Gründerne bak Vi Trening mener at selv om treningstilbudet i dag er bredere enn noen sinne, er det fortsatt mange som faller utenfor. Derfor ønsker de å lage sentre som er spesielt tilpasset folk med funksjonshemninger og livsstilssykdommer – slik at disse får mulighet til å trene selvstendig på lik linje med andre.

– Funksjonshemmede og folk med livsstilssykdommer kan i dag enten trene på lavterskelnivå sammen med likestilte, eller på toppnivå. Det finnes ikke et tilpasset treningssenter der de kan trene individuelt, på egne premisser og med egen progresjon, forteller Pia Kahrs – en av de to gründerne bak  det Innobørs-registrerte selskapet.

Hun er utdannet sykepleier og kostholdsveileder, i tillegg til personlig trener og treningsinstruktør. Sammen med medgründer Roy Brovold ønsker hun å gjøre trening tilgjengelig for alle. Brovold ble selv blind i voksen alder, og har opplevd hvordan han har kunnet ta tilbake kontrollen over eget liv gjennom systematisk styrketrening. Han har en drøm om å kunne trene uavhengig av assistent.

– Skal være universelt utformet

– Det unike med Vi Trening er at treningssenteret skal være universelt utformet. Det betyr i praksis at alle som har lyst skal kunne trene der. Dessuten er det slik at universell utforming ikke behøver å være dyrt eller kjedelig. Vi Trening skal ha kul design og innovative løsninger, forteller Kahrs.

At sentrene vil være universelt utformet innebærer at de vil ha utstyr som gjør dem lettere tilgjengelig for folk med funksjonshemninger og livsstilssykdommer.

– Mer konkret handler det om ledelister, lydslynger, taktile apparater og ikke minst mennesker. Roy er godt trent, men avhengig av assistent for å unngå farlige situasjoner som å krasje med folk under øvelse, og å slippe å klå på folk, som han sier. Om senteret hadde vært universelt utformet, hadde han trengt tre-fire omvisninger før han hadde klart seg selv, sier hun.

Medgründer Roy Brovold ble blind i voksen alder, men har tatt tilbake kontrollen over eget liv gjennom styrketrening.

Vil utdanne funksjonshemmede til PTer

Til å begynne med har de planer om ett senter i Oslo, men etterhvert er målsetningen å også etablere seg i resten av landet – og deretter Skandinavia.

– Vi kommer fra Oslo og ser for oss det første senteret her. Målet er minst ett senter i hvert fylke, deretter retter vi blikket mot resten av Skandinavia. Det er stor mangel på kunnskap på dette feltet hos de fleste som driver innen trening, sier hun, og legger til:

– Hvorfor ikke rett og slett utdanne folk med funksjonsnedsettelser til PTer? Tankegangen er så fremmed her til lands at ingen en gang har tenkt på det!

Gründerne ønsker dessuten å ta det visuelle aspektet på alvor. Behovet for behagelige omgivelser gjelder alle uavhengig av funksjonsnedsettelser, understreker Kahrs.

– Når du ser på offentlige universelt utformede bygg i Norge ser de ut som anstalter. Vi kommer til å legge stor vekt på design og godt bruk av lys. Estetikk er viktig for alle, og vi har en plan for bruk av farger. Vi har også planer om å utvikle egne treningsapparater.

Ønsker investor med hjerte for å hjelpe andre

Vi Trening ønsker seg en engleinvestor som – akkurat som gründerne – har hjerte for mennesker og et ønske om å hjelpe andre. De kan også tenke seg å se på muligheten for en investor med aksjemajoritet – med gründerne i styret.

– Man tenker ofte at det som er samfunnsnyttig bare er en stor utgiftspost, men vi vil gjerne vise at det også kan lønne seg. Det er en litt unorsk tanke at gode gjerninger kan være lønnsomme.

Hun forteller at de har møtt folk som mener at treningsbransjen allerede er mettet, men tror det finnes et betydelig marked utenfor de som i dag har lyst og mulighet til å bruke de ordinære sentrene.

– Vi har vært i kontakt med Ability 360 Sports i Arizona i USA, og der har man et glimrende eksempel på hvordan dette kan gjøres. Og ja – de har god inntjening etter fem år. Nettopp fordi de har fanget opp mange av dem som ikke føler seg vel på ordinære sentre. Bare sjekk din egen omgangskrets – jeg gjetter på at det er en og annen der som synes at terskelen blir for høy.

Planlegger å gå mot nedbemanningsstrømmen

Mens trenden hos de fleste kjeder og sentre er nedbemanning og mindre tilgjengelig personale, ønsker Vi Trening å være helbemannet. Dette vil de få til gjennom å få folk med funksjonsnedsettelser i arbeid – noe kommunene har en egen trainee-ordning for.

– Vi lover kundene våre et tilgjengelig senter med personlig service og høy kompetanse. Tilbakemeldingene fra våre markedsundersøkelser og fagmiljøene er udelt positive. Behovet for et senter som Vi Trening er stort. Det er svært mange mennesker som hverken kan eller vil bruke dagens sentere, avslutter Kahrs.