Hva kan vi oppnå ved å introdusere teknologi og metoder for en større grad av autonomi til visjonen om blå vekst? Hvilke nye utfordringer introduseres ved å gjøre dette?

– Årets utgave av Ocean Week setter fokus på automatisering, sier Project Manager Kristoffer Lund Vik-Langlie. – Tematikken innebærer fokus på nye metoder og teknologier for utvikling av smarte fartøy, havbrukskonstruksjoner og roboter som kan utføre operasjoner i ekstreme forhold med høy presisjon, innenfor maritim transport, havbruk og akvakultur, samt marine mineraler og deep sea mining.

Ocean Week er en årlig konferanse med mål om å fremheve nye forskningsresultater, løfte innovasjonsutfordringer, øke tverrfaglig kompetanse og synliggjøre teknologisuksesser innenfor havromsteknologi og -vitenskap. Under arrangementet 3. mai vil de sterkeste havromsteknologi-miljøene i Norge bruke sin spisskompetanse til å synliggjøre innovasjonspotensialet for akademikere, industri og politikere. – Men noe av det som gjør Ocean Week spennende som arena er samspillet mellom nettopp forskning og industri, sier Lund Vik-Langlie.

Hvorfor Trondheim?

– Med NTNU og SINTEF i ryggen sitter nettopp Trondheim på særlig sterke teknologimiljø innenfor havrommet. NTNU har ”Havrom” som et av fire tematiske satsingsområder, med en rekke svært sterke miljø i ryggen. Herfra, og i samarbeid med en rekke industriaktører, har det vokst frem flere interessante og nye bedrifter, sier Lund Vik-Langlie.

– SINTEF har havromsteknologi som et sentralt område, både på maritimt og på fiskeri og havbruk. Her har byen tradisjonelt vært sterk også, NTH som åpnet i 1910 var Norges første tekniske høyskole og NTH-miljøet bygde opp landets tidligste laboratorier for testing av skipsdesign og senere oljeplattformdesign. Det er altså Trondheim som på 1900-tallet har forsynt landet med ingeniører på marin teknikk. Ifjor åpnet Trondheim for verdens første test-område for autonome skip.

Les mer: Underwater-tool for the citizen scientists 

– Trøndelags rolle for havbruksnæringen er for øvrig også en relevant knagg her. Så selv om flere andre norske byer sikkert vil kunne være interessante med tanke på havrommet, er det Trondheim som åpenbart er mest interessant når det gjelder havromsteknologi.

Ifølge Lund Vik-Langlie er ikke Ocean Week en ren forskningskonferanse. – For oss er det konferansen som møtearena som er mest spennende. Vi mener at grobunnen for de mest innovative løsningene og de mest interessante perspektivene kommer på tvers av generasjoner, fag og organisatorisk tilknytning. Vi er overbevist om at kombinasjonen mellom faglighet i bunn og konferansen som relevant møtested vil gjøre Ocean Week til en nasjonal agendasetter.

 

 

 

InnoMag følger havteknologisatsningen i Norge. Følg med i InnovasjonsMagasinet 1. juni. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here