Oljeprisen faller, arbeidsplasser forsvinner raskere en man kan forestille seg,  og studier som før garanterte en sikker arbeidsplass, har studenter som fortvilet lurer på hvordan de skal komme seg ut i arbeidslivet.

Det er nå mye snakk om hva Norge skal leve av etter oljen, spesielt i oljebyen Stavanger hvor jeg holder til. Mens det er mye snakk om at det er viktig å satse på nye ting, så har det kommet svært få konkrete tiltak om hva som faktisk kan gjøres. Helt fram til nå.

Denne uken besøkte jeg Nordic Edge Expo i Stavanger for 3in.no, med hovedfokus på «smarter cities».

Her er en oppsummering av 3 ting som jeg satt igjen med, etter 2 dagers vandring og lytting:

1. Gründere må bli inspirert, og tenke internasjonalt

Etter å ha vært gründer i tre år, kjenner jeg til veldig mange som har lyst til å starte opp, men som ikke har landet ideen til hva de kan starte opp. Da er det viktig å finne de riktige inspirasjonskildene og stedene.

Å være på en messe, der foredragsholdere fra hele verden deler siste nytt innen tech, og hva som skjer utenforbi Norges og Nordens grenser, var i hvert fall for meg en stor inspirasjonskilde til hva som er mulig å få til her i kongeriket Norge.

Det er akkurat på slike arenaer at ideer kan vokse fram, og gründere plutselig kan få en «a-ha»-opplevelse. Starbucks ble startet etter inspirasjon fra en italiensk espresso, Toms Shoes ble startet etter at noen fant behagelige sko i Argentina og introduserte dem i USA. Og på samme måte tror jeg nye ideer og konsepter kan bli introdusert i Norge, nettopp ved at gründere blir inspirert av hva som skjer ute i verden, og kan ta med nye friske ideer hit, som igjen vil skape arbeidsplasser og nye bein å stå på.

Det som også var unikt med konferansen, var at de hadde en egen billettpris for gründere/startups, noe som er ganske nytt her i Norge, og som jeg inderlig håper vi kommer til å se mer av.

2. Det er lov å tenke stort, og satse stort

F.v.: Eirik Stokkeland fra Future Home sammen med Max.
F.v.: Eirik Stokkeland fra Future Home sammen med Max.

En av de som sto på stand, var min gamle venn Eirik Stokkeland fra Future Home. De skal erobre verden med sin smarthus-løsning. De har virkelig vært en inspirasjon for mange norske gründere, etter å ha fått inn 1 million kroner via crowdfunding, og nå i nyere tid har de hentet inn nye 10 millioner kroner. Er det noen som absolutt ignorerer janteloven, så er det denne startupen fra Stavanger. Forhåpentligvis ser vi flere norske startups hente inn kapital via crowdfunding og tenke internasjonalt fra dag én! Som Donald Trump sa en gang: You have to think anyway, so why not think big?

3. Norges startups må komme på verdenskartet, og det er et felles ansvar

Stina Liland Nysæther i Startup Norway var en av foredragsholderne, og hun snakket om utfordringene ved at ingen kjenner til hva som skjer i Norge. Mens de fleste i Europa snakker om startuper som Spotify og Angry Birds, er det få som snakker eller i det hele tatt vet om hva som foregår i Norge. Og dette er et reelt problem, siden investorer ikke får vite om gode investeringscaser i Norge. Norge har mange startuper som trenger kapital, og som sitter på svært gode business caser. Det er viktig at vi snakker disse fram, og retter søkelyset mot Norge.

Stina har allerede hatt suksess med arrangementer som Nordic Startup Awards og Startup Extreme, som virkelig har rettet søkelyset i Europa mot Norge og har fått internasjonale investorer til å begynne å se mot norske startuper.

Oppsummert må vi rett og slett bli flinkere til å snakke oss og hverandre opp, og rette søkelyset mot den norske startup-scenen!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here