Med knappe 4 uker igjen av ti-året startet man i Madrid denne uka klimatoppmøtet COP25, en oppfølger av Paris avtalen. Samtidig åpnet WeWork Oslo kontoret og Open Innovation Lab of Norway diskuterte Design Thinking 2.0 sammen med Design- og Arkitektur Norge (DOGA) og 40 ivrige medlemmer.

COP25 møtet ble som kjent flyttet til Madrid grunnet demonstrasjoner i den chilenske hovedstaden Santiago. Dermed seilte Greta Thunberg nok en gang over Atlanterhavet i seilbåt. Denne gang sammen med et australsk YouTube par som lar sine følgere betale for at de skal kunne seile jorden rundt. Smart – og unektelig innovativt!

Madrids berømte Prado museum, som i år fyller 200 år, har for øvrig initiert et samarbeid med Verdens naturfond. Samarbeidet går ut på at fire kjente mesterverk fra Prados enorme kunstsamling brukes for å illustrere klimaeffekten. Nok et eksempel på innovative nye samarbeids-konstellasjoner og et kreativt klimabrøl fra styreformannen for Prado-museet, tidligere generalsekretær i NATO, Javier Solana.

En av hans etterfølgere i NATO, vår egen Jens Stoltenberg har kanskje ikke brølt, men han har likefullt stått i fokus de siste dagene. Anledningen er selvsagt NATO’s 70 årsjubileum i London. Utfordringen er jo at når man inviterer inn gatas to største kaospiloter blir det vanskelig å styre festen, og da hjelper ikke alltid pressen til. Ømme tær, sårede egoer og politisk furting på høyt nivå ble resultatet etter at den franske presidenten Macron i et intervju med The Economist ba sine NATO-kollegaer om å ‘«revurdere realitetene om hva NATO er i lys av USAs forpliktelser». Så la han til at NATO i praksis er hjernedød. Med det provoserte han mange, inkludert Trump som avlyste sin pressekonferanse og kalte uttalelsen fra Macron for respektløs og fornærmende.

It takes one to know one!

Kan det være at Trump har glemt at han selv for tre år siden sa at NATO har gått ut på dato?

Kaospilotene styrer showet, mens Jens Stoltenberg forsøker å redde det som reddes kan.  Paradokset er jo at alle innser at Macron har rett når han konstaterer at USA takket være Donald ikke lenger er en partner man kan stole på. Hans medisin er derfor at Europa med 380 millioner innbyggere våkner opp og ser på seg selv som en strategisk, geopolitisk makt, på lik linje med USA og Kina og vurderer et uavhengig, europeisk forsvarssamarbeid.

Denne uka kåret språkrådet «Klimabrølet» til årets ord, hårfint foran “bunadsgeriljaen” og “kjøttskam”. Dette er ord som varsler endring og nye tider. Samtidig ber flere Høyre-ordførere som har mistet kjedet i valget pent om reformpause. Til Aftenposten sier de at reformene er for mange og tempoet for høyt. Vi tror de bommer, – det de burde be om er reformer som virker, ikke verker. Dagens Norge kan og må bli bedre på mange områder, – og det haster for vi blir stadig færre som skal dra et stadig større lass.

Manglende vilje til å fornye, forbedre og forenkle raskt nok er problemet, ikke løsningen!

Det kan forøvrig ikke være lett å være topp-politiker, – tidligere i høst har vi sett flere regjeringsinitierte forslag mer eller mindre gå rett fra ministerhånd til dype mørke skuffer. Dette har som oftest skjedd til jubelbrøl fra godt betalte lobbister med millionlønn fra de som taper på endringene. Vi så det sist da det regjeringsoppnevnte utvalget som så på skattelegging av oppdrettsnæringen ble skutt i filler, dyppet i kuldegropen og lagt direkte i skuffen – av politikere som ikke en gang gadd å lese rapporten før de konkluderte. Vi har også tidligere påpekt at det ikke er unormalt at enhver reform må påregne motstand fra de som ikke liker endring og alle de som er betalt for å sloss for å bevare status quo. Da er dype skuffer gode å ha. Imidlertid er slike skuffer dårlig egnet for oppbevaring av viktige brev fra NAV, – og dette blir nok spikeren i kista for arbeids- og sosialminister Hauglie som vi mistenker vil bli bedt om å overta en annen ministerpost i et forsøk på å redde det som reddes kan.

På onsdag var det Doga og Open Innovation Lab of Norway som inviterte til temamøte om Design Thinking 2.0, – og Tharald Trønnes fra Doga og brandingeksperten Monna Nordhagen pekte på at selv ikke verdens beste prosess kan garantere et godt resultat. Det gjelder å ha de rette målene også! Et godt råd som ikke bare minister Hauglie og hennes byråkrater i departementet ville hatt glede av å lytte til.

Rette mål og riktig fokus har så definitivt både ukas gründercase og de gode hjelperne i Igaidi som har engasjert seg for å hjelpe innovative virksomheter med å beholde SKATTEFUNN. Se saken her, den er viktig for mange. Gründerselskapet Intoto ble startet av tre gründere som alle gjennom ulike selskap satt i arbeidsfellesskapet Coverks i Kvinesdal.  Få med deg historien om hvordan lunsjprat ble til kveldsprat. Kveldsprat ble til prototyping, markedsundersøkelser og eksperimentering. Slik skaper man et selskap som løser viktige klimautfordringer.  Du kan lese historien om dem her. 

La oss avslutningsvis ønske velkommen til verdens største co-working aktør som valgt denne uka til å starte opp i Norge. WeWork har jo vært gjennom en tøff iskald kuldegrop i høst som kuliminerte i at gründeren Adam Neumann tok tidenes sluttpakke og forlot selskapet han hadde brukt 9 år på å bygge. For alle håpefulle endringsagenter kan det være interessant å vite at ideen til WeWork som i august var verdsatt til 47 milliarder US dollar i sin tid ble pitchet av Adam i en entrepreørskapskonkurranse på skolen han gikk på i New York.

Tror du ideen vant? 

Neida, allerede i andre runde ble ideen lagt i skuffen fordi hans lærer mente at det ikke ville være mulig å skaffe penger til en ide som egentlig ønsket å endre hvordan vi mennesker jobber og lever. Les intervjuet med WeWork lederne her, så ser du at de fortsatt posisjonerer seg som noe mer enn et kontor, egentlig en verdensomspennende klubb for endringsagenter. Nå er de også i Oslo.

Ukas innovasjonsblomst sendes Monna Nordhagen, Tarald Trønnes og de tre glade gründerne i Intoto i Kvinesdal, – og vi sender en ekstra til president Macron i Paris. Ikke lett å være kaospilot som klimabrøler når de andre putter deg ufrivillig i kuldegropen!

Happy Friday!