Verdens største samfunn feiret denne uka 15 år, og Mark Zuckerberg og Facebook har fra en forsiktig start vokst til å nå over 2,7 milliarder mennesker. Det er nesten en tredjedel av verdens totale befolkning! 

Slikt må nesten kunne kalles monopol-lignende tilstander. Det faktum at Facebook har betalt en del ungdommer helt ned til 13 års alderen 20 dollar i måneden for å installere en app som ga Facebook muligheten til å se på alt som ble gjort på mobilen viser at de fleste fortsatt ikke forstår verdien av sine data, både Google og Facebook håver inn enorme beløp på brukernes innsats. Ytterst få vet at det tok Facebook 5 år å implementere «Like tommelen» som de fleste tror har vært med hele veien…

Spørsmålet er selvsagt hvor lenge disse mastodontene som turer frem som Hufsa i Tove Jansons herlige Mummitroll-historier skal få lov til å legge andre aktører som døde is-statuer. Vi har sansen for Petter Stordalens forslag om at de digitale plattformselskapene må betale mer skatt, og håper regjeringen følger opp med konkret støtte til ideen om en harmonisert skattemodell i de nordiske landene. Det er 25 millioner mennesker i Norden. Hvis de ikke liker en slik løsning, får de ikke drive virksomhet her, sier Stordalen. Tommel opp.

Donald Trump holdt tirsdag årets State of the Union tale en uke forsinket grunnet konflikten med demokratene, og mannen som seilte inn i det hvite hus som Mr Dealmaker fremsto lite presidentaktig. Donald oppfordret i en merkelig tale der han sparket alle veier til samhold, uten å ta inn over seg at ingen amerikaner vel har gjort mer for å splitte sitt eget folk enn ham selv. Noe også meningsmålingene viser, mens nesten 7 av 10 republikanere synes Trump gjør en god figur er det kun 4% av demokratene som er enig. Derfor vendte de også tommelen ned og mange nektet å klappe for talen. Trist, men sant!

Tommelen opp var det denne uka også for DNB som åpnet sine dører for medlemmene i Open Innovation Lab of Norway og snakket om verdien av kombinatorisk innovasjon – Kunsten å spille hverandre bedre og lykkes raskere og oftere!  Det ble en inspirerende aften hvor deltagerene også fikk se DNB’s nye app Puls. For deltagerene var det åpenbart at Jan Juel Vanberg og DNB her har utviklet en løsning som mange norske ledere vil vite å sette pris på. Du kan lese mer om DNB Puls her. Et godt eksempel på hva Rune Bjerke har fått til med nye innovasjonstakter i landets største bank. Danske Stefan Lindegaard som reiser jorden rundt som global Corporate Innovation Guru var også på besøk og vekket forsamlingen med sin påstand om at 85% av dagens virksomheter rett og slett ikke er våkne nok til å innse hva som skjer, – selv om de selv tror de er forberedt. Klar tale og tydelige meldinger, – og medisinen han anbefalte var sterk og besk.  Også Norstellas Nye muligheter konferanse fikk gleden av Stefan som påpekte at dagens ledere i mange situasjoner er en del av problemet, mer enn en del av løsningen.

Også i Trondheim samlet mange norske ledere seg til årets utgave av Lerchendalskonferansen. Som vi har skrevet tidligere er dette Norges egen versjon av Davos konferansen og en viktig møteplass for arrangørene Tekna, Norges Forskningsråd, NTNU og SINTEF. I år jaktet de på det nye Norge – og stilte spørsmålet om hvordan vi nordmenn skal posisjonere oss for å ta vare på velferdsstaten og skape nye næringer? De stilte også spørsmålet om hvilken kompetanse vi trenger fremover, og pekte på at ulike bransjer må jobbe mer sammen og lære av hverandre for å kunne skape noe nytt og sikre både egen og landets konkurransekraft. Det faktum at 42 av Norges beste virksomheter allerede i 4 år har jobbet sammen i Open Innovation lab of Norway, med globale partnere som Stanford universitetet, Berkeley og Japan Innovation Network har de likevel ikke fått med seg. Med fare for å fremstå lite objektiv er det fristende å vende tommelen opp for  møteplassen, men rope et varsko om at politisk korrekthet, heiagjengholdninger og lobbyismegrep ikke må få lov til å ødelegge gangsynet.

En som tør å tenke nytt er vår egen Magnus Carlsen som i en gjesteartikkel i Forbes denne uken peker på at Sjakk har potensialet til å hjelpe dagens unge med mange av de utfordringene som de møter i dag; korte attention spans, ubesluttsomhet og mangel på stayerevne og disiplin grunnet for mye tid brukt på ulike fordummende skjermer.  Kudos og tommelen opp for nye tanker en mester verdig, Magnus.

“If the next generation of children is to learn the lessons of this ancient game, then chess needs to be modernized to accommodate how those children live now,” Magnus Carlsen.

La oss avslutte med å kommentere at en av våre favoritter, skuespillerinnen Gwyneth Paltrow visstnok saksøkes for 19,5 millioner norske kroner for å ha kollidert i slalombakken med en Utah-mann. Vi kjenner mange som ville vært fornøyd med å treffe søte Gwyneth, og ville nok også selv gått for afterski i stedet for advokatkrangel. Gwyneth var nylig på det hun selv på engelsk TV betegnet som en veldig moderne bryllupsreise, ikke bare hadde hun sin utkårede, men også barna og eksmannen, Coldplay-vokalisten George Martin var med på tuen til Maldivene. Vi håper det ikke ødela for gode menneskelige kollisjoner!

Ukas innovasjonsblomst går til Magnus Carlsen og Yngvar Ugland og hans innovative team i DNB.