Studie- eller praksisopphold utenlands øker sjansen for å bli gründer og minker sjansen for å bli arbeidsledig, viser ny studie.

Ifølge en ny studie, som kartlegger effektene studenter har av Erasmus-opphold, bidrar utvekslingen til entreprenørskap. Studien viser også at folk med Erasmus-erfaring generelt er mer attraktive på arbeidsmarkedet.

– Dette er gledelige tall! Rapporten viser at Erasmus-utveksling har god effekt for studentenes videre yrkeskarriere. Disse får muligheten til å skaffe seg språkkompetanse, kulturforståelse, internasjonal kompetanse og faglig utbytte, noe som er stadig viktigere i et internasjonalt jobbmarked og næringsliv, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 Styrker innovasjonsånden

Årlig drar om lag 1600 norske studenter ut på Erasmus-opphold i Europa, som en del av en norsk grad. Omvendt kommer rundt 5500 europeere årlig på Erasmus-stipend til Norge.

Tallene viser at hele sju prosent av tidligere Erasmus-studenter i Nord-Europa allerede har startet egen bedrift, mens nesten 30 prosent planlegger å gjøre det.

– Nysgjerrige studenter som oppsøker nye situasjoner, kulturer og land utvikler sitt perspektiv på verden. Dette legger grunnlag for nye perspektiver, nytenkning og oppfinnsomhet, sier Øyvind Strøm, leder for studentorganisasjonen Start Norge.

– Samtidig vil vi gjerne se at enda flere studenter tør å ta risiko, se i utradisjonelle retninger og gå utenfor sin komfortsone. Dette kan både handle om utveksling eller oppstart av eget selskap.

Reduserer sjanse for langtidsledighet

Studien sirkler inn noen mulige svar på hvorfor studie- eller praksisopphold utenlands øker sjansen for å bli gründer og minker sjansen for å gå arbeidsledig.

Studien inkluderer blant annet personlighetstester av studentene før de dro ut og etter at de kom hjem igjen. Testen er basert på seks såkalte «memo factors», som er nært knyttet til attraktivitet på arbeidsmarkedet. Disse inkluderer toleranse for andres kultur og meninger, tilpasningsevne, åpenhet/nysgjerrighet, tillit til egen kompetanse, handlekraft og evne til problemløsning.

Studenter som reiser ut, skårer i utgangspunktet høyere på alle disse personlighetsrekkene enn andre studenter, og Erasmus-erfaringen bidrar til å forsterke disse trekkene. Et halvt år på Erasmus-opphold gir personlighetsvekst som tilsvarer hele fire år uten Erasmus, hevdes det i rapporten.

Studien viser at studenter som har hatt Erasmus-opphold derfor klarer seg bedre på arbeidsmarkedet enn andre studenter. I Sør-Europa og Øst-Europa, som har høyere arbeidsledighet enn i vest og nord, er utslagene særlig tydelige.

– I Øst-Europa reduseres sjansen for langtidsledighet med hele 83 prosent. Det ser ut til at jo høyere arbeidsledigheten er, desto sterkere positive utslag gir Erasmus-opphold. Dette er viktig for oss i Norge å merke oss, nå som arbeidsledigheten stiger, sier Vidar Pedersen, avdelingsdirektør på Senter for internasjonalisering av utdanning.

Om studien:

«The Erasmus Impact Study: Regional Analysis» ble lansert 26. januar. Studien er utført av CHE Consult på vegne av Europakommisjonen. Rapporten er en komparativ analyse av effekter som Erasmus-opphold har på personlighet, ferdigheter og karrierer i europeiske regioner.

Studien omfatter over 70.000 individuelle svar fra nåværende og tidligere studenter (med og uten utvekslingsopphold utenlands), ansatte i høyere utdanning, og arbeidsgivere.

Erasmus var EUs program for samarbeid mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Europa, og Norge deltok i Erasmus fra 1993 til 2014. Fra 2014 er Erasmus en del av Erasmus+, EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett for perioden 2014-2020. Erasmus+ omfatter alle utdanningsnivåer, og Norge deltar fullt og helt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here