Regjeringen glemmer gründerne. – Det er en uforholdsmessig skjevdeling mellom forskning og kommersialisering i budsjettet, fastslår Abelia.

Flere aktører som Abelia og Innovation forum Norway har de siste årene tatt til orde for å opprette et gründerfond, der staten går inn og matcher investeringsbeløpet til private investorer.

Venstre fikk i fjorårets budsjett innlemmet at det skulle vurderes i årets budsjett. Abelia er skuffet over at regjeringen ikke har fulgt opp dette, med å ta et slikt gründerfond – eller pre-såkornfond – inn i budsjettet.

– Det er et gap mellom etablerertilskuddene på drøye en million kroner og såkornfondene, som investerer 15-20 mill. kr/selskap. De ledende innovasjonslandene har ordninger som investerer i selskapene i denne fasen, som kalles dødens dal, men det har ikke Norge, sier Daniel Ras-Vidal, leder for Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge.

Les også: Venstre vil gi to av ti gründerkroner tilbake på skatten

– Skjevfordeler forskning

Han mener det er en uforholdsmessig skjevdeling mellom forskning og kommersialisering i budsjettet. Årets statsbudsjett innebærer mer enn 25 milliarder kroner til forskning, men kun smuler til kommersiell utnyttelse.

At etablererstøtten økes med 110 millioner kroner i budsjettet, er positivt, men ikke nok. Det samme gjelder økningen av Forny 2020-støtten (se nedenfor for mer informasjon)

– Etablerertilskuddene ivaretar den første delen av dødens dal – men broen må bygges sterkere og breddes. Vi forventer at en regjeringen er interessert i å øke de private investeringene i nyskaping, ikke bare de offentlige, sier Daniel Ras-Vidal, daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) i Abelia.

50 bedrifter på vent

Og behovet er skrikende mener Sveinung Hole i Bergensbaserte Sarsia seed.

– Ved siste opptelling var det minst et 50-talls lovende selskaper på vent for en investering fra et nytt fond – det ser ikke lyst ut for dem nå, sier Hole til Bergens tidende.

Han får støtte fra Karl Christian Agerup.

– Regjeringen har bevisst valgt å satse på flere ideer, i steder for å få de gode ideene som allerede er der ut i markedet. Det er problematisk, sier adm. direktør Karl-Christian Agerup i Oslo tech.

Monica Mæland vektlegger at regjeringen mer enn dobler satsingen på etablerertilskudd, sammenliknet med fjoråret. Hun viser likevel forståelse for situasjonen.

– Det er helt klart et behov for såkornfond, men i denne omgang valgte vi å prioritere annerledes. Regjeringen vil satse på dette, men det må skje stegvis, sier Mæland – og argumenterer for at regjeringen må bruke 2015 til å kvalitetssikre løsningene som allerede finnes.

Les også: Kommunal pengemangel stopper fremtidens omsorg

Regjeringens samarbeidsparti Venstre har vært den ivrigste forkjemperen for et gründerfond. Økt satsing på gründere kan derfor komme med i det endelige statsbudsjettet.

Dette er tiltakene fra regjeringen:

  • 110 millioner kroner – styrke ordninga for etablerartilskudd i Innovasjon Norge
  • 70 millioner kroner – styrke Brukarstyrt innovasjonsarena (BIA) i Norges forskningsråd
  • 20 millioner kroner – styrke forskingsprogrammet Forny2020 i Norges forskningsråd
  • 50 millioner kroner – øke i miljøteknologiordning i Innovasjon Norge
  • 30 millioner kroner – styrke dei teknisk-industrielle instituttene
  • 10 millioner kroner – styrke program for teknologiar som har bred samfunnsmessig betydning (muliggjørende teknologier)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here