Siva endrer seg ikke i det tempoet som jeg mener er nødvendig, uttalte Erik Haugane da han trakk seg som Siva-sjef. Nå varsler etterfølgeren stø kurs, “full fart” – og mer pener til næringshagene.

Da Siva-sjef Erik Haugane trakk seg før jul, rettet han samtidig et tydelig spark til Sivas organisasjon.

–  Jeg opplever ikke at jeg i stor nok grad har lyktes i å motivere og engasjere organisasjonen til å endre seg i det tempo jeg mener er nødvendig, uttalte han. I kjølvannet av avgangen stilte Truls Berg spørsmål om det lar seg gjøre å endre offentlig sektor, i kommentaren “Fare på ferde for offentlig endring”.

Sivas konstituerte sjef Espen Susegg varsler imidlertid klampen i bånn.

– Vi har ikke mistet tempo og handlekraft som følge av lederbytte, uttaler Espen Susegg til Sivas egne nettsider.

Han poengterer at Siva det siste året har satset på kompetansebygging i egen organisasjon, og tatt en rekke grep for å bli  premissleverandør for innovasjon og utvikling i norsk næringsliv.

– Økt globalisering og hardere konkurranse gjør at man må skape flere synergier og samarbeide bedre for å nå regjeringens mål om å gjøre Norge best i Europa på innovasjon, sier Susegg.

Vil styrke næringshagene

Tidligere i år tildelte Siva 30 millioner kroner ekstra til inkubator-programmene for å bidra til økt kvalitet og utvikling av nye verktøy. Pengene ble fordelt på åtte ledende inkubatorer, hvorav Startuplab i Oslo fikk mest med 7,5 millioner kroner.

De øvrige som fikk penger var Kjeller Innovasjon med 4,5 millioner kroner, ÅKP (Ålesund) med 4,5 millioner kroner, Ipark (Stavanger) med 3 millioner kroner, Ko-Aks (Gjøvik) med 3 millioner kroner, Nyskapingsparken Inkubator (Bergen) med 3 millioner kroner, Norinnova Technology Transfer (Tromsø) med 3 millioner kroner og Proneo (Verdal/ Stjørdal) med 1,5 millioner kroner.

– Dette gir oss mulighet til å realisere ideer vi har hatt på blokka lenge, men ikke hatt råd til å utvikle. Vi sikter nå internasjonalt og har som mål å lage den beste inkubatoren i Europa, sier partner i StartupLab Tor Bækkelund.

Nå varsler Siva nå ser på muligheter for å løfte næringshagene på samme måte.

– Dette gir god effekt hos våre partnere ute i nettverket. Vi vil se på mulighetene for å løfte og utvikle næringshagene på en lignende måte, sier innovasjonsdirektør Ola Borten Moe i Siva.

Siva mottok i desember en ny rapport fra Nordlansforskning som dokumenterer hvordan næringshagebedriftene benytter seg av felles fasiliteter.

“Hovedfunnene i rapporten er at næringshagene har rekruttert bedrifter med stort behov for kompetanse, som bruker et bredt spekter av næringshagenes tilbud og som selv mener de har læringseffekter og opplever nytte av å være en del av næringshagemiljøet. Dette gjelder både for bedrifter med aktiv og passiv tilknytning, skjønt behov, bruk og effekt er langt svakere for den siste gruppen,” konkluderer Siva på sine nettsider.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here