Ukens lederkommentar: Om sommervarme, penger på gata og en iransk miss

For en sommer, for en varme og for en ferietid! Mens Norge har feriert og stort sett svettet smilende under tidenes tropesommer, og mens iskremselgerne, vifteleverandørene og båtprodusentene melder om storsalg, kom konsulentselskapet BCG nærmest ubemerket ut med en rapport om trivselsfaktoren i 152 land, den såkalte SEDA-rapporten. Gjett hvem som vant?!

I følge rapporten utgjøres vår nasjonale trivsel av 10 faktorer; – nemlig inntekt, økonomisk stabilitet, sysselsetting, helse, utdannelse, infrastruktur, likhet, samfunnstrygghet, politisk styringsdyktighet og miljø.  Ikke bare vant Norge i år, vi har vunnet de siste 9 årene. Det sier en del om hvor heldige vi er som lever i dette rare, lille, lange landet vårt.

I sommervarmen er vi sikkert mange som har brukt noen kroner ekstra, og i ettertid har kanskje ikke alle investeringene vist seg like geniale. For eksempel føler vi med våre naboer som allerede i februar bestilte sydenreisen i fellesferien, fordi «alle vet at juli byr på regn, motvind og kulingbyger». Trøsten får være at de færreste har tapt like mye som Mark Zuckerberg. Facebook-gründeren våknet nemlig i forrige uke til nyheten om at han i løpet av et døgn tapte vel 136,6 milliarder norske kroner. E24 kunne melde om at hvis Mark hadde tatt ut det tapte dollarbeløpet i 100-dollarsedler, kunne han laget en sti med kontantene mellom Trondheim og Oslo. 52 ganger! Vi tror for vår del at det ville skapt litt av en folkevandring, og gitt uttrykket «å plukke opp penger på gata» ny aktualitet. For øvrig er det lite synd på Mark, han har fortsatt til salt i grøten og sukker på jordbærene.

En av de som til tross for norsk tropesommer valgte å reise sørover, var fisk og “fikseriminister” Sandberg, som ad hoc (hva nå det skal bety) valgte å dra til Iran, selv om «alle» trodde han skulle til Tyrkia. Denne uken kom det frem at ministeren, som er vant til både kuling og motvind, nok en gang skaper politisk storm. Den tidligere innvandringsmotstanderen forstår ikke oppstyret – som statsråd synes han det er en privatsak at han inviteres med på kjærlighetsferie til Iran av Miss Iran 2013, som visstnok er norsk statsborger etter å fått politisk asyl i Norge. Når man reiser på ferie til landet man har flyktet fra, så bør det jo ringe noen bjeller, særlig for en FRP -statsråd, men påstanden om at iranske myndigheter kan ha interesse av å hacke hans telefon, virker ikke å bekymre fikseriministeren. Mye her virker Miss-tenkelig. Ikke rart våre venner i DN allerede kaller saken for Irangate.

For å vende nesen hjemover, så fryder vi oss over at programmet for årets utgave av INNOVASJONSDAGEN 2018 nå er klar, og vi har gleden av å informere at selveste Robert Wolcott, den kjente innovasjonsprofessoren kommer til å stå på scenen 6. september. I tillegg kommer blant annet innovasjonslederne i Lego, Volvo og Equinor, som skal snakke om veien fra ide til innovasjon som konkurransefordel, samt NAV-sjefen Sigrun Vågeng, næringslivsfilosofen Anders Indset, professor Morten Hansen fra Berkeley, som topper salgslistene med Great at Work, og en rekke andre toppnavn.

Tre uker senere kommer selveste Obama til Norge, det er de unge entusiastene i Oslo Business Forum som står bak, – og ikke bare inviterer de næringslivet til å møte president Obama. I tillegg har de invitert 20 startups til å være med i sin Startup Village. Vi gratulerer med gutsy innstilling og serverer ukas innovasjonsblomst til de tidligere BI-studentene.

La oss avslutte kommentaren med å påpeke at snart braker det løs i Arendal. Så snart ferien er over samler norske lobbyister og politikere seg i Arendal til et slags politisk “After Ski party”. På Gotland ble det under årets Almedalsveckan, som er arrangementet man kopierer i Arendal, gjennomført over 4 000 arrangementer. Arendal har på sin side mistet tellingen, vi tror det vil bli en kakefoni av innspill og det vil bli et slagsmål om oppmerksomhet. Vi gleder oss og lover å gi deg som leser de viktigste nyhetene – ferien er over, men festen fortsetter!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!