Home Voices Ukens lederkommentar: Om årets norske høydepunkt, himmelske hekkhøyder og hverdagshelter

Ukens lederkommentar: Om årets norske høydepunkt, himmelske hekkhøyder og hverdagshelter

0

Årets høydepunkt for norske innovatører er endelig på plass i Narvesen-hyllene, – og det gleder oss mer enn alt annet denne uken.

Misforstå oss rett, vi innser at ukas G7 toppmøte i Canada og sjokkmålinger for Arbeiderpartiet uroer enkelte. Vi forstår også at det umiddelbart er stort at NASAs robotkjøretøy som kult nok lyder navnet Curiosity, har oppdaget organiske molekyler i en eldgammel sjøbunn på Mars, – og sist, men ikke minst viktig for enkelte, vi deler frustrasjonen verdens beste kvinnelige hinderløpere ble utsatt for under Bislett Games i går da de plutselig erfarte at likestillingen ble pushet litt vel langt. Funksjonærene hadde nemlig stilt inn hindrene på herrehøyden 91 centimeter, – vel 25 centimeter over det kvinnene normalt hopper. Vi var til stede, og så frustrasjonen motivere enkelte av utøverne, mens andre valgte å la fadesen ødelegge løpet. Selv om vi er for likestilling, blir dette vel drastisk, – og slett ikke risikofritt,  men med fullsatt stadion ble Diamond League-stevnet for øvrig en flott forestilling der flere norske friidrettshelter imponerte både seg selv, Bislett-publikummet og TV-titterne.

Innovasjonsmagasinet startet for 5 år siden basert på et genunit ønske om økt fokus på gründere og endringsagenter – for hva er vel viktigere enn morgendagens næringsliv, innovasjoner som endrer vår verden og entreprenører som tør der andre nøler?

Det er mange nok som sloss for det bestående. Selv om enhver politiker med respekt for sine velgere i dag har innovasjon på agendaen, er faktum at Norge trenger flere innovatører på veien mot 2030. De som tør å satse for å realisere gode ideer, de som skaper verdier og arbeidsplasser. De er også blant heltene i samfunnet!

Innovasjon handler om å bli bedre enn de beste, tørre å tråkke opp nye løyper og om å flytte grenser. De flinkeste blir behørig hyllet i årets utgave av magasinet, og det ligger mye god svette og innsats bak for å klatre til topps på den prestigefylte listen over Norges 25 mest innovative virksomheter.

Enten man er 372 år som Posten Norge eller nystartet rett ut av Altinn, handler det om å koble de beste hodene med nye tanker, og ikke minst handler det om å gjøre om nye tanker til konkrete produkter og tjenester.  Også i år har vi også gleden av å presentere 50 av de beste nye virksomhetene, og vi gleder oss til å skrive om de 50 neste oppstartsheltene, – de finnes nemlig der ute, og de bærer alle på den samme drømmen.  La oss derfor trekke frem Olav H. Hauges «Det er den draumen». Ikke bare passer det godt for oss endringsagenter, diktet er kåret til Norges beste dikt gjennom tidene;

"Det er den draumen me ber på

at noko vedunderleg skal skje,

at det må skje -

at tidi skal opna seg,

at hjarta skal opna seg,

at dører skal opna seg,

at berget skal opna seg,

at kjeldor skal springa -

at draumen skal opna seg,

at me ein morgonstund skal glida inn

på ein våg me ikkje har visst um."

La oss også minne hverandre på at til tross for at det er en politisk prioritert oppgave å heie frem flere gründere og flere vekstskapere, legger IKKE dagens skattesystem til rette for omstilling og nyskapning. Norske politikere har så langt mislyktes med å sikre tilgang til risikovillig kapital for gründere med høye vekst- og innovasjonsambisjoner, og støtten til de som får slik støtte, deles i altfor stor grad ut etter tombolametoden. Det virker fortsatt å være de selektive støttetiltakene som dominerer, og politikere virker å være mer opptatt av neste ukes VG-oppslag og kortvarige politiske kompromisser.

Vi oppfordrer deg til å svinge innom Narvesen og plukke opp årets viktigste magasin, og minner om at nyskapning ikke kan vedtas. Realiteten er at nyskapning drives frem av dyktige endringsagenter, –  det er de som er Norges fremtidsarkitekter og hverdagshelter. La oss sørge for at insentivordningene derfor treffer disse!

Happy reading, – og husk at selv om INNOVASJONSMAGASINET kun treffer Narvesen hyllene en gang i året, finner du på www.innomag.no daglig oppdaterte nyheter om alt det flotte som skjer blant de som inspirerer oss, innoverer og gir oss økt innsikt!

Vi sender ukas innovasjonsblomst til juryene som har hjulpet oss med å plukke ut både de 25 beste i kongeriket og de 50 nye oppstartsbedriftene. Vi ønsker også å takke alle bidragsytere for innsatsen og ønsker lykke til på reisen som jo er alt annet enn risikofri!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst