Denne uka ble revidert nasjonalbudsjett lagt frem og i mylderet av lobbyister som sloss for sine kampsaker er det langt mellom de som jubler. Kanskje det er et tegn på at regjeringen har gjort mye riktig?

Den jubelen du likevel hører kommer fra noen av verdens rikeste kapitalister som visstnok har fått utbetalt millioner fra norske skattebetalere…

Både det franske luksusdyret Bernard Arnault og den spanske motekongen Amancio Ortega som eier Zara er inne på listen over de fem rikeste i verden. De har også det til felles at de den siste uka har fått refusjoner i millionklassen fra den norske stat, mens mange SMB virksomheter og selvstendige næringsdrivende landet rundt ikke kvalifiserer verken for støtte eller kriselån. De faller rett og slett mellom alle refusjonsstoler, – og det er vondt for alle de det rammer!

Det er i dette perspektivet DN slipper utvalgte godbiter fra Equinors internrevisjon med hårreisende historier om hvordan nordmenn på 10 årig heisatur i Texas har latt dollarene flagre i et kaos som til sammen har kostet oss skattebetalere 200 milliarder. Galskapen har fått lov til å fortsette til tross for klar tale fra internrevisjonen, men ingen er så døv som de som ikke vil høre, – og derfor sitter de ansvarlige fortsatt som solkonger i flotte stillinger og later som om det hele var et hendelig uhell som selvsagt alle burde ha fått med seg, siden de skrev det så tydelig i en liten note nederst på side 300 i årsrapporten…

Helge Lund som var øverste leder for galskapen er fortsatt styreleder i britiske BP og den danske farmasigiganten Novo Nordisk og sjefen for USA de siste 4 årene har sittet i ledelsen av vårt felles oljeselskape siden 2003. Han har visstnok fortsatt sjefens fulle tillit, men å stille opp for å forklare det norske folk hvordan han lot dette skje på sin vakt vil han ikke.

Det er nesten så vi klyper oss i armen mens vi lurer på om vi har misforstått; Kanskje sitatet «full tillit» egentlig innebærer at de har tillit til at beslutningene tas i fylla…

Ikke rart regjeringen måtte gi oljebransjen skatteutsettelse…

I et forsøk på å sette fart på vårt langstrakte land mellom bakker og berg har de også innført en forsiktig produksjonsavgift for havbruk, tilført Snø Ventures 400 nye millioner og servert en forbedret opsjonsordning for norske vekstskapere. –«..for første gang øyner vi håp om at opsjonsordningen kan bli et reelt verktøy for konkurransekraft til oppstartsbedrifter, sier Liv Freihow, direktør for politikk i IKT-Norge før hun fortsetter «Mange oppstartsbedrifter har virkelig stått ute i kulden de siste åtte ukene. – De har måttet permittere alle ansatte, kvalifiserer ikke for lån i banker, har ingen buffer å tære på, møter et egenkapitalmarked som er paralysert, og har høyt kvalifiserte og ettertraktede ansatte som blir forsøkt rekruttert av store selskaper med bedre og sikrere betingelser, som blant annet høyere lønn. For disse bedriftene kommer opsjonsordningen som et lys i mørket». Godt sagt!

Apropos lys i mørket, mens vi passerer halvgått mai-løp snør det friskt i nord og meterologene twitrer at det er varmere på Nordpolen enn i de nordlige delene av landet vårt. Likevel, denne uka parkerte Tromsø kommune sine løypemaskiner, kalendermessig burde det være OK, men med over 1 meter snø og fint skiføre er skimosjonistene i harnisk.

Det minner litt om historien om de engelske misjonærene som dro til tropiske Hawaii for å kristne de lokale og hver oktober dro på seg langt ullundertøy slik de var vant til hjemmefra, – selv om været på Stillehavsøya var like behagelig året rundt.

Det norske videoselskapet Pexip gikk på børs denne uka og der var det lite som minnet om krise, – kursen steg med nesten 40 prosent. Ikke dårlig! Basert på en markedsverdi på 8,6 milliarder kroner representerer dette den største noteringen gjort av et teknologiselskap i Norden noensinne. Det vi liker best er at de har brukt sin egen videokonferanseplattform hele veien til børsen. Slik skaper man verdi og nye rikinger!

Vi liker også at finansminister Jan Tore Sanner denne uka har satt ned et ekspertutvalg «Norge mot 2025». Utvalget skal ledes av dyktige Jon Gunnar Pedersen og vil vurdere hvordan konsekvenser av virusutbruddet, utviklingen i internasjonal økonomi, smitteverntiltakene og de økonomiske mottiltakene vil påvirke utviklingen i norsk økonomi frem mot 2025. Det handler om verdiskaping, produksjon, sysselsetting og velferd i Norge, de skal rett og slett vurdere hva som blir den nye «normalen». Du kan lese saken her.

I USA melder en annen riking, toppsjefen Jack Dorsey i Twitter, at selskapet nå vil tilby sine 5000 ansatte permanent hjemmekontor. Ikke nok med det, de som blir med på å jobbe hjemmefra får også plusset på lønnen med 1000 dollar, rundt 10.000 kroner, til å kjøpe forsyninger til hjemmet! Den nye normalen vil ikke bli som den gamle!

Korona-pandemien har som vi også tidligere har vært inne på medført nye kreative grep, og på den italienske øya Sicilia har de virkelig tenkt nytt; Blant annet vil de betale halve flybilletten for turistene som kommer, – og i tillegg byr de på en tredjedel av hotelloppholdet. Om de er raringer eller smartinger gjenstår å se, oppmerksomhet får de i hvertfall!

Ukas innovasjonsblomster sendes til Pexip og finansminister Jan Tore Sanner som evner å ha fokus på 2025 i en kaotisk krisetid. Gode ledere evner nemlig å ha to tanker i hodet samtidig, – og de kjøper ikke kalkuner til 750.000 kroner!

Happy Friday og 17. mai-helg selv om den heller ikke blir “normal”.