Denne uka har det blåst friskt både til fjells og i NRK’s lokaler, – og i USA ruller demokratenes utslagskonkurranse videre… 

Mange har latt seg provosere av NRK’s blemme der stemmesystemet til det svært så visuelle Melodi Grand Prix showet brøt sammen. 38 millioner tomler og hjerter ble for mye for NRK’s servere, – engasjementet kom tydeligvis som en overraskelse. Musikk showet ble derfor i realiteten avgjort av tredve anonyme jurymedlemmer som ikke engang så artistenes opptreden. Kanskje NRK var inspirert av demokratenes opptellingskaos i Iowa eller var det et resultat av ønsket om å skape blest om et konsept mange mener har gått ut på dato?

Blest har det i hvert fall blitt rundt den nye reklamekampanjen til Burger King som ble annonsert denne uka. Med et stort bilde av en muggen burger henger de seg på den siste trenden;  Ærlig markedsføring (vi skrev om det for noen uker siden i forbindelse med at flyselskapet KLM advarer mot å fly). Bildet av Whopper King som har fått lov å stå i 28 dager er ment å bevise at Whopper’n nå er helt uten kunstige konserveringsmidler, farge- eller smakstilsetninger. Her sparkes det friskt til McDonald‘s-burgere som visstnok er så fulle av steroider at de tåler en sommer i solen.

En av ukas gledelige nyheter er at vår ferske næringsminister Iselin Nybø (V) bevilget 130 millioner til landets fem Katapult sentre. I en kommentar uttaler daglig leder Ingrid Gjerdene i stiftelsen Teknologiformidling at det er gledelig å se at den nye næringsministeren ikke kaster bort noe tid og ​fortsetter det viktige arbeidet og sender et tydelig signal til alle landets SMB virksomheter om at kunnskapsdeling og innovativ teknologi er noe regjeringen satser på. Det er vi enig i!  Du kan lese hele artikkelen her.

I USA har 78-åringen Bloomberg kastet seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, – og som en av USA’s 10 rikeste og tidligere ordfører i New York er han det nærmeste demokratene kommer en Trump-killer. Penger har han nok av. Problemet er at den gamle gründeren visstnok har slengt like mye med leppa om kvinner som mannen han ønsker å erstatte, mannen han kaller den verste presidenten i USA’s historie. President valg i kapitalismens høyborg fortoner seg mer og mer som milliardærenes lekegrind og ikke alt er like vakkert. En av Bloomberg milliardær-kumpaner på Wall street ved navn Leon Cooperman påstår til og med at Bernie Sanders er en større trussel mot aksjemarkedet enn Corona viruset.

Elon Musk’s Tesla-aksjer stiger videre og stakkars de som har satset på shortsalg. Så langt har de tapt stort, denne uka ble Tesla‘s HR manual lekket ut på nettet, – og det er fornøyelig lesing fra en leder som slett ikke er som alle andre. I manualen slås det uttrykkelig fast at enhver ansatt har ansvar for å bidra til selskapets suksess. Alle ansatte oppfordres til å agere som om han eller hun er eier, og døren til Musk er visstnok alltid åpen. Vi gjetter på at det kun gjelder dersom du har noe fornuftig å bidra med. En av de andre reglene er at du forventes å sørge for at du har det morsomt på jobb.

Musk er for øvrig heller ikke fremmed for å benytte sin influencer rolle, og denne uka var det keiser Zuckerberg av Facebook som fikk smake den noe spesielle Twitter kombinasjonen av Sasha Baron Cohen og Elon Musk. De slo fast følgende;

We don’t let 1 person control the water for 2.5 billion people.

We don’t let 1 person control electricity for 2.5 billion people.

Why do we let 1 man control the information seen by 2.5 billion people?

Facebook needs to be regulated by governments, not ruled by an emperor!

Keiseren selv tar nok duoen’s angrep med en klype salt, og har råd til det. Ryktet sier at Dropbox sjefen Drew Houston er på vei inn i Facebook styret, den unge milliardæren er en av Mark Zuckerbergs venner og passer godt inn i billionærklubben styret i Facebook utgjør. De andre er Mark Zuckerberg selv som med 750 milliarder kroner er høyt oppe på listen over verdens mest bemidlede. Med Sheryl Sandberg og de tidlige investorene Peter Thiel og Marc Andreessen i styret er det ingen mangel på “billionærer”.

Verdens rikeste mann, Jeff Bezos annonserte denne uka at han vil sette av 100 milliarder kroner til et fond som skal bekjempe klimautviklingen. Det er nesten 10% av hans verdier og tyder på at også Amazon sjefen er påvirket av Greta Thunberg blåsten. På Oscar festen ble han spøkt med, og det ble påpekt at han nå er så rik at selv etter at skilte deg er han verdens rikeste, -. og som det ble sagt  fra scenen.

“He’s got cash. When he writes a check the bank bounces”

For vår egen del legger vi til at denne vitsen sier en hel del om hvor langt bak USA er, – i Norge ville ikke en vits med sjekkhefte fly i 2020. De færreste vet hva et sjekkhefte er, langt mindre hva slikt kunne brukes til.

Ukas innovasjonsblomst går til næringsminister Iselin Nybø for den kloke Katapult tildelingen. For å si det med Ingrid Gjerdene i stiftelsen Teknologiformidling; , – Denne tildelingen er et klokt og konkret grep som hjelper norske vekstvirksomheter, – og slikt bør vi heie på.

Vi legger for egen del til at vi håper norske virksomheter kjenner sin besøkelsestid og vet å benytte seg av de fem nasjonale Katapult sentrene, – og heller printe en hamburger enn å spise månedsgamle Woppere.

Happy Friday!