Denne uka har vært hektisk og det merkes tydelig at ferietiden for alvor er over. Politiske utspill florerer og rapporter som viser at Norge enten stiger til himmels eller er på veien Chris Rea synger om i sangen The Road to Hell slås i bordet av engasjerte eksperter i forsøk på å skape avisoverskrifter, og vi er fortsatt i august!

Om to uker arrangeres årets INNOVASJONSDAGEN 2016 og med kanoner som Bjørn Kjos, Sigrun Vågeng, Morten Fon, Tore Ulstein og Arne Kristian Kolberg på scenen sammen med ledende politikere og internasjonale eksperter – og i oktober står ny utgave av Oslo Innovation Week for tur så det mangler ikke på høydepunkter denne høsten.

La oss her og nå konsentrere oss om denne ukas høydepunkter. Blant de mange utspillene synes vi det er interessant å se at både kunnskapsminister Røe Isaksen og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er på banen med gode innspill om henholdsvis tidligfaseinvesteringer og digitaliseringsrbeidet.

IKT Norge kom i går på banen med Rambøll Management Consulting’s IT i praksis rapport som i mange år har tatt pulsen på Norges digitale status. Den presenterte effekter og utfordringer ved bruk av informasjonsteknologi hos de 500 største private og offentlig virksomhetene i Norge, og viser ifølge oppdragsgiverne at norske kommuner famler i blinde, fordi kun 16%  måler effekten av digitalisering. For oss som har sett nærmere på hva kommuner som Asker, Fredrikstad, Bergen og Arendal gjør blir det nærliggende å spørre om problemet egentlig er DIFI som i liten grad tilbyr gode målinger av digitaliseringseffekten.

Abelia som kan sies å ha samme forhold til IKT Norge som Trump har til Clinton kom på sin side med en omstillingsrapport utarbeidet av Ny Analyse som visstnok viser at utviklingen beveger seg i retning Chris Rea’s megahit, og vi er blant dem som ikke tror sangen handler om en veibeskrivelse til tettstedet utenfor Trondheim. De kaller selv rapporten en knusende analyse av Norge som en omstillingssinke og peker på manglende spisskompetanse, svake innovasjonssystemer og lav motivasjon for entreprenørskap.
Les mer her

Alt dette skjer i en uke der regjeringen startet arbeidet med sin neste perspektivmelding, og vi håper de denne gang lar andre enn SSB beskrive hvor vi er på vei.

Denne ukas innovasjonsblomst går til kunnskapsministeren som viser at Høyre omsider er i ferd med å åpne ørene for de andre partienes langvarige ønske om å gjøre private investeringer i oppstartsselskaper gunstigere.  Ukas kaktus sendes landets næringsminister, ikke fordi hun har gjort noe galt, men rett og slett fordi hun ikke er på banen i hele tatt.  Sover hun i timen eller har hun tolket næringsministeroppgaven slik at det kun skal handle om eksisterende virskomheter. Grunderplanen hun solgte til Stortinget var som de fleste nå innser basert på mye luft og store vage ord om selvfølgeligheter og lite konkret nytenkning. Monica Mæland virker dessuten å være 100% opptatt av utfordringene som oppstår fordi hun blander seg inn i styrearbeidet i Telenor, Kongsberggruppen, Yara, Statkraft og Hydro og må svare for diverse korrupsjonssaker disse er involvert i. Vi er ikke i tvil om at juristen fra Bergen vil vel, men når sant skal sies kan vi ikke se at hun leverer på noe av det som hjelper morgendagens næringsliv.

Vi i InnoMag synes tiden er inne til å stille spørsmålet om ikke Norge trenger en gründer og innovasjonsminister, slik blant annet Estland har innført.  Hva mener våre lesere?

Neste uke kommer årets utgave av Innovasjonsmagasinet.
Gled deg!

Foto: Sondre Steen Holvik NTB Scanpix Produksjon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here