29. september er FNs internasjonale dag mot matsvinn og matkjeden MENY forteller oss at de det siste halvåret har klart å redusere brødsvinnet med hele 34 prosent. Innen et år vil besparelsen i MENY-butikkene tilsvare over 1 million brød…

I Norge kastes mange hundre tusen brød hver dag. Flest hjemme, men også mange allerede i matbutikken. I mars rullet MENY derfor ut et stort brødsvinnprosjekt. Ved hjelp av automatiske stekeplaner i hver butikk, basert på teknologi, algoritmer og salg i sanntid, stekes riktigere mengde brød gjennom dagen. Prosjektet inkluderer også ærlig kundekommunikasjon knyttet til mindre utvalg på kvelden, anbefaling om andre brødfavoritter og mulighet til å kjøpe halvstekte brød som alternativ. Siden mars i år har MENY-butikkene en samlet reduksjon i brødsvinn på over 34 prosent.

– Lykkes vi med å oppnå en reduksjon på minst 30 prosent gjennom et helt år, vil det tilsvare en million sparte brød, noe som igjen betyr 600 tonn redusert CO2-utslipp, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i MENY.

 

Mål om 50% reduksjon

MENY har som mål å redusere sitt totale matsvinn med 50 prosent innen 2025. Brød, frukt og grønnsaker er svinnverstingene i MENY.

I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger (kilde: Matvett). Det representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.

Vi i Innomag gratulerer Meny kjeden for å ha satt fokus på et stort problem, – og det er hyggelig å se at fokus fører til resultater…