Mai byr på travle tider for de fleste av oss!

Endringskreftene er i vekst og det spirer og gror over det ganske land. Det er en flott tid for å ta et skritt frem og opp, å tre inn i rollen som endringsleder og fremtidsarkitekt. Hyggelig nok er det mange som griper denne vårlige invitasjonen fra livet til å åpne nye dører, skape noe nytt, og ta nye valg.

Lærdommen er essensiell; Nyskaping og innovasjon skaper liv og verdier!  Stillstand og stagnasjon er ensbetydende med død og fordervelse.

Innlysende nok for de fleste av oss, men ikke desto mindre virker det som engelske May i Downing street 10 glemte dette. For oss utenforstående virker det trist at det gamle verdensomspennende britiske imperiet så til de grader bevisst styrer i retning fremmedfrykt, isolasjon og fattigdom. I 2021 vil nærmere førti prosent av britiske barn vokse opp i fattigdom, og med 9 millioner ensomme engelskmenn vil May også huskes for å ha utnevnt verdens første ensomhetsminister (minister of loneliness). Det er som om øyriket roper Mayday!

Vi håper det tjener som en vekker til norske politikere på jakt etter stemmer:  Man må ville noe, tørre noe og kompromisse på noe for å vinne frem. Statsminister May ville nok vel, men vinglet for mye, turte for lite og mislyktes med å forene ulike syn.

Her hjemme har uka stått i klimablågrønt lys. Oslo kommune feirer at de er årets grønne Europeiske hovedstad og flotte talere har denne uken pekt på at man må ta ansvar for eget liv, og dermed også for jorden, for livsgrunnlaget vårt og vårt samspill med alt og alle som er rundt oss. Nye tider krever nye svar!

Hegnar’s AI konferanse i Oslo sentrum fikk nesten 250 deltagere en god oversikt over mulighetene AI teknologien byr på. Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) åpnet med et godt poengtert innlegg som ga et godt inntrykk av å forstå utfordringene han på vegne av landet er satt til å løse. Som neste taler fikk jeg gleden av å dra noen korte tanker bakover i tid – og deler 7 lange tanker om hvor vi er på vei. Både Storebrand, Kværner, Anzus og Computas imponerte deretter med flotte innlegg som viste at de var godt i gang med å høste konkrete fordeler av sine respektive AI satsninger.  At temaet engasjerte var tydelig, kanskje ikke så rart når PWC hevder at AI vil gjøre verdensøkonomien 160 billioner dollar større innen 2030!

Vår oppfordring til forsamlingen var klar; Gå i gang med noen pilotprosjekter jo før, jo heller. Som de sier i Hallingdal;  Ingen kommer til fjells på en flat vei, – og ingen blir AI eksperter uten å feile seg klok.

Samme dag lanserte IKT Norge i samarbeid med Rambøll og Visma årets utgave av IT i Praksis, og vår digitaliseringsminister var også der i høyeste grad tilstede. Du kan lese mer om rapporten her.

Torsdag var det Handelshøyskolen BI’s tur I samarbeid med UiO og IFE (Institutt for Energiteknikk) satte de søkelyset på URBAN GREEN GROWTH og her ble det mye kunnskap fra mange talere som både tok for seg utfordringene rundt at stadig større del av verdens befolkning flytter til verdens byer, og hva det innebærer miljømessig. Blir byene de nye innovasjonstjernene eller skaper vi nye problemer som vi forsøker å løse på gamle måter?

Konferansen ble kyndig ledet av BI’e egen Per Espen Stoknes, – og for InnoMag’s mange lesere må det være lov, blant mange høydepunkt å trekke frem de seks flotte eksemplene på norske potensielle enhjørninger som fikk lov til å presentere seg. De seks var;

  • Qfree, norsk juvel som har gjort mye riktig innen vei, er allerede på børs
  • Solarpower, norsk scaleup som kombinerer norsk kompetanse på fisk og solceller
  • Cenate, erfarne gründere som vil revolusjonere batterisektoren med nanoteknologi
  • Fjong, norsk aktør som bygger delingsplattform for de som ønsker å gjenbruke klær
  • Zaptec, norsk aktør som leverer mer effektive ladningsstasjoner for elektriske biler
  • Vestre,  norsk aktør som levererer bymøbler på innovativt vis

Seks flotte norske eksempler på at vi holder et høyt internasjonalt nivå her til lands, og evner å skape norske enhjørninger.

I USA arrangerte man denne uka finalen i Startup World Cup Global i San Francisco der vinneren stakk av med $1 million dollar. Verdt å merke seg at juryen i år bestod av kun kvinner. De kom fra kjente selskaper som IBM Ventures, M12 (tidligere Microsoft Ventures), NEA, Foundation Capital, and 500Startups. Selv om seieren gikk til en AI-startup fra Vietnam kom både norske Tag Sensor, Finnos fra Finland og Mimbly fra Sverige seg med i finalerunden. Det er intet mindre enn imponerende og gjør sitt til at flere investorer oppdager Norden. Open Innovation Lab of Norway arrangerte som mange husker den nasjonale finalen i samarbeid med Innomag,  Silicon Vikings og KF i februar i år.

Denne ukas gründercase tar utgangspunkt i erkjennelsen av at eldre arbeidstakere av og til faller utenfor arbeidslivet. Derfor har SISU Business, Get Started! og Lean Business International bygget et program for å involvere erfarne mennesker i entreprenørskap på veien mot å skape framtidas næringsliv. Petter Planke, Tomragründeren kalte dette i et intervju med oss for flere år siden for eldreprenører. Han sa også at det er slett ikke alltid eldreprenørene blir rike, før han la til at det er dog alltid berikende, Det synes vi fortsatt er godt sagt!  Du kan lese det flotte intervjuet med SISU Business her.

Helt til slutt vil vi trekke frem nyheten NRK avslører om at norske leger har overmedisinert norske barn og voksne i mange år, og det handler om store tall. Det skremmende er at mange får livskvaliteten redusert grunnet overmedisinering av leger som er økonomisk insentivert til å pøse på med medisin og hyppige legebesøk. NRK Brennpunkt avslører at en lege alene har tjent over 14 millioner på denne praksisen. Det gledelige er at legene selv nå sier fra at dette ikke kan fortsette. KUDOS!

Det er lett å fryde seg i møter med mennesker som med sin livsglede, fremtidstro og livsvisdom styrer oss unna et norsk mayday og bekrefter at vi er på rett vei! Ukas innovasjonsblomst går til vår digitaliseringsminister, teamet bak Hegnar’s AI konferanse og Per Espen Stoknes og hans team på Handelshøyskolen BI. Takk for innsatsen og riktig god helg!