Hvem har ikke gått på en telesmell på jobb eller ferie i utlandet?  Nå kan du som får skyhøye mobiltelefonregninger glede deg! EU-parlamentet har nå vedtatt at internasjonal gjestetelefonering, bedre kjent som roaming, skal fjernes i EØS.

Av Anita Fleime-Dahl

EU-parlamentet vedtok den gledelige nyheten for oss forbrukere, med et stort flertall torsdag. EU vil fjerne roaming-avgiften. Eneste skår i gleden er at det neppe skjer før i desember neste år.

Hvis du bruker nettet på smarttelefoner, ringer og sender SMS i utlandet, flyr kronene fort.

P4 loddet stemningen blant sine lyttere etter at nyheten ble kjent. Ikke overraskende var det mange som hadde gått på kraftige roamingsmeller i tusenkronersklassen, under sine utenlandsreiser.

Gjesteavgiften som gjør mobilbruk i utlandet mye dyrere enn hjemme, er innført fordi teleselskapene betaler hverandre for kundenes bruk av andre nett. Men de har forsynt seg mer enn det koster. For oss forbrukere svir det mye mer enn nødvendig.

Gladnyheten ble tatt godt i mot av Forbrukerrådet.

– Dette er begynnelsen på slutten på roaming, sier en fornøyd fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad til NTB.

EU-parlamentet vil tvinge operatørene til å tilby mobilabonnementer som gir lik pris som hjemme på samtaler, meldinger og nettsurfing i Europa. Du skal ikke merke forskjell på regningen enten du har surfet på ferie i Frankrike eller surfet hjemme i Norge, i følge NTB.

Endelig vedtak i EU skjer først når det er oppnådd enighet mellom Parlamentet og de 28 medlemslandene.
Roamingtiltaket er en del av en større plan for hvordan den europeiske telekomindustrien skal reguleres. Planen er et felles marked for teletjenester i de 28 EU-landene og EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein innen 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here