Denne uken markerte at det var 25 år siden Lillehammer OL, og for en folkefest det var!

Ikke alle har fått med seg at vi ifølge daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i stor grad kan takke svenskekongens forsovelse til den avgjørende CIO frokosten for at beslutningen ble Lillehammer. Mange har slitt etter en fuktig kveld på byen, men få har timet hangover’n dårligere enn svenskeknugen, – men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Konsekvensen ble at vi nordmenn kunne feste i olympisk stil og feire som sjelden før.  Det var også det første OL der man kunne lese resultatene på mobiltelefonene via det eksotiske internettet som noen få av oss IT-infiserte hadde hørt om.

Samsung viste krefter og lansert en ny spennende og brettbar mobiltelefon for to dager siden, som i utslått posisjon blir rene iPad’en.  Sør-Koreanerne hadde selvtillit nok til å legge lanseringen til Apple’s egen bakgård, San Francisco. På oss virker det som om Samsung har innovert seg frem til en potensiell GameChanger og det skal bli interessant å se hvordan markedet nå tar imot den nye kombinasjonsmodellen.

Forrige gang mobilbransjen opplevde et lignende skift, var det  finske NOKIA det gikk utover. Apple kom seirende ut av det basketaket med iPhone revolusjonen. Kan koreanerne ha skapt noe lignende?

Seirende ut av basketaket kom også Johannes Hosflot Klæbu, som denne uken sammen med Norges øvrige skistjerner har tatt med seg et par tusen av sine norske venner ned til alpelandsbyen Seefeld i Tyrol. Store deler av Norges befolkning er også benket rundt TV-apparatene, der sitter også halve Sverige og et par busslaster Italienere. Selv om den russiske bjørnen Ustinov etter semifinalen gjorde et forsøk på å innføre den nye VM-kombinasjonen skisprint/boksing, styrte trønderen klar. Belønningen var Klæbu’s første VM-Gull, mens den russiske slosskjempen kun ble belønnet med gult kort.

Muligens var Ustinov påvirket av Putins tale til nasjonen tirsdag. Vladimir Putin som nå har vært Russlands leder i snart 20 år er inne i sin siste periode som regjeringssjef, hvis han da ikke endrer grunnloven. Den tidligere KGB agenten brukte mesteparten av sin taletid på å liste opp nye våpensystemer som er med å  gjøre vår verden til et farligere sted. Blant innovasjonene er visstnok en rakett som med en fart på 20 ganger lyden skal kunne utradere deler av USA betydelig raskere enn tidligere.  Vi tror vi har mange av våre lesere med oss på et skikkelig hjertesukk når det gjelder paradokset i at mange av samfunnets beste innovasjoner er et resultat av krigsindustriens allianse med militæret.  Det er dessverre et faktum at både satelittene, GPS’ene og internett som i dag gleder millioner er blant de mange innovasjonene først utviklet for militære formål.

Ingen tvil om at både VM og OL møter krav om innovasjon og fornyelse, – denne uka kom også nyheten om at Breakdance blir olympisk øvelse i Paris OL i 2024.  Urbaniseringen er kommet til OL også. KULT, – og vi gjetter på at vinnerne blir langt større verdensnavn enn våre skihelter som utenfor Skandinavia stort sett får gå i fred for både presse og fans.

Ukas beste Facebook innlegg stod etter vår mening næringsminister Torbjørn Røe Isaksen for, da han i et ironisk innlegg med glimt i øyet peker på at uansett hvilken næring han snakker om er det noen som er imot, – og spørsmålet om hva vi skal leve av etter oljen vil bli diskutert både på sosiale medier og ellers i politikken. Kan være verdt å nevne at den første NEO (Norge etter Oljen) konferansen ble avholdt av IKT Norge for over 15 år siden.  Vi har sans for argumentasjonen om at det må være mulig å satse på både forskning, teknologisatsing, bedre rammevilkår for innovative virksomheter uten å avvikle olje – og gassektoren.  Vi gjetter på at debatten vil fortsette i månedene fremover!

Ukas innovasjonsblomst går til Samsung som tør der Apple kvier seg for å satse, – og til Jon Oluf som i ukas tankeleder artikkel tør å peke på behovet for god forståelse for hva som skal til for å sikre at en digital transformasjon blir vellykket.

Happy Friday!