veldig mange dyktige og hederlige mennesker i norsk næringsliv, men mitt fokus har vært å vise frem skyggesidene.

Kan du si litt mer om hva romanen handler om?

-Romanen er en moderne businessversjon av keiserens nye klær. Den skildrer et kynisk finansmiljø blottet for etikk og respekt for lover og regler, der svindel, utpressing, og kursmanipulering er viktige ingredienser. Hovedpersonen i historien er styrkvinnen Anna, som uforvarende blir fanget i spillet. Uten at jeg vil røpe for mye, blir det etter hvert veldig dramatisk for Anna og hennes nærmeste.

Er din bok annerledes enn finansthrillere skrevet av menn?

-I tillegg til selve finansplotet, beskriver jeg hvordan dette påvirker Annas privatliv. Jeg går kanskje litt dypere inn i hersketeknikker, flink pike syndromet og den psykiske nedturen, enn i finansthrillere skrevet av menn. Jeg synes Jens Barland beskrev det godt i en diskusjon på facebook i dag. Han skrev at kvinneforfatterne romsterer mer i hode og tanker, der manneforfattere romsterer mer i bakgårder og busker. Jeg har bevisst skrevet ut fra et kvinneperspektiv, men det er nok spenning og finans til at også menn liker boken.

Hva er budskapet i Supergirl?

-Budskapet er at det er viktig at styremedlemmer gjør grundige undersøkelser før de påtar seg et styreverv. Da er det er ikke nok å sjekke de offisielle regnskapene, de må gå dypere. Romanen viser hvor galt det kan gå hvis man nøyer seg med utsikten på dekk, og ikke sjekker temperaturen innerst i maskinrommet.

Du skal også bruke romanen som undervisningsverktøy?

-Ja. I likhet med Knut Jorem og Harvard Business School, er jeg opptatt av å bringe skjønnlitteratur inn i undervisningen ved business-skolene og i profesjonsmarkedet. Jeg har ønsket å skrive om styrearbeid og risiko på en måte som appellerer både til hjerte og hjerne. I tillegg til å være en frittstående roman har jeg tenkt at hele romanen skal fungere som et case i styreansvar og risikohåndtering.

Deltar på Nordic Innovation Summit:

Merete Lütken kan du treffe under Nordic Innovation Summit som arrangeres den 13. mars. Her vil Lütken gi innblikk i hvordan den digitale økonomien utfordrer forlagsbransjen, og hvordan nye publiserings- og forretningsmodeller vokser frem. Ved programslutt vil deltakerne bli invitert videre til lanseringen av ”Supergirl”.

Du kan også bli med på Nordic Innovation Summit! Påmelding gjøres HER.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here