Årets hederspris gikk til de norske skaperne av GSM-standarden.

Dataforeningens årlige festaften med prisdryss til verdige vinnere fant sted i Jacob kirken onsdag kveld.

Blant mange verdige vinnere fikk Lyse energis telesjef Toril Nag prisene for årets toppleder og årets Girl Geek. For kun tre uker siden vant Lyse også prisen som en av Norges mest innovative virksomheter.

De mer enn 200 deltagerene som fylte kirken fikk høre blant annet Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaset og Telenor-sjef Berit Svendsen, samt Dataforeningens styreleder Cathrine Klouman.

Hun sier i en kommentar at Dataforeningen aktivt vil bidra med å skape fremtidens Norge.

– Vi lever i en brytningstid hvor den digitale utviklingen globalt påvirker oss på tvers av organisasjoner, bransjer og enkeltpersoners dagligliv. Skal Norges konkurransekraft opprettholdes og styrkes, må vi omsette teknologi i gode løsninger til det beste for samfunn, bedrifter og personer. Prisene som ble delt ut er levende eksempler på personer og organisasjoner som har fått til nettopp dette, sier Klouman.

Hederspris for GSM-standarden

Av andre prisvinnere nevnes Kripos som fikk sikkerhetsprisen for solid arbeid for å avdekke datakriminalitet,

I tillegg ble det norske teamet som har æren for utviklingen av sentrale deler av GSM standarden endelig hyllet for sin innsats med tildelingen av Rosings hederspris. Teamet bestod av fire forskere fra Televerket (nå Telenor) og to fra Sintef/Elab.

Deres arbeid ledet til at den norske måten å løse mobilsignalforstyrrelser ble valgt som europeisk standard i 1987.

Blant bidragsyterne var Torleiv Maseng som ledet prosjekt ved Sintef/Elab, og hans kollega Odd Trandem.

 

Den viktigste årsaken var at vårt system var best i stand til å håndtere de forstyrrelsene som oppstår når radiosignaler reflekteres av topografi og bygninger, forteller Maseng.

Maseng og Trandem var de eneste som i utprøvingen greide å endre båndbredden, og se resultatene mens de målte. Dermed greide de å finne optimal båndbredde mellom disse ytterpunktene. Det gjorde ikke konkurrentene.

En artig og særdeles nyttig bieffekt av det norske arbeidet var at SMS ble til en selvstendig, toveis meldingstjeneste i stedet for en enveis personsøkingstjeneste for mobilbrukere, slik GSM opprinnelig hadde tenkt det, forteller Trandem i en kommentar til 3in.no.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here