Home Voices Ukens lederkommentar: Om kalde telt, First House og Det hvite hus

Ukens lederkommentar: Om kalde telt, First House og Det hvite hus

Den uka i året som for alvor markerer skillet mellom vinter og vår, er over, og nordmenn flest pakker nå bort skiutstyr og graver frem hagemøbler og utegrill. Og for en påske det har vært! Mens Finnmark har slitt med stengte veier og bøtter og spann med snø,har vi sørpå feiret fridagene i sol, eventyrlig skiføre og med smørblide påsketurister.

Selv gikk jeg i tospann med min eldste datter over Hardangervidda og med 28 kalde minusgrader ble det en kald fornøyelse – så kald at vi lot telt være telt og trakk inn på Turistforeningens gjestfrie hytter i fjellheimen.

Uka har også medført skifte av justisminister, og det var ingen aprilspøk, selv om nyheten sprakk 1. april.

Finnmarkingen Tor Mikkel Wara som for knappe 30 år siden var Fremskrittpartiets Wonderboy og liberal frontkjemper, hentes fra First House og erstatter sin tidligere kollega, Sylvie Listhaug som justisminister. Som ekspert på omstilling, oppkjøp og omdømmekriser, er det ingen lettvekter som nå overtar ansvaret for lov og orden, – det blir spennende å se om vi endringsagenter kan juble. First House befester med dette sin posisjon som svingdør der politikere og kommunikasjonseksperter raskt skifter roller og nøkler. La oss i hvert fall være enige om at justissektoren trenger både omstilling og bedret omdømme, og i en verden der endringene treffer oss stadig raskere, er det på høy tid at noen tar de nødvendige grep for å akselerere prosessen med å oppdatere lovverket. I motsatt fall risikerer vi at de fleste nye innovasjoner fremstår som ulovlige.

Ukas største nyhet er nok likevel at Facebook fortsetter å vaske hendene etter Cambridge Analytica-skandalen. Dog,  rett skal være rett, Facebooks Mark Zuckerberg innrømmet på onsdag at han hadde gjort en “huge mistake” omdømmemessig gjennom å undervurdere effekten av å dele ut informasjon til sine annonsører. Innrømmelsen kommer etter at det ble gjort kjent at så mange som 87 millioner brukere har fått sin informasjon utnyttet for å hjelpe Donald Trump inn i Det hvite hus. Det hele virker jo som manuskriptet til en dårlig B-film, og med de siste dagers avsløring om at pornostjernen Stormy Daniels fikk 130 000 dollar for å holde tett om sine eskapader med mannen med den gylne hentesveis, – men at Trump selv visstnok ikke skal ha visst om utbetalingen – går det hele fra vondt til verre. Vi synes synd på våre amerikanske venner!

Les også: Ukens gründercase: Vil knytte sammen musikere med digital lydplattform

I tradisjonens høyborg England, er man ikke like opptatt av endringer. Der måler de fortsatt sine tommer og føtter, – og derfra meldes at dronning Elisabeth denne uken passerte Victoria som Englands lengstregjerende regent. Ryktet om at 1. april spøken der en engelsk avis foreslo at man skulle innføre høyrekjøring i øyriket, men kun for svenske og tyske biler, skal ha fått ny næring da prins Charles foreslo at dronningen kunne være førstemann til å forsøke ordningen.

Selv har vi brukt mye tid denne uken på å fylle årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET med engasjerende og relevant innhold for oss endringsagenter. Tradisjonen tro skal vi nok engang kåre 25 av norges mest innovative virksomheter og 50 av Norges mest innovative startups – ingen lett jobb for redaksjonen og de utvalgte jurymedlemmene, men noen må jo gjøre den! I mellomtiden kan du sjekke ut hvem som stakk av med listeplass av virksomheter og startuper i fjor.

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst